Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Το μυστήριο της Ορθής Πέτρας στην Αρχαία Ελεύθερνα στην Κρήτη

Η σπάνια περίπτωση «θυσίας» ή, όπως το περιγράφουν οι ειδικοί, «αυτοθυσίας» που έχει εντοπιστεί στο Νεκροταφείο της Ορθής Πέτρας στην Ελεύθερνα Κρήτης δίνει αφορμές από το 2009 για ερμηνείες που θα συγκλονίσουν, όπως λένε οι καθηγητές Νικόλαος Σταμπολίδης και Αναγνώστης Αγελαράκης.

 

Η προθήκη με τα κοσμήματα των «ιερειών/πριγκιπισσών» (ο ρόλος τους δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί), η μικρότερη και ωραιότερη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελεύθερνας, αφηγείται ήδη μια σημαντική ιστορία. Μετά τις ανακοινώσεις όμως, που δεν θα αργήσουν, είναι σίγουρο πως η ιστορία θα φαντάζει ακόμα πιο συναρπαστική.

Η κάθοδος των πολιτιστικών συντακτών στην Κρήτη για ξενάγηση στα θαύματα ενός μουσείου που κτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ (από το 2013 έως το 2015) προκειμένου να στεγάσει τους κόπους 30 ετών της έρευνας του Νίκου Σταμπολίδη και των φοιτητών του, είχε πολλές εκπλήξεις. Η πρώτη ήταν το ίδιο το μουσείο, ένα μουσείο που στεγάζει αρχαία, είναι όμως μοντέρνο και σύγχρονο.

Ο κ. Σταμπολίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, επικεφαλής της ανασκαφής στην Ελεύθερνα και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, φρόντισε ώστε το όνειρό του, το μουσείο αυτό, να υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Είναι ένα μεγάλο μουσείο εξαιρετικής σύλληψης και εκτέλεσης, με θαυμαστή χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, φιλικό προς τον επισκέπτη, στον οποίο προσφέρει ομορφιά και γνώση. Εχει δυνατότητες απεριόριστης ανανέωσης, όσο η ανασκαφή, που συνεχίζεται, θα φέρνει διαρκώς στο φως νέα, συναρπαστικά ευρήματα. Η μικρή βιτρίνα αφηγείται την ιστορία τεσσάρων γυναικών, ιερειών ή/και πριγκιπισσών, που όπως όλα δείχνουν πέθαναν ύστερα από επιλογή τους και ενταφιάστηκαν μαζί. Στον τάφο τους, μνημειακή κατασκευή πριν από τα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα, που βρίσκεται στο Νεκροταφείο της Ορθής Πέτρας, εναποτέθηκε πρώτα η μικρότερη, μια κοπελίτσα 13,5 ετών. Μετά έβαλαν τη 16χρονη, στη συνέχεια την 28χρονη και τέλος την 72χρονη, καθιστή, όπως θάβονται σήμερα οι Πατριάρχες.

Η θέση των σωμάτων τους ακολουθεί την πορεία του ήλιου, με τη μικρότερη να έχει στραμμένη την κεφαλή προς την ανατολή και τη γηραιότερη προς τη δύση. Τάφηκαν σε στάσεις που στο σύνολό τους θυμίζουν τελετουργία, όπως τελετουργικός θα πρέπει να ήταν και ο θάνατός τους -όχι όμως αυτοκτονία. Οπως και να ονομαστεί, όλα συγκλίνουν στην αυτοθυσία, την οικειοθελή θυσία. Δεν φέρουν τραύματα. Είχαν συγγένεια μεταξύ τους, τουλάχιστον οι τρεις νεότερες, όπως δείχνει συγκεκριμένη οδοντική διαμόρφωση, και είχαν τραφεί με τροφές πλούσιες. Με μέλι και με φρούτα άφθονα.

Οι νεκρές φορούσαν πολυτελή ενδύματα που είχαν ραμμένα επάνω χρυσά ελάσματα. Χρυσές ταινίες κάλυπταν κάποια μέλη του σώματός τους. Ανάμεσα στα προσωπικά τους αντικείμενα ήταν μινωικοί σφραγιδόλιθοι (δείγμα εξουσίας), σκαραβαίοι από την Αίγυπτο ή τη Φοινίκη και τμήματα από αλυσίδα (μονόδισκης ζυγαριάς ή από κλειδί ιερού).Το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας θα εγκαινιαστεί στις 19 Ιουνίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Το ενδιαφέρον των ντόπιων είναι ήδη τεράστιο.

Οι προθήκες με τα κοσμήματα των «ιερειών/πριγκιπισσών» στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελεύθερνας.

Το νέο μουσείο, που αποτελεί καρπό συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Αρχαιολογική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, θα ενταχθεί στο δίκτυο μουσείων Ρεθύμνου. Οπως αναφέρει η έφορος αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, η εφορεία έχει ήδη ετοιμάσει την Προσωρινή Εκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και το Μουσείο Αρκαδίου, δύο έργα μικρότερης έκτασης, επίσης δύσκολα αλλά και ωραία.

Αγγελική Κώττη – ethnos.gr

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Έρχεται νέος φόρος, τώρα για τα κρυπτονομίσματα

«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές παραινούν τους -κυρίως retail- επενδυτές να…

28 mins ago

Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το Bitcoin ανεβαίνει κατακόρυφα και οι "μεγάλοι παίκτες"…

34 mins ago

Brain drain: Επιταχυντής της πληθυσμιακής μείωσης η κρίση χρέους – Συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό οι νέοι

Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελούν μείζον εθνικό πρόβλημα, καθώς η διαφορά μεταξύ γεννήσεων…

36 mins ago

Κοντά στην εκλογή προέδρου από την πρώτη Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στην εκλογή από την πρώτη Κυριακή των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ…

39 mins ago

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

8 hours ago

Κρήτη: Τι λέει ο δικηγόρος του γαμπρού για την ακύρωση του γάμου του επειδή τον έπιασαν με κοκαΐνη

Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…

8 hours ago

This website uses cookies.