Το νέο Μνημόνιο “διχάζει” τους Αυτοδιοικητικούς των Χανίων

Μια απρόσμενη “κόντρα” πυροδότησαν στο νομό Χανίων οι προβλέψεις του νέου Μνημονίου για περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης προς τους Ο.Τ.Α. Και για την τοποθέτηση επιτρόπων στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν τον συνεχή έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους.

Το σύνολο των Δημάρχων του νομού Χανίων με δημόσιες τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι τα νέα μέτρα του νέου Μνημονίου οδηγούν σε κατάρρευση τους Ο.Τ.Α., όμως ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας τοποθέτησης των επιτρόπων στους δήμους και ισοσκελισμού των προϋπολογισμών των δήμων.

Σε δηλώσεις του στη Ν.Τ. ο Δήμαρχος Πλατανιά και Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Μαλανδράκης υπογράμμισε ότι: “Τα νέα μέτρα του Μνημονίου είναι ταφόπλακα, είναι η διάλυσης της ίδιας της ουσίας της Αυτοδιοίκησης. Καταργείται το Σύνταγμα και ο ρόλος των Αυτοδιοικητικών με τον ορισμό των επιτρόπων στους Δήμους. Καταργείται η χρηματοδότηση. Μας δίνουν 120 νέες αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες, όμως πως θα τις ασκήσουμε; Με τους υπαλλήλους που μας απολύουν; Εγώ προτείνω στον Υπουργό να βάλει λογιστές στους Δήμους να αντικαταστήσουν τους Δημάρχους και να τελειώνει αυτή η ιστορία.

Αναρωτιέμαι πραγματικά με την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης τι προϋπολογισμό θα ελέγξουν οι επίτροποι στους Δήμους.

Για παράδειγμα εγώ προϋπολόγιζα στον Δήμο Πλατανιά ΣΑΤΑ 800.000 Ευρώ για φέτος και δεν έχω πάρει ούτε ένα Ευρώ. Τι προϋπολογισμό λοιπόν θα τηρήσω και με τι κριτήριο θα με ελέγξει ο Επίτροπος;”.

Απ. Βουλγαράκης: Αναγκαίος ο επίτροπος…

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης -ερωτώμενος από τη Ν.Τ. για το νέο Μνημόνιο- τάχθηκε υπέρ των θεσμικών αλλαγών που αυτό προβλέπει για τους Ο.Τ.Α.

Όπως δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης: “Δεν έχω ακούσει τις δηλώσεις των δημάρχων για το νέο Μνημόνιο, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί διαμαρτύρονται οι δήμαρχοι για την τοποθέτηση των επιτρόπων. Δεν θέλουν κανέναν έλεγχο; Δεν θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς; Εγώ θεωρώ ότι όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και τριάντα χρόνια. Εμείς ως Ελλάδα φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα επειδή πουθενά δεν τηρούνταν οι προϋπολογισμοί. Θεωρώ ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να αλλάζει κάθε Δευτέρα. Επομένως οι θεσμικές αλλαγές που φέρνουν τα νέα μέτρα στους Ο.Τ.Α. Θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.”.

Βαρδής Καλογεράκης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του Σαββάτου (28/9) σε περιοχή του δήμου…

2 hours ago

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια της Γαύδου Σε νέο περιστατικό διακίνησης…

2 hours ago

Εφικτή η εκκίνηση πάνω από τα 8 ευρώ για το πρώτο ελαιόλαδο – Θετικά μηνύματα για αύξηση της παραγωγής στην Κρήτη

Σε ό,τι αφορά την επιτραπέζια ελιά, όπως εκτιμάται, μεγάλο ποσοστό πρόκειται να καταλήξει στα ελαιοτριβεία,…

2 hours ago

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση πληρωμή…

2 hours ago

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Την ώρα των βασανιστηρίων φορούσε χειροπέδες, λέει στο in η δικηγόρος της οικογένειας

Εν μέσω αντιδράσεων για τον βασανιστικό θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου, η έρευνα για…

2 hours ago

Ουραγός η Ελλάδα στην ποιότητα εργασίας – Είμαστε οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι της Ευρώπης

Μπορεί η κυβέρνηση να καυχιέται για τη μείωση της ανεργίας, υποσχόμενη «πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας»,…

2 hours ago

This website uses cookies.