ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν έχει το πάνω χέρι στη Μέση Ανατολή – Αυτοί είναι οι πιθανότεροι στόχοι – Αποστάσεις από ΗΠΑ κρατούν Ισραήλ και Σαουδική Αραβία – Το σενάριο των πυρηνικών

Με μελανά χρώματα περιγράφουν αναλυτές την εικόνα των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, την ίδια στιγμή που όλοι περιμένουν την απάντηση του Ιράν, μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλειμανί.

Με τους συμμάχους των ΗΠΑ να διαχωρίζουν δημοσίως τη θέση τους φοβούμενοι και αυτοί αντίποινα, ο φόβος για κλιμάκωση και πιθανό πυρηνικό όλεθρο έχει φτάσει στο αποκορύφωμα.

Ακόμη και οι πιο αφωσιομένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία απευθύνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, καθώς το Ιράν είναι στη γειτονιά τους και οι ΗΠΑ στην άλλη άκρη του κόσμου.

Οι πιθανοί στόχοι που θα πλήξει το Ιράν

Σύμφωνα με ανάλυση Αμερικανού, πρώην αξιωματικού πληροφοριών στο Russia Today, το Ιράν σε μια ενδεχομένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με τις ΗΠΑ, έχει το πάνω χέρι.

Όπως αναφέρει, τα αντίποινα δεν θα πραγματοποιηθούν δια αντιπροσώπου, (π.χ. κάποια ομάδα ανταρτών), αλλά από τις δυνάμεις του Ιράν και θα είναι στρατιωτικής φύσης και όχι ανορθοδόξου πολέμου.

Επιθέσεις στην παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και σε πλοία στα στενά του Ορμούζ αποκλείονται, όπως και επιθέσεις κατά διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ενέργειες στο Ιράκ αποκλείονται και αυτές όσο ισχύει αμερικανοιρακινή συμφωνία που επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρούν στρατό στο έδαφός τους.

Οι τρεις κυριότεροι στόχοι που απομένουν και διατηρούν στρατηγική σημασία είναι οι εξής: Η συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στο Κουβέιτ, το αρχηγείο του 5ου στόλου στο Μπαχρέιν και η αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ.

Από αυτούς, μόνο ένας στόχος η αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ, έχει άμεση σχέση με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, καθώς από εκεί απογειώθηκαν τα drones που σκότωσαν τον Ιρανό στρατηγό. Επίσης εκεί υπάρχουν πολύ σημαντικές εγκαταστάσεις διοίκησης και επικοινωνιών. Ακόμη εκεί σταθμεύει το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη περιοχή,

Η βάση βρίσκεται ενός της εμβέλειας των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων και των ιρανικών drones, τα οποία σε ενδεχόμενη επίθεση θα εξαπολυθούν μαζικά για να καταβάλουν την αεράμυνα της περιοχής.

Ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και το θάνατο εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών.

H αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ

"google ad"

Η ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ

Η αμερικανική ανταπάντηση και το σενάριο των πυρηνικών

Το χειρότερο σενάριο που φοβούνται οι αναλυτές είναι το Ιράν να προχωρήσει σε αντίποινα, όπως αυτά που περιγράφησαν, ο Τραμπ να διατάξει νέα χτυπήματα και σε απάντηση το Ιράν να εξαπολύσει όλη του τη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, χτυπώντας τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή (Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ), προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές και σε διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ.

Εάν ένα τέτοιο σενάριο γίνει πραγματικότητα, οι ΗΠΑ θα είναι παντελώς ανήμπορες να το αποτρέψουν.

Τέλος, η απάντηση των Αμερικανών θα μπορούσε να έρθει με τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου κατά της βάσης Fordow, στην οποία οι Ιρανοί εμπλουτίζουν ουράνιο για να κατασκευάσουν βόμβα.

Υπολογίζεται ότι χρειάζονται λιγότερο από ένα χρόνο για να παράξουν αρκετό σχάσιμο υλικό για μία ατομική βόμβα.

Παρά το γεγονός ότι τα τακτικά πυρηνικά είναι λιγότερο καταστρεπτικά από τα στρατηγικά, η ισχύς του είναι πολλαπλάσια από τις βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν την πρόταση εκεχειρίας που είχε κατατεθεί από…

10 hours ago

«Ελα να σε κεράσουμε ρακί» – Ταξιδεύοντας σε όλα τα χωριά της Κρήτης με ένα βαν

Μεγάλωσε σ’ ένα χωριό έξω από το Ρέθυμνο, εκεί όπου οι ρυθμοί ζωής είναι ταυτόσημοι…

13 hours ago

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει γεμίσει η χώρα μας τα τελευταία…

13 hours ago

«Υγρός χρυσός» το ελαιόλαδο: Η έλλειψη ελαιόλαδου πυροδοτεί τιμές ρεκόρ και φόβους για επισιτιστική ανασφάλεια

Η έλλειψη του «υγρού χρυσού» εκτοξεύει τις τιμές, αυξάνει την εγκληματικότητα και ωθεί τη βιομηχανία ελαιολάδου…

14 hours ago

Νίκος Ζωιδάκης: “Το περισσότερο κλάμα που θυμάμαι να έβγαλα ήταν όταν έφυγε ο Βασίλης Καρράς”

Ο Νίκος Ζωιδάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για την απώλεια του φίλου και κουμπάρου του, Βασίλη Καρρά, στην εμφάνισή…

14 hours ago

Ηράκλειο: Χτύπησε 8χρονο παιδάκι με το αυτοκίνητό του και το εγκατέλειψε

Ένα παιδάκι μόλις 8 ετών μεταφέρθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο εφημερεύον νοσοκομείο…

14 hours ago

This website uses cookies.