Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Το λάδι … λαδάκι, θα πει η Κρήτη

Προβλέπεται μείωση μέχρι και 80% της παραγωγής! Πρόβλημα και στη θέρμανση για όσους είχαν στηριχτεί στον πυρήνα. Μετέωροι οι εξαγωγείς

Για πρώτη φορά στην ελαιοπαραγωγική ιστορία του νησιού, τουλάχιστον των τελευταίων 100 ετών, οι κάτοικοι της  Κρήτης δεν έχουν να αλέσουν λάδι … όχι για να πουλήσουν αλλά ούτε για να καλύψουν τις ανάγκες τους! Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που θα αναγκαστούν να αγοράσουν το λάδι της χρονιάς!

Όπως είπε μιλώντας στο MadeinCreta, Ένωση Ελαιουργών που αριθμεί περίπου 250 ελαιουργούς, πρόπερσι τέτοια εποχή, στο Νομό Ηρακλείου είχαν αλεστεί  10 χιλ. τόνοι ελιάς και σήμερα 2 χιλ.

Η ίδια χρονιά είχε κλείσει στο νομό Ηρακλείου με 50 χιλιάδες τόνους και φέτος με τη βία θα αλεστούν 20 χιλ. τόνοι.

«Φέτος για πρώτη φορά οι Κρητικοί δε θα βγάλουν το λάδι που θα φάνε», σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος των ελαιουργών ν.Ηρακλείου Μάκης Αφθονίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του ίδιου, οι περιοχές που θα πουν το «λάδι λαδάκι» είναι οι δήμοι στη βόρεια πλευρά του Νομού Ηρακλείου και το Μαλεβύζι.

Σε λίγο καλύτερη κατάσταση, για να καλύψουν δηλαδή τις ανάγκες τους, βρίσκεται, σύμφωνα με τον κ.Άφθονίδη, η ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, μέχρι το Καστέλι αλλά και η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

Όσον αφορά στη Μεσαρά σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται οι περιοχές της «κάτω Μεσαράς από τους Αγίους Δέκα και μέχρι το Τυμπάκι ενώ το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει από τους Αγίους Δέκα μέχρι τον Πύργο, όπου δεν υπάρχει ελαιόκαρπος”.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην ευρύτερη περιοχή των Πεζών σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Ένωσης Πεζών κ. Ανέστη Βασιλειάδη. Το ελαιουργείο μπορεί να άνοιξε στις 16 Νοεμβρίου αλλά η παραγωγή προς άλεση είναι ελάχιστη – σχεδόν μηδαμινή.

«Τέτοια χρονιά δεν πρέπει να έχει υπάρξει ξανά από όσα θυμούνται και οι γεροντότεροι. Προβλέπουμε  ότι η παραγωγή στη γύρω περιοχή θα είναι  -70%, -80% σε σχέση με άλλες χρονιές. Πολύ φοβάμαι ότι αρκετές οικογένειες δε θα βγάλουν ούτε 150-200 κιλά που είναι το λάδι της χρονιάς για τις ανάγκες τους», σημείωσε στοMadeinCreta.

Για αυτή την κατάσταση που δεν ευνόησε την καρποφορία, “ευθύνες” επιρρίπτονται στις καιρικές συνθήκες, στην αυξημένη θερμοκρασία και στους νοτιάδες του περυσινού χειμώνα τους κρίσιμους για την ελιά μήνες (Ιανουάριο- Φεβρουάριο- Μάρτιο), που η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους δέκα βαθμούς.

Για τον πρόεδρο των ελαιουργών Ν. Ηρακλείου, ωστόσο, μερίδιο ευθύνης έχουν και οι παραγωγοί, οι οποίοι σαφώς και δεν μπορούν να αλλάξουν τις καιρικές συνθήκες αλλά, όπως είπε, τις ελιές τους δεν τις προσέχουν όπως θα έπρεπε. «Τις ελιές τους τις έχουν όλοι δεδομένες και δεν τις προσέχουν. Δεν τις  λιπαίνουν και δεν τις ψεκάζουν. Εκτός από τη δακοκτονία που την αναλαμβάνει το κράτος, την ελιά απειλούν και άλλες ασθένειες, όπως ο ρυγχίτης που είχε έξαρση άλλες φορές όμως η προσβολή ήταν ελάχιστη και δε φαινόταν».

Εν καιρώ κρίσης δυνατό χαστούκι για τους παραγωγούς

Η όλη κατάσταση έχει φέρει σε αδιέξοδο και προβληματισμό όλους τους εμπλεκόμενους: ελαιοπαραγωγούς, τυποποιητές, εμπόρους, ελαιουργούς.

Οι ελαιοπαραγωγοί χάνουν το λάδι τους και το εισόδημά τους.Οι Κρήτες εξαγωγείς που μόλις είχαν ανοίξει τα φτερά τους και είχαν κλείσει συμφωνίες, είναι σε προβληματισμό, ενώ πολλά ελαιουργεία δε θα τολμήσουν να ανοίξουν, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος των ελαιουργών Νομού Ηρακλείου κ. Αφθονίδης

Αγωνία και για τη θέρμανση με πυρήνα

Μετά την τρελή κούρσα του πετρελαίου, πολλοί κάτοικοι του Ν. Ηρακλείου, ιδιαίτερα στα χωριά, άλλαξαν τους καυστήρες τους. Σε πυρηνελαιουργεία της επαρχίας υπάρχει ακόμα περυσινός πυρήνας που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για λίγο καιρό.

Η έλλειψη ελαιόκαρπου θα προκαλέσει και έναν επιπλέον βραχνά καθώς η τιμή του πυρήνα αναμένεται να εκτοξευθεί στα ύψη!

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Teleperformance: Καταγγελίες για απαράδεκτη συμπεριφορά σε τραυματίες εργαζόμενους στα Χανιά

Το σωματείο εργαζομένων της Teleperformance καταγγέλλει με σκληρούς τόνους την εταιρεία για την απαράδεκτη συμπεριφορά…

3 hours ago

Φωτορεπορτάζ: Γεμάτη με ονειρικούς ηλεκτρονικούς ήχους η 3η μέρα του Μουσικού Φεστιβάλ Χανίων – Ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα Χανιά μεταμορφώθηκαν σε έναν ζωντανό μουσικό καμβά, φιλοξενώντας το Μουσικό…

3 hours ago

Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες μπαίνουν στη φυλακή αν γελάσουν – Τρομακτικές μαρτυρίες για τη ζωή υπό τους Ταλιμπάν

“Δεν θεωρούμαστε άνθρωποι, δεν έχουμε δικαιώματα. Είμαι γυναίκα και ζητάω να με υπολογίζουν σαν άνθρωπο”.…

5 hours ago

Ντοκουμέντο από τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ – Πώς εντοπίστηκε από το Ισραήλ

Την εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (17/10) ο ισραηλινός στρατός, δίνοντας στη δημοσιότητα πλάνα…

5 hours ago

This website uses cookies.