Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας τμ. Δυτ. Κρήτης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στις 6-6-12  δημοσιεύτηκαν    στο ΦΕΚ  οι αποφάσεις  για ένταξη  τριών μεγάλων  επενδύσεων  Β-ΑΠΕ  ( Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ) στη ΚΡΗΤΗ.

Η  πρώτη έγκριση που αφορά  το Αιολικό σύστημα παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε)  περιλαμβάνει την κατασκευή  33 αιολικών πάρκων  συνολικής ισχύος 1077 MW, στους  τέσσερεις  νομούς  της Κρήτης,  και κοινή διασύνδεση  τους  με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας  μέσω  υποβρυχίου καλωδίου κυριότητας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε

Η δεύτερη αφορά  το Αιολικό σύστημα παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας «Κρήτη Πράσινο Νησί»  , περιλαμβάνει την κατασκευή  36 αιολικών σταθμών  συνολικής ισχύος 1005,10 MW και κοινή διασύνδεση  τους  με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο  Σύστημα Ενέργειας  μέσω υποβρυχίου καλωδίου Κυριότητας του Ομίλου  ELICA GROYP

Η τρίτη   αφορά  την κατασκευή  ηλιοθερμικού σταθμού  παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας 70 MW στη Θέση Φουρνιά του Δήμου Σητείας Κυριότητας της ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ  ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  Μ.Ε.Π.Ε

Η θέση μας  είναι  σαφής.

Είμαστε  υπέρ της  ανάπτυξης των ανανεώσιμων  μορφών ενεργείας  που όμως  θα εκπληρούν όρους  και προϋποθέσεις   ισορροπίας  ως  προς όλες  τις εκφάνσεις  της ανθρώπινης  διαβίωσης ( κοινωνικές,  οικονομικές,  θρησκευτικές και περιβαλλοντικές)

Πρώτα  να  χωροθετούνται   σωστά  στο περιβάλλον  χωρίς να θιγούν  στοιχειά  του

γύρω  οικοσυστήματος,  κατόπιν εγκεκριμένων μελετών  όπως  απαιτείται    για κάθε  επένδυση, και χωρίς  την κερκόπορτα  του περίφημου νομού FAST TRAK   (Ν.3894/2010)   που δίνει  γη  και ύδωρ    στην αλαζονεία   των ισχυρών  και οξύνει τις  κοινωνικές  αντιθέσεις  ( κατάργηση FAST TRAK   )

Δεύτερο να υπάρξει ρύθμιση  ώστε ένα  σημαντικό  μέρος των εσόδων από  την εκμετάλλευση του μόνου Πλουτοπαραγωγικού  πλούτου  που διαθέτουμε,  από τώρα και στο ανεξάντλητο μέλλον,  να επενδύονται    στο τόπο  παραγωγής τους  και όχι να κατευθύνονται στις οικονομικά ισχυρές Χώρες της Αλλοδαπής. Σημειωτέον ότι οι  προαναφερόμενες εταιρίες  είναι θυγατρικές  του Γερμανικού  και του Γαλλικού προγράμματος «Ήλιος». Ζητάμε ισχυρά αντισταθμιστικά  ωφέλη,  αφού  ουσιαστικά δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας από τις επενδύσεις αυτές.

Αν ανάπτυξη σημαίνει  να εκμεταλλεύονται  τον ήλιο, τον αέρα,  την θάλασσα και τα επίγεια νερά της χώρας μας χωρίς  να μένει  ένα   ευρώ  στο ντόπιο μας ,  τότε καλύτερα να συμμαζέψουν τα σχέδια τους και να αποχωρήσουν.

Τρίτο να απαγορευτεί  η πρόσβαση  όλων στα επίγεια  ύδατα  διαφορετικά,  θα γίνουμε μάρτυρες μιας έρημης γης την οποία θα εγκαταλείπουμε  στη βορά των παμφάγων συμφερόντων στο όνομα της ανάπτυξης .(Στων ΨΑΡΩΝ την ολόμαυρη ράχη…)

Τέταρτο να υπάρχει ισορροπία μεταξύ μικρών και  μεγάλων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατανεμημένες  κατά την λογική  και την αναλογία  του επικρατεί στην ίδια την φύση. Ελάχιστες μεγάλες, αρκετές μεσαίες και πολλές μικρές μονάδες  ώστε να δημιουργούνται  οφέλη  επικονίασης. Μόνο μεγάλες μονάδες συνθέτους αφύσικες συνθήκες και καταλήγουν πάντα σε αδιέξοδο.

Πέμπτο να προστατευτούν οι ήδη υπάρχουσες μικρές επενδύσεις (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες ) οι οποίες είναι εγκλωβισμένες σε δανειακές υποχρεώσεις με το χρυσωμένο χάπι των απλήρωτων επιχορηγήσεων ΕΣΠΑ, με την άμεση καταβολή  των επιδοτήσεων αυτών και με την κατά προτεραιότητα πληρωμή  της παραγωγής τους. Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήκωσαν το αρχικό κόστος έρευνας,  ανάπτυξης και εφαρμογής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τώρα φαντάζουν ως ένα απλό πρωινό  των πολυεθνικών εταιριών του κλάδου.

Έκτο να αλλάξει το πολεοδομικό σύστημα που επιτρέπει την  δημιουργία ενεργοβόρων πόλεων. Πληροφορικά οι ανάγκες της Κρήτης σήμερα  είναι  600 MW  και οι εγκεκριμένες  άδειες  αφορούν περίπου 3.000 MW .

Η Κρήτη, με την μπολιασμένη Αλεξανδρινή  ψυχή  της, πάντα βρίσκει  λύση.

Από την εποχή του Μίνωα μέχρι και την σύγχρονη  ιστορία.

Όσα δεν λύονται, κόβονται.

Ο Πρόεδρος ΟΕΕ  Π.Τ. Δυτ.Κρήτης: Παντελής Πετσετάκης

Ο Γεν.Γραμματέας: Δημήτρης Ντοκάκης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πώς τα social media γέννησαν μια γενιά εφήβων κοριτσιών με κρέμες αντιγύρανσης

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση 21% στις…

9 hours ago

Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του

«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης και έθεσαν τις εξαιρετικά σκοτεινές επιθυμίες…

9 hours ago

Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα

Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι κάρτες και οι εφαρμογές στα κινητά…

9 hours ago

“Θαύμα” στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων: Οι γιατροί έσωσαν νέο άνθρωπο στο “παρά πέντε”

Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δίνει το έμψυχο δυναμικό του, που…

11 hours ago

Στις 20 Γενάρη η δίκη για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη

Στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τη…

12 hours ago

Έσπασε το καγκουρόμετρο! 4 αυτοκίνητα γεμάτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και κέρατα ταράνδων σεργιανίζουν την πόλη των Χανίων | Βίντεο

Είπαμε, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, να περάσουμε καλά, να κάνουμε και χαβαλέ, αλλά κάποιοι το…

12 hours ago

This website uses cookies.