Διευκρινίσεις σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, ζητάει με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Σωκράτη Φάμελλου και 29 ακόμη Βουλευτών.
«Εγείρονται πολλά ερωτηματικά, μεταξύ άλλων, και για το κατά πόσο αυτό το έργο μπορεί να είναι συμβατό με το ηλεκτρικό διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας και δη με την μικρή και μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Δυο έργα υποδομής που έχουν προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχιστεί από την σημερινή, στο όνομα της μείωσης του ενεργειακού κόστους για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας του τόπου μας.».
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας υπέγραψε στις 15/10 Μνημόνιο Κατανόησης με τον Υπουργό Πετρελαίου & Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, σχετικά με την προοπτική μελετητικής ωρίμανσης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με υποθαλάσσιο καλώδιο των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ειδικό τύπο της ενέργειας, το μνημόνιο περιλαμβάνει την πρόβλεψη για σύσταση κοινών ομάδων εργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων για την διερεύνηση των λεπτομερειών του έργου, το οποίο αργότερα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.
Από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις προκύπτει, επίσης, ότι στην συζήτηση μεταξύ των μερών εξετάζεται η ένταξή του στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με την 5η λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021, για το συγκεκριμένο έργο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 4 διαφορετικοί project promoters, οπότε προκύπτει το εύλογο ερώτημα του ποιος θα είναι ο project promoter του έργου, με τι κριτήρια θα επιλεγεί και από ποια διαδικασία καθώς και το ποια θα είναι η εμπλοκή στο σχετικό εγχείρημα των εθνικών φορέων του ενεργειακού μας συστήματος.
Για όλα τα παραπάνω, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα:
1) Ποια βήματα προβλέπει η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την μελετητική ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου;
2) Με ποια διαδικασία θα επιλεγεί ο project promoter του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου;
3) Ποια θα είναι η εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ στην διαδικασίας μελετητικής ωρίμανσης και υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
4) Ενέχει κινδύνους το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης;
5) Ποια είναι η όδευση του υπό μελέτη έργου;
6) Με ποια διαδικασία θα προσδιοριστούν στο μέλλον οι χρεώσεις του έργου και ποιες οι δυνητικές επιβαρύνσεις για την ελληνική οικονομία και τους/τις καταναλωτές/καταναλώτριες;
Παράλληλα, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ζητάει να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δυο χωρών.
Ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών, συχνά αναφερόμενος ως «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης, Τζέφρι Χίντον, προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες η…
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιχμάν Αλίγιεφ, είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον…
Ακόμα μία ανθρώπινη ζωή χάθηκε στους δρόμους της Κρήτης, μεγαλώνοντας τη μαύρη λίστα των θυμάτων…
Το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μουσικών Ελλάδος – Παράρτημα Χανίων,…
Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με έντονη βροχόπτωση και δριμύ ψύχος, πλήθος πιστών από όλη…
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2024 ΠΡΟΣ: Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή και φιλόθεο…
This website uses cookies.