14.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Το θεωρητικό μοντέλο CO2EUS από φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΑΠΘ και του ΕΜΠ κατακτάει την 3η θέση σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Βιομιμητικής

Ημερομηνία:

Tην 3η θέση μεταξύ 127 ομάδων από όλο τον κόσμο, απέσπασε ομάδα φοιτητών από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στον φετινό Παγκόσμιο Διαγωνισμό Βιομιμητικής του Ινστιτούτου Βιομιμητικής (The Biomimicry Institute ) με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Ο Νικόλαος Κοντονικολής, δευτεροετής φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, συμμετείχε στην ομάδα και στην εκπόνηση της εργασίας, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας Magna Mater, τον Θοδωρή Μπεχλιβάνη (Τμήμα Χημικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και τις Νέλλη Κανάτα, Ξανθή – Λήδα Κατωπόδη και Ναταλία Μπαρτζώκα, φοιτήτριες του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Λίγα λόγια για την εργασία:

Βιομιμητική είναι μια προσέγγιση στην καινοτομία που αναζητεί βιώσιμες λύσεις στις προκλήσεις της ανθρωπότητας μιμούμενη μοντέλα και στρατηγικές που απαντώνται στην φύση. Αντλώντας λοιπόν έμπνευση από τον έμβιο κόσμο, αποτέλεσμα δισεκατομμυρίων χρόνων εξέλιξης, προτείνουμε μία λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η αιτία της κλιματικής αλλαγής έγκειται στην εκπομπή ρύπων και κυρίως διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό διαχέεται στην ατμόσφαιρα αλλά και στην υδρόσφαιρα. Συγκεκριμένα στους ωκεανούς προκαλεί οξίνιση, με καταστροφικές επιπτώσεις στα υδάτινα οικοσυστήματα.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, σχεδιάσαμε ένα θεωρητικό μοντέλο, τον CO2EUS (COEfficient UptakeSystem), το οποίο δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από την θάλασσα υπό την μορφή ανθρακικού ασβεστίου, μία διεργασία που επιτελεί και το κοράλλι χτίζοντας τον σκελετό του. Για την προστασία των μικροοργανισμών από τις συνθήκες της διεργασίας, αλλά και για την αποφυγή επιμολύνσεων του συστήματος, χρησιμοποιείται φίλτρο εμπνευσμένο δομικά και λειτουργικά από την μπαλένα της φάλαινας. Επιπλέον, για την ψύξη το σύστημα μιμείται την ανατομία των σφηκών.

Δεσμεύοντας το θαλάσσιο διοξείδιο του άνθρακα, το μοντέλο στοχεύει στην ενδυνάμωση της ικανότητας των ωκεανών να απορροφούν και να επεξεργάζονται το διοξείδιο του άνθρακα, και εν τέλει στην επανασταθεροποίηση του κύκλου του άνθρακα. Η επιτυχία της ιδέας μας στο επιχειρηματικό κομμάτι του διαγωνισμού έγκειται στο γεγονός ότι το παραγόμενο ανθρακικό ασβέστιο προωθείται ως πράσινη πρώτη ύλη σε εταιρείες με οικολογική ευσυνειδησία. Βασικό αγοραστικό κοινό αποτελούν επιχειρήσεις με σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση του αποτυπώματός τους στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Η φοιτητική ομάδα συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο χώρο των πράσινων τεχνολογιών με άλλη μία πρόσφατη διάκριση στον εθνικό τελικό του Διαγωνισμού Climate Launchpad για την καθαρή τεχνολογία που διοργανώνει ο ευρωπαϊκός φορέας Climate KIC.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ