Σ’ ένα υποτυπώδες ιατρείο στην πόλη Μπένι, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι γιατροί υποδέχονται ένα 13χρονο κορίτσι που έχει μολυνθεί από τον ιό του Έμπολα.
Χωρίς αγωγή, ο Έμπολα είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρος.
Έξω περιμένουν κι άλλοι ασθενείς, όπως η Τζανίν, που έχει ήδη χάσει επτά συγγενείς της από την ασθένεια.
«Όταν η μητέρα πέθανε από Έμπολα, δεν ξέραμε τι είχε. Νομίζαμε ότι δηλητηριάστηκε», θυμάται.
Ο ιός μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά. Με ένα νέο εργαλείο, που ονομάζεται κύβος, περισσότεροι νοσηλευτές μπορούν να βοηθούν τους ασθενείς.
«Πριν, χρειαζόμασταν ένα τέταρτο για να μπούμε στο δωμάτιο. Τώρα, μέσα σε δύο λεπτά είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον ασθενή», εξηγεί ο δρ. Ουμάνι Ρουάφι.
Μέχρι πρόσφατα, θεραπεία για τον Έμπολα δεν υπήρχε. Τώρα, χρησιμοποιούνται πειραματικά φάρμακα.
«Από τη μία υπάρχει τρομερό άγχος γιατί τα φάρμακα αυτά δεν έχουν δοκιμαστεί σε πολλούς ανθρώπους. Από την άλλη, όμως, υπάρχει ενθουσιασμός και ελπίδα γιατί για πρώτη φορά έχουμε ένα όπλο για να καταπολεμήσουμε τον ιό», λέει ο Γουίλιαμ Φίσερ, συντονιστής του ΠΟΥ.
Υπάρχει επίσης ένα νέο εμβόλιο, που χρησιμοποιείται στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
Μεγάλο πρόβλημα όμως για τους γιατρούς είναι πως το συγκεκριμένο τμήμα της χώρας είναι εμπόλεμη ζώνη, όπου δρουν δεκάδες ένοπλες ομάδες.
Μέσα σε ένα μήνα, δύο πολύνεκρες επιθέσεις έχουν σημειωθεί στο Μπένι. Οι ταραχές εμποδίζουν τόσο τον εμβολιασμό όσο και τον εντοπισμό των φορέων του ιού. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές περνούν από ειδική εκπαίδευση για την ασφάλειά τους.
«Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός. Όλοι οι ασθενείς έρχονται πρώτα εδώ. Αν λοιπόν αυτές οι νοσηλεύτριες δεν ξέρουν πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους κινδυνεύουν να εκτεθούν στην ασθένεια», εξηγεί ο δρ. Ραφαέλ Οκούμ.
Πίσω στο ιατρείο στο Μπένι, μερικές στιγμές χαράς.
Μετά από 22 μέρες μάχης για τη ζωή, οι εξετάσεις της Τζανίν είναι καθαρές. Νίκησε τον ιό.
«Πάω να πω σε όλους πόσο τρομερή είναι αυτή η ασθένεια και να τους δώσω κουράγιο να έρθουν εδώ για να γίνουν καλά», λέει με ανακούφιση.
Οι δύο αδερφές της όμως θα πρέπει να συνεχίσουν τη θεραπεία.
«Υπάρχουν μικρές δόσεις ελπίδας όταν ένας ασθενής θεραπεύεται. Όμως την ίδια ώρα εντοπίζονται νέα κρούσματα. Είναι λοιπόν νωρίς ακόμα για να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί το ξέσπασμα του ιού στο βορειοανατολικό Κονγκό», μεταδίδει ο απεσταλμένος του euronews Γιόργκεν Σάμσο.