26.8 C
Chania
Tuesday, May 21, 2024

Το ΙΓΜΕ και το πρώην λατομείο στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου

Ημερομηνία:

Διαβάσαμε την Δευτέρα 30-5-2011 στον τοπικό τύπο, ρεπορτάζ για την εσπερίδα που έγινε προ ημερών στα Χανιά από το ΙΓΜΕ και το ΤΕΕ Δυτική Κρήτης σχετικά με τα λατομεία στην Κρήτη.

Σε πίνακα για τη διαθεσιμότητα αδρανών υλικών στην Κρήτη ανά νομό, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, αναφέρεται και το λατομείο Καντάνου, πιστεύουμε εκ παραδρομής, στα λειτουργούντα λατομεία και με σημαντικά αποθέματα.

Όλοι γνωρίζουν ότι το λατομείο που λειτουργούσε μέσα στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου, (ιστορικός τόπος με πρόσφατη απόφαση του υπουργού πολιτισμού  κ. Γερουλάνου) και τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς έχει κλείσει από το 2009, με την α.π. ΕΜΝΕ/Φ11.3.34/1/2405 των Επιθεωρητών Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος «για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων, των  περιοίκων και των διερχόμενων καθώς και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος». Γιατί είχαν παραβιαστεί καθολικά και καθ΄ εξακολούθηση τα «μέτρα ασφαλείας» και οι όροι «ορθολογικής εκμετάλλευσης και προστασίας του περιβάλλοντος», ενώ δεν είχαν τηρηθεί οι υποχρεώσεις της εταιρείας για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη και  την καταβολή του  5% ως ανταποδοτικά τέλη.

Επιπλέον μετά την επιτόπια αυτοψία των ΕΜΝΕ, στην απόφαση τους   αναφέρουν ότι: «δεν υπάρχει πλέον επαρκής έκταση εντός του λατομικού χώρου των 59,598 στρ. δεδομένου ότι η εκμετάλλευση έχει φτάσει σχεδόν στα όρια του λατομικού χώρου». Η καταστροφή  αυτή  προκλήθηκε ενώ η εταιρεία λειτουργούσε με άδεια για την αποκατάσταση του χώρου, σύμφωνα με την απόφαση αρ. πρ. 2871/16/5/2008 της Δ/νσης ΠΕΧΩ Κρήτης και αντί για αποκατάσταση είχαμε την  υπέρβαση του λατομείου κατά δεκάδων  στρεμμάτων πέρα  των εγκεκριμένων.

Σήμερα το λατομείο δεν λειτουργεί, γιατί εκτός από τις παρανομίες που  αναφέρονται στην  απόφαση των Επιθεωρητών, έχει λήξει και η άδεια λειτουργίας του, από το Δεκέμβριο του 2009.

Πως λοιπόν και γιατί το συγκεκριμένο λατομείο αναγράφεται από το ΙΓΜΕ στα λειτουργούντα;

Επίσης εντύπωση μας προκαλεί η αναφορά του ΙΓΜΕ ότι υπάρχουν  αποθέματα  αδρανών υλικών στο λατομείο Καντάνου, ενώ γνωρίζει πολύ καλά  ότι «δεν υπάρχει πλέον επαρκής έκταση εντός του λατομικού χώρου των 59,598 στρ.» και ότι η «εκμετάλλευση έχει φτάσει σχεδόν στα όρια του λατομικού χώρου»  σύμφωνα με τα έγγραφα των ΕΜΝΕ που βρίσκονται στα γραφεία τους. Οι   υπάλληλοι  του  ΙΓΜΕ  γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εταιρεία είχε αιτηθεί το 2007  την  επέκταση του λατομείου στο σύνολο του ιστορικού φαραγγιού, που είχε απορριφθεί απ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, εκτός της τότε Δημοτικής Αρχής Καντάνου.

Οι κ.κ. εκπρόσωποι του ΙΓΜΕ αφού κάνουν λόγω για κοινωνικές αντιδράσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο τόπος έχει πλέον χαρακτηριστεί ιστορικός και ένα λατομείο στην  “καρδιά”  της  τοπικής  ιστορίας του Σέλινου, θα ξεσηκώσει εκ νέου θύελλες.

Λατομικές ζώνες, σαφώς και πρέπει να υπάρχουν, δεν μπορούν να οριοθετούνται όμως μέσα σε φαράγγια ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και σε ιστορικούς τόπους!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Καντάνου Σελίνου, ημερομηνίας 19-5-2011, η πλειοψηφία αρνήθηκε πεισματικά να ψηφίσει, την ογκομέτρηση του πρώην λατομείου, υπερασπιζόμενη με πάθος μια εταιρεία που δεν κατέθεσε ούτε  ένα ευρώ στο ταμείο του Δήμου, και που παραβίασε ευθέως το νόμο. Αρνήθηκε να  εκτιμήσει τα υλικά – δημόσιο πλούτο – που εξορύχθηκαν και πουλήθηκαν, κυρίως εκτός Σέλινου, ακόμα και μέχρι το Τουμπάϊ και να καταγράψει ποιο είναι το  μέγεθος της καταστροφής αυτού του ιστορικού τόπου του Σέλινου.

Έχει ιστορική ευθύνη, η δημοτική αρχή να προχωρήσει στην διενέργεια ογκομέτρησης στο χώρο που “κατέφαγε” το λατομείο, ώστε όλοι να γνωρίζουν το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε, αλλά και να προσδιοριστεί επακριβώς το ποσό των ανταποδοτικών τελών που η εταιρεία χρωστά στο δήμο σύμφωνα με το νόμο.

Εάν κριθεί απαραίτητο, να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες στον καθορισμό νέας λατομικής περιοχής, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Σελίνου.

Επαναλειτουργία του Λατομείου στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου θα σημάνει μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του  Σέλινου.

Πρωτοβουλία Καντάνου για τη διάσωση, την προβολή και την ανάδειξη του ιστορικού της φαραγγιού

http://www.kandanos.eu/”www.kandanos.eu

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται απειλή για τις προεδρικές εκλογές – «Πρόβλημα του σήμερα, όχι του μέλλοντος»

Του Χρήστου Καλουντζόγλου Η απειλή που προέρχεται από προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι...