Από το 1944 μέχρι το 1991: Σοσιαλιστική Δημοκρατίας της Μακεδονίας: μία εκ των έξι συστατικών χωρών της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας
Σεπτέμβρης 1991: Δημοκρατία της Μακεδονίας – η επικρατούσα αναγνωρισμένη ονομασία – με περισσότερες από 130 χώρες στον κόσμο να την έχουν αποδεχτεί μέχρι το 2018. Η ανεξαρτητοποίηση της χώρας ύστερα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μετά από δημοψήφισμα.
Απρίλης 1992: Νέα Μακεδονία: πρόταση της ΕΟΚ για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Απορρίπτεται από την Ελλάδα
Απρίλης 1992: Δημοκρατία του Βαρδάρη: πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα. Απορρίπτεται από την ΠΓΔΜ
Απρίλης 1993: Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ): η ονομασία με την οποία έγινε δεκτή η χώρα στον ΟΗΕ. Οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί και μέρος της ΕΕ – μαζί με λίγες άλλες χώρες στον κόσμο – χρησιμοποιούν αυτή την ονομασία – μέχρι το 2018.
Ιούνης 1993: Σλαβομακεδονία: πρόταση της Σερβίας η οποία απορρίπτεται
Μάρτης 1998: Δημοκρατία των Σκοπίων: πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία απορρίπτεται από την ΠΓΔΜ
Απρίλης 2005: Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια: πρόταση του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας η οποία απορρίπτεται
Φλεβάρης 2008: Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας: πέντε προτάσεις του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας. Οι 2η και η 3η γίνονται δεκτές από την ΠΓΔΜ ενώ την πέμπτη συζητά η Ελλάδα.
Ιούλης 2009: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας: νέα πρόταση του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας την οποία συζητούν και οι δύο πλευρές ενώ διαφωνίες εγείρει η Βουλγαρία.
Ιούνης 2018: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας: η αποδεκτή ονομασία με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.