Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Το μήνυμα Τσίπρα με την ανακοίνωση των Γεροτζιάφα- Βουτυράκου στα ψηφοδέλτια

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να καταστρέψει, έρχεται για να δημιουργήσει» την φράση αυτή του Αλέξη Τσίπρα στην πιο πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, εκφράζει η πρωτοβουλία του να ανακοινώσει ως υποψήφιους τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα (Α’Περιφέρεια Θεσσαλονίκης) και την Διάνα Βουτυράκου (Δυτική Αττική) στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο αυτές υποψηφιότητες, που αφορούν επιστήμονες εγνωσμένου διεθνούς κύρους, σηματοδοτούν την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκρίνει τον συνδυασμό του πολιτικού με το τεχνοκρατικό στοιχείο ως βασικα συστατικά του προγραμματικού άρα και προεκλογικού του λόγου, με τελικό στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση.

Βαριά βιογραφικά

Να θυμίσουμε ότι ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα λόγω των δημόσιων παρεμβάσεών του την περίοδο της πανδημίας αποτελεί ακαδημαϊκό κεφάλαιο του φημισμένου Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι. Διακεκριμένος διεθνώς για το ερευνητικό έργο του ως διευθυντής της ομάδας «Cancer, Vessels, Biology and Therapeutics». Παράλληλα είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο όως και στην Ιατρική Σχολή Hofstra/Northwell της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα η Διάνα Βουτυράκου, παρά το νεαρό της ηλικίας της, αποτελεί ένα διεθνούς φήμης παράδειγμα νέας επιστημόνισσας στον χώρο της ρομποτικής, από το 2018 που κατέκτησε την πρωτιά στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Σαγκάης ενώ είναι η πρώτη ελληνίδα που έγινε αποδεκτή σε Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Από το think tank

Αμφότεροι οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από το περίφημο «Think Tank» των επιστημονικών συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα που ξεκίνησε να δημιουργείται το 2021. Αποτελούμενο από δεκάδες επιστήμονες και ειδικούς με στόχο να συμβάλει στην διαμόρφωση των θέσεων και κατ’ επέκταση των πολιτικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε δεν έκρυψε από τότε πως αυτό το στελεχιακό δυναμικό θα αποτελέσει και την βάση για την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Επίσης είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί πως η διαμόρφωση ενός τέτοιου στελεχιακού δυναμικού θα επηρρεάσει και την σύνθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης στην οποία στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσ από τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Θυμίζουμε ότι αρκετές φορές έως τώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για την αναγκαία ανανέωση των προσώπων που θα αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις δίνοντας έμφαση στον τεχνοκρατικό χαρακτήρα αλλά και την εξειδίκευση που επιθυμεί αυτή να έχει.

Οι δηλώσεις

Ταιριαστή σε αυτή την λογική άλλωστε ήταν η δήλωση που έκανε κατά στην συνάντηση που είχε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο υποψήφιος στη Α’Θεσσαλονίκης τόνισε πως «εγώ στρατεύομαι σε αυτή την υπόθεση σαν γιατρός. Δεν αντέχω να βλέπω και να ξέρω ότι μέσα στην επόμενη 5ετία θα πεθάνουν άνθρωποι ενώ έχουμε την δυνατότητα με τις γνώσεις που παράγουμε να αυξήσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης. Κι επίσης σαν αριστερός, στρατευμένος από μικρός δεν αντέχω να ξέρω ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που θα πεθάνουν θα είναι άνθρωποι της εργατικής τάξης, των φτωχών εργατικών στρωμάτων των μικρομεσαίων στρωμάτων».

Αντίστοιχα η Διάνα Βουτυράκου εστίασε εκτός από το επιστημονικό στοιχείο και στην ανάγκη να αναδειχθεί η νέα γενιά της χώρας μέσα από μία διαφορετική σχέση με την πολιτική. Όπως είπε «νομίζω οι νέοι χρειαζόμαστε ελπίδα και δεν την έχουμε. Με αφηγήματα του τύπου: «Όλοι ίδιοι είναι» ή «δεν γίνεται τίποτε», δεν γίνεται να πάμε μπροστά». Μάλιστα έχει επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν ότι η ένταξη της στην πολιτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ώστε «να φανώ χρήσιμη στην προσπάθεια της διαμόρφωσης προτάσεων που ελπίζω πως θα ωφελήσουν τη χώρα μου. Με την ίδια λογική και με το βλέμμα στο κοινό μας μέλλον, δίχως δεύτερη σκέψη, αποφάσισα να δεχτώ και την τιμητική πρόσκληση και να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να δώσω τη μάχη της πολιτικής αλλαγής στην Δυτική Αττική. Για να φτιάξουμε ένα μέλλον που θα μας περιλαμβάνει, για να κατακτήσουμε τα αυτονόητα, η πολιτική πρέπει να γίνει υπόθεση και των νέων ανθρώπων. Αυτό το μήνυμα θέλω να δώσω, σε αυτή την προσπάθεια θέλω και θα συμβάλω».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων του κόμματος, ενώ ήδη εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει ανακοινωθεί η σύνθεση κατά 75% των υποψηφίων. Η έγκριση της συνολικής πρότασης της Πολιτικής Γραμματείας θα γίνει στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή, που θα σημάνει και την έναρξη της προεκλογικής προσπάθειας του κόμματος.

news247.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χασισοφυτεία μαμούθ στον Αποκόρωνα Χανίων – Στην επιχείρηση συμμετείχαν 150 αστυνομικοί!

Τεράστια επιχείρηση, με τη συμμετοχή περίπου 150 αστυνομικών από τρεις νομούς της Κρήτης (Ηράκλειο, Ρέθυμνο…

15 mins ago

“Γιατί να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο Κρήτης;”

Στο πλαίσιο της προβολής του Πανεπιστημίου Κρήτης δημιουργήθηκε μία ειδική ιστοσελίδα με θέμα: «Γιατί να σπουδάσω…

29 mins ago

Συνάντηση Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης για το Κτηματολόγιο

Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο…

37 mins ago

Ανακατασκευάζει τα πεζοδρόμια γύρω από το σχολικό συγκρότημα της ΑΒΕΑ ο Δήμος Χανίων: Από την Τετάρτη 03/07 η έναρξη των εργασιών

Συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες ανάπλασης και ανακατασκευής στις κοινόχρηστες υποδομές του Δήμου Χανίων…

40 mins ago

Ουκρανία: Η δήλωση-βόμβα του Τραμπ για τον πόλεμο που αποσιώπησαν όλα τα Μέσα Ενημέρωσης

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προκάλεσε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία προτείνοντας την ένταξη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας…

43 mins ago

Οικογένεια Μπόλαρη… Μια οικογένεια με ιστορία

Της Ιωάννας Σφακιανάκη Πολλοί παλιοί Χανιώτες θα θυμούνται ίσως την Πλατεία Μπόλαρη (σημερινή Πλατεία Ελευθερίας…

57 mins ago

This website uses cookies.