Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Το ιντερνέτ, το “κίνημα τη πατάτας”, οι μεσάζοντες

Του Α. Χαρχαλάκη (συγγραφέα – ερευνητή – ποιητή)

Κάποιες φορές, η μορφή των πραγμάτων και των κοινωνικών φαινομένων, διαφέρει αρκετά από την ουσία τους. Πέραν τούτου, ακόμα και σε οριακές καταστάσεις όπως η παρούσα, κανείς και καμιά τάξη, δεν κάνει κοινωνικό έργο, με αγαθή πρόθεση, ούτε η Εκκλησία! Και ο γράφων, είναι απόλυτος πάνω σ’ αυτό.

Και όσο για τα είδη, ή το είδος που προσφέρεται, όπως π.χ. Η πατάτα, πληροί τους παρακάτω όρους, για να δικαιολογείται η χαμηλή τιμή της; Δηλαδή: ποιότητα, περίοδος παραγωγής, χρόνος αποθήκευσης, που έχουν φυσικά σχέση με την κταλληλότητα καταναλωσης.

Όμως ας γίνω περισσότερο σαφής: Το εν λόγω “κίνημα” (λέει) στόχευε κυρίως να εκτοπίσει τους μεσάζοντς;. Όμως αν θέλετε να γνωρίζετε η ουσία είναι πώς έτσι βοηθήθηκαν αυτοί οι μεσάζοντες! Που πιστεύω ακράδαντα, είχαν τη φαεινή ιδέα γι αυτό το κίνημα, ξεγελώντας παραγωγούς – καταναλωτές με αποτέλεσμα να εξαντληθούν οι χιλιάδες τόνοι του προϊόντος, που είχαν αποθηκευτεί (σαφώς με μικρές τιμές). Με προβλήματα βαθμιαίας αλλοίωσης, όπως μου καταγγέλθη!

Κι όταν εξαντλήθηκαν αυτά τα αποθέματα κι έφαε…η φτώχεια πατάτες, με κάθε λογής μαγείρεμα, ήρθε η ώρα των εισαγωγών, δηλαδή των μεσαζόντων. Πατάτες από την Αίγυπτο και όχι μόνο, που τώρα τις αγοράζουμε από τις λαϊκές κι απ’ όπου αλλού, σε αλμυρές τιμές… Κοντολογίς επρόκειτο για μια καλοστημένη, όσο και καταχθόνια επιχείρηση. Που τις σιγοντάρανε, όπως πάντα, τα ΜΜΕ έντυπα – ηλεκτρονικά, απαξιώνοντας δήθεν τον κόσμο των μεσαζόντων, επιστήθειων φίλων των ανθρώπων των ΜΜΕ. Ας δούμε όμως κάποιες λεπτομέρειες, που πιθανώς ξεφεύγουν από την παρατηρητικότητα του απλού και ανυποψίαστου πολίτη. Εκείνη η μπαρούφα για κίνημα της πατάτας τι σας λέει; Δεν υποβιβάζει πρόστυχα, την έννοια των κινημάτων κοινωνικής και πολιτικής δικτύωσης; Αφού είναι δεδομένο πως οι πολιτικοί φίλοι των μεσαζόντων, δεν συμπαθούν γενικώς τα κινήματα, που τους χαλούν… τη χώνεψη. Μεγάλη πατάτα λοιπόν το εν λόγω “κίνημα”, όπως θαλεγε και ο Χάρυ Κλιν… επίσης, είναι τυχαίο που το εν λόγω κίνημα γεννήθηκε στα σκοτεινά άδυτα του ίντερνετ; Όπου γεννήθηκαν και οι “Αγανακτισμένοι”, προς εκτόνωσιν της μαχητικής κοινωνικής δυναμικής… Όπως γίνεται και προσπάθεια να… φανεί επάρκεια – έστως σε πατάτες – μία που “όταν τρώνε δεν μιλάνε” και πολύ περισσότερο δεν εξεγείρονται…

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Ποιος ή ποιοι συμφύρονται στα σκοτεινά άδυτα του ίντερνετ; Κι ακόμη ένα: ο λαϊκός παράγοντας, που υποφέρει παντοιοτρόπως, δεν πρέπει να “δράσει” μέχρι εκτόνωσης, που είναι βέβαια μια δικλείδα ασφαλείας για το σύστημα; Το ζήτημα φυσικά είναι πως, παρά τα φαινόμενα, ο πολίτης θέλει “να τη βάλει” αντί να ριζοσπαστικοποιηθεί, με κινδύνους ίσως και για την ίδια τη ζωή του.

Κι έρχονται οι άνθρωποι των μεσαζόντων – στα πλαίσια της λογικής του μικρότερου κακού – και καταστρώνουν αυτό το σχέδιο – απάτη, με θύματα όλους εμάς τους μη προνομιούχους – που οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, “τσιμπήσαμε”! Κι όταν εξαντλήθηκαν από τις αποθήκες οι πατάτες, “τσιμπάνε” οι τιμές του προϊόντος που εισάγουν οι μεσάζοντες… Αυτό αγαπητοί μου είναι το μυστικό της επιχείρησης “κίνημα της πατάτας”. Και ας υβρίζουν οι παράγοντες αυτού του κινήματος, κάποιο πολιτικό κόμμα, όπως έγινε προ καιρού… Γίνομαι κατανοητός νομίζω.

Όλα τα τέτοιου είδους “κινήματα”, πιστεύω πως στόχο έχουν να δείξουν την ωραία εικόνα της χώρας μας, που τη ντροπιάζουν στους εταίρους και στον κόσμο γενικώς, οι ανθρώπινες εκροές στα αυτοκίνητα διανομής της πατάτας. Καθώς και τα συσίτια, όπως και οι εικόνες ανθρώπων που ψάχνουν στους κάδους για να φάνε… Πείτε μου σας παρακαλώ, είδε κανείς σας τέτοιες τηλεοπτικές εικόνες από άλλες χώρες π.χ. Του ευρωπαϊκού Νότου;

Αυτό που γίνεται, με δράστες τα ελληνικά ΜΜΕ δεν το θεωρώ τυχαίο και πέραν τούτου το θεωρώ αντιπατριωτικό. Παρουσιάζεται η χώρα μας σαν χώρα ζητιάνων, που δεν αξίζουν τύχη καλύτερη από αυτή που μας επιβάλουν οι γκαουλάιτερ της τροικα και των δανειστών μας.. Σε τελική φάση, κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν κι όχι να παριστάνουν τους τιμητές, αν και ένοχοι. Που έχουν το θράσος να ζητάνε και την ψήσου λαέ μου “πάντα ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε” (Διον. Σολωμός). Δεν σου άξιζε τέτοια τύχη και να σε ταϊζουν πατάτες.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Θρίλερ στις ΗΠΑ: «Δεν μπλοφάρει ο Πούτιν» – Οι μυστικές υπηρεσίες πιέζουν Μπάιντεν για «άκυρο» στον Ζελένσκι

Μετά την «κόκκινη γραμμή» που χάραξε ο Πούτιν για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους…

6 hours ago

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega, ως προς τα συμπεράσματα που…

7 hours ago

Κρήτη: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές ελαιολάδου και τη νέα ελαιοκομική περίοδο

Την εκτίμηση ότι η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο την νέα ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, που…

7 hours ago

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ) του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές άλλων…

7 hours ago

Μουσικοχορευτική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Χανίων…

7 hours ago

Κρήτη: Άγνωστοι πυροβόλησαν παγώνι στην Κνωσό

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι άνθρωποι του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ που κλήθηκαν…

7 hours ago

This website uses cookies.