12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Το Μουσικό Σχολείο Χανίων στο 7ο Ευρωπαϊκό μαθητικό συνέδριο στην Ιταλία

Ημερομηνία:

Στο χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2023 έως και 5 Μαρτίου 2023 σαράντα δυο μαθητές της τρίτης γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Θερίσου Χανίων συμμετείχαν στις εργασίες του7 ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου με θεματική «Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους» που πραγματοποιήθηκε στη Βερόνα της Ιταλίας.

Το 7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού[ν.π.ι.δ. εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ, διεθνή οργανισμό με παραρτήματα στο εξωτερικό: Ιταλία, Ρουμανία, Γερμανία, Αγγλία, Αλβανία, Κύπρος, Αίγυπτος (Μουσείο Καβάφη, Αλεξάνδρεια) , Ουκρανία (Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, Οδησσός), Γαλλία, Γεωργία, Σερβία.], το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση Καθηγητών [Association Europeenne des Enseignants (AEDE)], με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη και του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Έλαβαν μέρος μαθητές από 95 σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης της Ελλάδας. Στόχος του Συνεδρίου ήταν η κατανόηση της σημασίας του ελληνικού πολιτισμού στη θεμελίωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, της επιστήμης, της τέχνης, αλλά και της δημοκρατικής συνείδησης.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου εργάστηκαν ανά ομάδες και με τίτλο «Αν ο Επίκουρος ήταν ευρωβουλευτής» παρουσίασαν εκείνες τις φιλοσοφικές ιδέες του Επίκουρου (341π.Χ.-270π.Χ.)που συνδέονταιμε τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε ένα θεατρικό δρώμενο με πρωτότυπο σενάριο και σκηνοθεσία. Ο Επίκουρος συζητώντας με τον σύγχρονό του μαθηματικό Ευκλείδη (περ. 350π.Χ.-270 π. Χ.) για τον πόλεμο στις βόρειες χώρες εμπνέεται την ιδέα μια ενωμένης Ευρώπης, που θα διασφαλίσει ειρήνη, ασφάλεια και αλληλεγγύη σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Προτείνει στον Βέλγο, τονΓερμανό και τον Γάλλο πρωθυπουργό την υλοποίησή της κι εκείνοι αφού συσκέφτονται συμφωνούν και αποφασίζουν να συνεργαστούν με τους ευρωπαίους ομόλογούς τους. Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από ηχογραφημένη και ζωντανή εκτέλεση των ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών «Σου μιλώ και κοκκινίζεις» και «Ντιρλαντά» τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες κι έχουν τραγουδηθεί κάνοντάς τα διεθνή επιτυχία. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έλαβαν θερμά χειροκροτήματα από το κοινό του Συνεδρίου και αξίζουν συγχαρητήρια για όλη τη διαδρομή του εγχειρήματός τους, το οποίο εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν επιτυχώς.

Παράλληλα, κατά τις ημέρες του συνεδρίου, οι μαθητές επισκέφτηκαν τα ιστορικά κέντρα της Βερόνας, της Βενετίας , του Μιλάνου καθώς και τη λίμνη Κόμο. Εκεί η σχολική ομάδα μαθητών κι εκπαιδευτικών ξεναγήθηκε στα σημαντικότερα αξιοθέατα και έλαβε ιστορικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργασίες του Συνεδρίου υλοποιήθηκαν υπό τη σκιά του τραγικού δυστυχήματος από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Οι διοργανωτές, συλλυπούμενοι, ζήτησαν τη δημοσίευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μετά το πέρας του τριήμερου εθνικού πένθους καθώς και την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας.

Το πρόγραμμα τηρήθηκε μέχρι και την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα Χανιά.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί:

Ανδρεδάκης Γεώργιος, χημικός, διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Χανίων, Χαλακατεβάκη Ειρήνη, μαθηματικός Χριστοδουλοπούλου Χριστίνα, φιλόλογος Ποντικάκη Ειρήνη, φιλόλογος.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ