ΤΟΠΙΚΑ

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, με τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, συμμετείχε με μεγάλη χαρά και τιμή στο ΙΓ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων, που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2024. Το Συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία από τον Δήμο Σκιάθου και το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, και τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο θεσμός των Πανελλήνιων Συνεδρίων των Ναυτικών Μουσείων, που ξεκίνησε το 1996 με την πρώτη πραγματοποίηση συνεδρίου στα Χανιά με πρωτεργάτη το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, αποτελεί τη μοναδική κοινή δράση των θεματικών αυτών μουσείων του ελλαδικού χώρου. Το φετινό συνέδριο αποτέλεσε την κοινή συμμετοχή των Ελληνικών Ναυτικών Μουσείων στο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων στις 18 Μαΐου.

Στόχος των συνεδρίων είναι η δικτύωση και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Ναυτικών Μουσείων για την χάραξη μιας κοινής πολιτιστικής πολιτικής στους τομείς της μελέτης, διάσωσης και προβολής της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης.

Στα συνέδρια αυτά συμμετέχουν, εκτός από μουσεία, φορείς και ιδρύματα ναυτικής κληρονομιάς, που παρουσιάζουν τις πολιτιστικές τους δράσεις. Παράλληλα στο πλαίσιο διεξαγωγής αναπτύσσεται ένα ειδικό θέμα, πάντοτε σχετικό με τη ναυτική ιστορία και πολιτιστική παράδοση της περιοχής, που έχει την έδρα του το μουσείο, που κάθε φορά έχει αναλάβει την διοργάνωσή του.

Στο φετινό συνέδριο η πρώτη μέρα 17 Μαΐου ήταν αφιερωμένη στη Σκιάθο και το ειδικό της θέμα είναι: «Ναυτική Κληρονομιά της Σκιάθου: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Η δεύτερη μέρα 18 Μαΐου ήταν αφιερωμένη στα ναυτικά μουσεία και ιδρύματα με ναυτικές συλλογές και η συνεδρία είχε τίτλο: «Ναυτικά Μουσεία: Προκλήσεις και δράσεις για την προστασία και προβολή της τοπικής ναυτικής παράδοσης».

Σε αυτή οι συμμετέχοντες παρουσίασαν το έργο, που επιτελούν τα μουσεία και οι φορείς και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ευελπιστώντας ότι με την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος θα συνεχίσουν το δύσκολο, αλλά και συνάμα το ωραίο έργο τους για τη διατήρηση και προβολή της Ναυτικής Ιστορίας και Παράδοσης. Παράλληλα, συμφωνήθηκε ότι το ΙΔ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων θα πραγματοποιηθεί το 2026 στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας.

Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη σε επισκέψεις και ξεναγήσεις στα μουσεία και τα μνημεία της Σκιάθου.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο «επίδοξος δολοφόνος» του Τραμπ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ εμφανίζεται ο συλληφθείς ως επίδοξος δολοφόνος του Ντόναλντ Τραμπ,…

59 mins ago

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON | Φωτός

Η εκδήλωση "STAVROS BLUE MOON", που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού, συγκέντρωσε εκατοντάδες…

1 hour ago

Υπερ-αδειοδότηση, υπερ-ανάπτυξη και πρωταθλητισμός στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ!

Της Βάννας Σφακιανάκη O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) ανάρτησε στον ιστότοπό του τις…

1 hour ago

Κρήτη: Έπιασαν τους απατεώνες που εξαπάτησαν ηλικιωμένη με λάφυρο χιλιάδες ευρώ

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξιχνιάστηκε μια υπόθεση απάτης που είχε ως…

1 hour ago

Η ΕΛΜΕ Χανίων ενάντια σε «Εκπαιδευτικούς Ομίλους», «Μέντορες» και «Ενδοσχολικούς Συντονιστές» στα σχολεία

Η ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει την επιβολή «Εκπαιδευτικών Ομίλων», «Μέντορων» και «Ενδοσχολικών Συντονιστών» στα σχολεία, χαρακτηρίζοντας…

3 hours ago

Τεμπονέρας: “Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”

“Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ” ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Διονύσης…

3 hours ago

This website uses cookies.