ΘΕΣΕΙΣ

Το λάθος μετά το ταμείο

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

Τα νούμερα του Κασσελάκη στα γκάλοπ είναι ασύλληπτα χαμηλά, για οποιονδήποτε φρεσκοεκλεγμένο αρχηγό και για οποιονδήποτε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και η πραγματικότητα είναι ότι ο Κασσελάκης ενθουσίασε ξανά την ίδια θορυβώδη μειοψηφία που πίστευε ότι μπορεί να ασκήσει πολιτική υποκαθιστώντας την στρατηγική με απολίτικα συνθήματα

Ολες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στα ευρήματα. Τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζει μεγάλη φθορά –που προσεγγίζει τις 10 μονάδες– σε αυτό το πρώτο τρίμηνο της δεύτερης θητείας της, η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει καθηλωμένη ανάμεσα στο 13% και στο 14%.

Το εύρημα δεν μοιάζει λογικό. Πέρασε ένα καλοκαίρι κατά το οποίο, με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επλήγη βαρύτατα στο βασικό της αφήγημα που είναι η διαχειριστική της ικανότητα.

Παράλληλα, τον περασμένο μήνα, οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ειδικά η εμφάνιση του νέου προέδρου του, μονοπώλησαν σχεδόν επικοινωνιακά την επικαιρότητα.

Και όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κερδίζει κάτι από τη φθορά της ΝΔ, αλλά επιπλέον εμφανίζεται να χάνει σχεδόν το 20% των ψηφοφόρων που του είχαν απομείνει τον Ιούνιο –αν κοιτάξουμε στον Μάιο, οι απώλειες αγγίζουν τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους. Κάτι μοιάζει να πήγε πολύ  λάθος.

Οι υποστηρικτές του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν ήδη να τονίσουν ότι δεν πρέπει να σπουδαιολογούμε το εύρημα. Ο Στέφανος Κασσελάκης μόλις ανέλαβε, πρέπει να μάθει και να τον μάθουμε, να πάρει μπροστά και ούτω καθ’ εξής. Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο. Σωστό; Λάθος. Γιατί η αντίληψη αυτή είναι στατική και κυρίως εντελώς αντιφατική με όσα παρουσιάστηκαν ως βασικά ατού της υποψηφιότητας Κασσελάκη.

Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Ούτε δύο χρόνια πριν, το ΠΑΣΟΚ εμφάνιζε υπερδιπλασιασμό των ποσοστών πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες του, δηλαδή όταν ακόμα κανείς δεν γνώριζε αν στο τιμόνι του θα βρεθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος ή ξανά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Όταν τελικά ο σημερινός του πρόεδρος εκλέχθηκε, τα ποσοστά του τσίμπησαν κάτι ακόμα  -και ένα μεγάλο μέρος από αυτή την άνοδο εκφράστηκε τελικά και στην κάλπη.

Αντίθετα, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά παρέμειναν καθηλωμένα τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όσο και μετά την εκλογή Κασσελάκη. Μάλιστα, παρά τις περί του αντιθέτου κραυγές των τρολ που κληρονόμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Πολάκη και τον μηχανισμό του, τα στοιχεία δείχνουν ότι η εκλογή του δεν μετακίνησε τη βελόνα στο ελάχιστο.

Και ας είμαστε ειλικρινείς: αν τα μέλη και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν έναν πρόεδρο που με τον καιρό θα έπειθε για το σχέδιό του, θα τον μάθαιναν, θα τον άκουγαν και θα τον εκτιμούσαν, αν ήθελαν δηλαδή έναν βραδυφλεγή πρόεδρο, είχαν πολύ καλύτερους από τον Κασσελάκη. Και ανάμεσα στους υποψήφιους, αλλά και ανάμεσα σε εκείνους που επέλεξαν να μη δοκιμάσουν την τύχη τους.

Αν εξέλεξαν τον Κασσελάκη, έναν άνθρωπο χωρίς κανένα παρελθόν, με παντελώς άγνωστες, ασαφείς  και αντιφατικές θέσεις και επικοινωνιακή ευμορφία, είναι γιατί τον φαντάστηκαν ως μια εμπροσθοβαρή επιλογή, που θα ανατάρασσε άμεσα τα λιμνάζοντα νερά του κόμματος που μετρά έξι συνεχόμενες εκλογικές ήττες.

Αν την επομένη της εκλογής του ο ΣΥΡΙΖΑ  βρίσκεται στα ποσοστά που θα βρισκόταν με οποιονδήποτε άλλον, αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση στη βάση της οποίας εκλέχτηκε ήταν λάθος.

Μάλιστα, η υπόθεση θα έχει αποδειχθεί λάθος ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που ο νέος πρόεδρος ανεβάσει τα ποσοστά του στην πορεία. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό θα έχει γίνει παρά την εκτίμηση της βάσης που τον ψήφισε και όχι χάρη σε αυτήν.

Οι ψηφοφόροι και οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ –αν υποθέσουμε ότι μπορούν να ιδωθούν ως ένα ενιαίο σώμα- πρέπει να σκεφτούν σε τι έπεσαν έξω ξανά όταν μετρούσαν τις κοινωνικές διαθέσεις.

Η αλλοπρόσαλλη αντιπολίτευση

Μετά τη διπλή συντριβή του Μάη και του Ιούνη, στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν δύο σαφώς διαχωρισμένες τάσεις. Η μία βεβαίωνε ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπονομεύτηκε από μέσα και αυτό οδήγησε στην ήττα. Η άλλη σιωπούσε, φοβούμενη μη δικαιώσει την πρώτη.

Το αποτέλεσμα: καμία ουσιαστική κριτική δεν υπήρξε στον αλλοπρόσαλλο τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε αντιπολίτευση επί τέσσερα χρόνια.

Το καρναβάλι που άρχισε να κτίζεται από την επομένη της επικράτησης Μητσοτάκη και βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις οφθαλμαπάτες που γεννούν τα κοινωνικά δίκτυα, μπήκε στη διαδικασία να επιβεβαιώσει τον εαυτό του.

Ένας θόρυβος ενίοτε υπερβολικός αλλά πάντα βαθιά απολίτικος και ανερμάτιστος, περιχαρακωμένος στον εαυτό του, τον οποίον αντιλαμβανόταν ως ηχώ της κοινωνίας, μεταφέρθηκε ως είχε στην εσωκομματική κάλπη.

Με τον ίδιο τρόπο που τον Μάιο και τον Ιούνιο προκάλεσε την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και διευκόλυνε την νίκη του Μητσοτάκη, στις 24 Σεπτεμβρίου ανέδειξε ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάποιον του οποίου η θετική δημοτικότητα υπολείπεται του 20% στις κοινωνικές ομάδες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και επιλέγεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 7% όσων απαντούν σε μετρήσεις.

Τα νούμερα είναι ασύλληπτα χαμηλά, για οποιονδήποτε φρεσκοεκλεγμένο αρχηγό και για οποιονδήποτε πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε οποιαδήποτε στιγμή της θητείας του.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Κασσελάκης ενθουσίασε ξανά την ίδια θορυβώδη μειοψηφία που πίστευε ότι μπορεί να ασκήσει πολιτική υποκαθιστώντας την στρατηγική με απολίτικα συνθήματα.  Ανάμεσα σε αυτούς, ακόμα θα βρει κανείς κάποιους που δηλώνουν εκστασιασμένοι με τον νέο χαρισματικό (sic) πρόεδρο. Πέρα από εκεί, δύσκολα.

Το 1996, όταν οι εκλέκτορες της ΝΔ επανεξέλεξαν πρόεδρό της τον Μιλτιάδη Έβερτ έναντι του Γιώργου Σουφλιά, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε κάνει μια ευφυή δήλωση:

«Αυτό το σώμα εξέλεξε τον κ. Έβερτ», είπε. «Αλλά τα κόμματα χρειάζονται και ψηφοφόρους».

Στον ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα είναι ακόμα βαθύτερο: γιατί το σώμα που εξέλεξε τον Στ. Κασσελάκη είναι μεγαλύτερο και γιατί, εκτός από τους ψηφοφόρους, τού λείπει εδώ και καιρό ο οποιοσδήποτε πολιτικός προσανατολισμός.

Στον ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκαν από το ταμείο και ακόμα δεν είναι βέβαιο ότι έχουν καταλάβει το λάθος. Είναι ερώτημα αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Και από την απάντηση κρίνεται επίσης το αν η κυβέρνηση θα κυβερνά ανεξέλεγκτη και η ακροδεξιά θα αντιπολιτεύεται σε ανοικτή λεωφόρο.

Protagon.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

1.237 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη – Διπλασιασμός μέσα σε ένα χρόνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…

2 hours ago

Ακόμη μία θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: 2.000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια – Μεγάλος κίνδυνος νέας πανδημίας αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών

Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…

2 hours ago

Διπλωματικός συναγερμός στη «σκιά» του Oreshnik και φόβοι για νέα κλιμάκωση μετά τα σενάρια για αποστολή Γαλλικών και Αγγλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…

2 hours ago

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…

3 hours ago

Υπόθεση Πελικό: Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί η μέγιστη ποινή στον σύζυγό της – 20 χρόνια κάθειρξη

Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…

3 hours ago

Η απίστευτη αιτία που οι Millennials και οι νέοι της Γενιάς Ζ αρρωσταίνουν τόσο συχνά

Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…

3 hours ago

This website uses cookies.