Ο Γιασέρ, 27 ετών, ήρθε στην Ελλάδα από το Πακιστάν πριν από 6,5 χρόνια. Μέχρι τη σύλληψή του για παράνομη είσοδο στη χώρα, πριν από 4 μήνες, δούλευε σε βιοτεχνία ρούχων στα Πατήσια. Το μεσημέρι της Τετάρτης στεκόταν στην πύλη εξόδου του Κέντρου Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, περιμένοντας την απέλασή του στο Πακιστάν. «Η οικογένειά μου δεν ξέρει ότι επιστρέφω στο Ισλαμαμπάντ. Προσπάθησα να μείνω στην Ελλάδα, όμως το αίτημα ασύλου μου απερρίφθη» είπε στην «Κ». Μαζί με 38 ακόμα συμπατριώτες του συμμετείχε την Τετάρτη στην πρώτη, έπειτα από ενάμιση χρόνο πτήση απέλασης στο Πακιστάν, που διοργάνωσαν από κοινού ο Frontex και η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.
«Από τους 39 υπηκόους Πακιστάν, οι 32 έχουν καταδίκες για διάφορα αδικήματα, όπως κλοπές, ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών» διευκρίνισε στην «Κ» η προϊστάμενη του τμήματος Επιστροφών κ. Κυριακή Κυριακοπούλου. Ο Αμπίντ, για παράδειγμα, είναι 31 ετών και εξέτισε ποινή φυλάκισης 4 ετών για ξυλοδαρμό ομοεθνή του. «Ηρθα στην Ελλάδα πριν από 17 χρόνια. Ζούσα στην Κρήτη και δούλευα σε θερμοκήπιο στο Ρέθυμνο. Καταδικάστηκα για ξυλοδαρμό και ληστεία Πακιστανού. Εμεινα τέσσερα χρόνια φυλακή και στο Εφετείο, τον Νοέμβριο του 2014, αθωώθηκα. Κρίθηκα όμως “επικίνδυνος για τη χώρα”, μεταφέρθηκα στην Αμυγδαλέζα και τώρα, έπειτα από 17 χρόνια, γυρνάω στο Πακιστάν. Δεν πρόκειται να μείνω εκεί, έχω γυναίκα και παιδί στην Κρήτη, θα γυρίσω» λέει.
Η επιχείρηση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, την οποία επόπτευε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ταξίαρχος κ. Μανώλης Γρηγοράκης, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι 39 μετανάστες που ήταν συγκεντρωμένοι στον α΄ τομέα του Κέντρου Κράτησης παρέδωσαν τις αποσκευές τους, υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο και επιβιβάστηκαν σε κλούβες για να μεταφερθούν στα κρατητήρια της Π. Ράλλη και στη συνέχεια στο «Ελ. Βενιζέλος», συνοδευόμενοι ο καθένας από δύο αστυνομικούς. «Η αποστολή θεωρείται εύκολη, η πτήση πηγαίνει κατευθείαν στο Ισλαμαμπάντ» είπε στην «Κ» νεαρός αστυνομικός. «Δικαιούμαστε ημερήσια αποζημίωση 140 ευρώ και δύο επιπλέον ρεπό» προσέθεσε. Το αεροσκάφος (ανήκει σε ισπανική εταιρεία) μίσθωσε ο Frontex και στην επιχείρηση συμμετείχαν – εκτός από Ελληνες- Αυστριακοί και Βούλγαροι αστυνομικοί. Συνόδευαν «δικούς τους» Πακιστανούς κρατούμενους, 9 και 4 άτομα αντίστοιχα.
Η πτήση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 4 Νοεμβρίου και αφορούσε επιστροφή στο Ισλαμαμπάντ 65 Πακιστανών υπηκόων. Ωστόσο, ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να εκδώσει άδεια προσγείωσης, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα 15 ημέρες πριν από την πτήση. Αμεσα, η ΕΛ.ΑΣ. υπέβαλε νέο αίτημα και η πτήση προσδιορίστηκε για τις 2 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, περίπου 20 κρατούμενοι υπέβαλαν αίτημα ασύλου για να εμποδίσουν την απέλασή τους και μολονότι η Υπηρεσία Ασύλου εξέτασε άμεσα και απέρριψε τις αιτήσεις ως καταχρηστικές, πέτυχαν να εξαιρεθούν από την πτήση.
Την Τρίτη, μια ημέρα πριν από το δρομολόγιο της επιστροφής, το Ισλαμαμπάντ δημιούργησε νέα προσκόμματα. Ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ότι θα παραλάμβανε μόνο εκείνους, για τους οποίους η ΕΛ.ΑΣ. είχε υποβάλει αίτημα επανεισδοχής, αρνούμενη την είσοδο σε όσους είχαν εφοδιαστεί με διαβατήρια από την πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα. «Μας επισκέφθηκε για τα χαρτιά στην Αμυγδαλέζα ο πρόξενος του Πακιστάν. Του είπα ότι δεν θέλω να γυρίσω πίσω» είπε ο 22χρονος Αλί που εργαζόταν σε πλυντήριο αυτοκινήτων μέχρι τη σύλληψή του στους Αγ. Αναργύρους για κατοχή πλαστών εγγράφων. «Δεν μπορούν με το ζόρι να με γυρίσουν πίσω» συμπλήρωσε.
Το κομβόι των οχημάτων (κλούβες, λεωφορεία, περιπολικά) που μετέφεραν μετανάστες και αστυνομικούς έφτασε στην Πύλη Β 16 του «Ελ. Βενιζέλος» λίγο μετά τις 8 μ.μ. Μέχρι την επιβίβασή τους στις 11 μ.μ. αστυνομικοί μοίρασαν σάντουιτς και νερά τους αλλοδαπούς, μίλησαν με τους Αυστριακούς και Βούλγαρους συναδέλφους τους, τον Ιταλό «παρατηρητή» του Frontex και εκπροσώπους του Συνηγόρου του Πολίτη που παρακολουθούσαν τη διαδικασία. Εκεί, απαντώντας σε ερωτήσεις της «Κ» ο επικεφαλής της αποστολής, αστυνομικός, Αργύρης Γεωργούλιας είπε: «Αρχίσαμε να συμμετέχουμε στις κοινές πτήσεις επιστροφών του Frontex το 2008. Το 2014 ωστόσο δεν μπορούσαμε πλέον να καλύπτουμε το κόστος των “εκτός έδρας”. Τελευταία υπήρξε συμφωνία με τον Frontex έτσι ώστε όλες οι πτήσεις επιστροφών να σταματούν στην Αθήνα. Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουμε συμμετάσχει σε πτήσεις προς Νιγηρία, Γεωργία και Αλβανία».
Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το «Ελ. Βενιζέλος» λίγο μετά τις 11 μ.μ. και έφτασε στο Ισλαμαμπάντ αρκετές ώρες αργότερα. Η πακιστανική αστυνομία επέτρεψε να αποβιβαστούν 13 από τους 39 Πακιστανούς και οι υπόλοιποι μπήκαν ξανά στο αεροπλάνο της επιστροφής στην… Ελλάδα. Οι αρχές της χώρας αρνήθηκαν να παραλάβουν και ορισμένους από τους μετανάστες που απέλαυναν Αυστριακοί και Βούλγαροι.
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.