Η στυγερή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη έχει προκαλέσει δικαίως διεθνή κατακραυγή, ωστόσο δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο έγκλημα του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας.
Την ώρα που ο Τραμπ δηλώνει από τη μια ότι δεν πιστεύει τις δικαιολογίες του Ριάντ και από την άλλη ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τη Σαουδική Αραβία και βέβαια το συμβόλαιο – μαμούθ των 110 δις δολαρίων. Την ώρα που η ΕΕ αρκείται σε εκκλήσεις για εξιχνίαση του εγκλήματος και μόνο η Γερμανία ανακοίνωσε «πάγωμα» της πώλησης όπλων, διευκρινίζοντας βέβαια ότι αυτό θα ισχύσει για όσο διαρκεί η διερεύνηση της δολοφονίας και χωρίς να επηρεάζονται οι ήδη εγκριθείσες εξαγωγές, μια άλλη ακόμη μεγαλύτερη ανοχή και υποκρισία κυριαρχεί στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο απέναντι σε μια μαζική δολοφονία.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι η χειρότερη στον κόσμο. Το 75% του πληθυσμού, δηλαδή 22 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται βοήθεια και προστασία, από τους οποίους 8,4 εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας και εξαρτώνται από την επείγουσα διανομή τροφής», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, σε εσωτερικό σημείωμά του, το οποίο φέρει ημερομηνία 18η Οκτωβρίου και διανεμήθηκε στους πρεσβευτές των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Μάλιστα προειδοποιεί ότι «στη χειρότερη περίπτωση, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μεγεθυνθεί κατά 5,6 εκατομμύρια, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων στην Υεμένη που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο του λιμού στα 14 εκατομμύρια […] Η Υεμένη μπορεί να αντιμετωπίσει τον χειρότερο λιμό στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια ενώ ήδη υπόκειται στη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή του πλανήτη».
Διαβάστε επίσης: Σιωπή για τον «χειρότερο λιμό του κόσμου τα τελευταία 100 χρόνια»
Εικόνες «γροθιά στο στομάχι»
Παρόλα αυτά η σιωπή των μεγάλων δυτικών ΜΜΕ είναι εκκωφαντική. «Φωτεινή» εξαίρεση αποτέλεσε το άρθρο-ρεπορτάζ των New York Times σχετικά με τις πολεμικές συγκρούσεις και την πείνα στην Υεμένη. Εικόνες φρίκης, με αποστεωμένα παιδιά που λιμοκτονούν, όπως η φωτογραφία της 7χρονης Αμάλ με σάρκα τόσο λεπτή ώστε να διαγράφονται τα οστά του θώρακά της, είναι «γροθιά στο στομάχι». «Είναι σκληρές, αλλά είναι επίσης ωμά ειλικρινείς. Αποκαλύπτουν τη φρίκη στην Υεμένη σήμερα. Μπορείτε να επιλέξετε να μην τις δείτε. Αλλά σκεφτήκαμε ότι πρέπει να είστε εσείς που θα πάρετε την απόφαση αυτή» έγραψαν οι συντάκτες του άρθρου.
«Είμαστε συντετριμμένοι», δήλωσε ο Δρ. Mekkia Mahdi από το νοσοκομείο του Aslam, μιας φτωχής βορειοδυτικής πόλης. Κοιτάζοντας μάλιστα γύρω του, ο Δρ Mahdi αναρωτιέται για την δυτική εμμονή με τη δολοφονία του Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη. «Είμαστε έκπληκτοι ότι η υπόθεση Κασόγκι τραβάει τόση προσοχή ενώ την ίδια ώρα εκατομμύρια παιδιά της Υεμένης υποφέρουν και πεθαίνουν», είπε. «Κανείς δεν τους δίνει τίποτα» τονίζει, δείχνοντας το χαλαρό δέρμα γεμάτο ραβδώσεις ενός 7χρονου κοριτσιού. «Κοιτάξτε» λέει «Δεν έχει κρέας. Μόνο οστά».
Το χρονικό του εγκλήματος
Από το 2015 ο στρατιωτικός συνασπισμός, με επικεφαλής τη Σ. Αραβία και με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, βομβαρδίζει την Υεμένη με σκοπό την επαναφορά του φιλοσαουδάραβα Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι στην εξουσία και την εξόντωση των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Εν μέσω αυτού του καταστρεπτικού πολέμου, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διεξάγει μια αδυσώπητη εκστρατεία αεροπορικών επιθέσεων με νεκρούς χιλιάδες πολίτες. Ταυτόχρονα, ο οικονομικός πόλεμος έχει επιδεινώσει την απελπισία των οικογενειών της Υεμένης και η χώρα οδηγείται σε θανάσιμο λιμό.
Στον πόλεμο έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους άμαχοι, και πάνω από 65.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας· όμως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι αναμφίβολα πολύ πιο βαρύς, υπογραμμίζουν στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι Σαουδάραβες από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι από τους πιο γενναιόδωρους δωρητές της προσπάθειας ανθρωπιστικής βοήθειας της Υεμένης. Τον Ιανουάριο, η Σαουδική Αραβία κατέθεσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Υεμένης για να στηρίξει το νόμισμά της.
Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες έχουν επισκιασθεί από τις επιθέσεις του συνασπισμού στην οικονομία της Υεμένης, όπως η άρνηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ο μερικός αποκλεισμός που οδήγησε στις τιμές των τροφίμων και η εκτύπωση τεράστιων ποσών τραπεζογραμματίων, γεγονός που προκάλεσε την πτώση του νομίσματος. Ο ίδιος ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ επισημαίνει ότι η τιμή των καυσίμων έχει αυξηθεί κατά «45%» και ότι το ριάλ, το υεμενίτικο νόμισμα, έχει «υποτιμηθεί κατά 47% έναντι του δολαρίου». Από τον Σεπτέμβριο «έχει απολέσει το 20% της αξίας του» και «οι συνέπειες αυτής της υποτίμησης πλήττουν κάθε οικογένεια στην Υεμένη», συμπληρώνει.
Το Facebook κατέβασε τις φωτογραφίες
Εν τω μεταξύ σάλο προκάλεσε η είδηση ότι το Facebook διέγραψε τις αναρτήσεις αναγνωστών που είχαν προσπαθήσει να αναδημοσιεύσουν στα προφίλ τους τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν οι New York Times. Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του επίμαχου άρθρου της αμερικανικής εφημερίδας που περιελάμβανε αρκετές εικόνες αποστεωμένων παιδιών, το Facebook διέγραψε τις αναρτήσεις αναγνωστών που είχαν προσπαθήσει να μοιραστούν στα προφίλ τους το άρθρο. Χιλιάδες αναγνώστες έλαβαν ένα μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι το ποστ δεν ήταν σύμφωνο με τα πρότυπα της κοινότητας του Facebook.
Ένας εκπρόσωπος του Facebook λίγη ώρα μετά τον «σάλο» που προκάλεσε η είδηση του αποκλεισμού των εικόνων δήλωσε: «Όπως εξηγείται στα κοινωνικά μας πρότυπα, δεν επιτρέπουμε γυμνές εικόνες παιδιών στο Facebook, ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική εικόνα παγκόσμιας σημασίας», «επαναφέρουμε τις δημοσιεύσεις που καταργήσαμε σε αυτή τη βάση», συμπλήρωσε στο τέλος.
«Το Facebook άλλαξε γνώμη», δήλωσε η Eileen Murphy, εκπρόσωπος των New York Times. «Είναι απίστευτα απογοητευτικό να πιστεύουμε ότι αυτή η ιστορία θα αποκλειστεί ως εικόνα που παραβιάζει τις οδηγίες της κοινότητας. Η δουλειά των δημοσιογράφων είναι να μαρτυρούν και να δίνουν φωνή σε όσους διαφορετικά δεν ακούγονται».
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…
Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…
Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
This website uses cookies.