ΤΟΠΙΚΑ

Το παράδοξο με τα νερά στην Κρήτη: Και διψάμε και πνιγόμαστε

Από τη μια στερεύουν οι υδατικοί πόροι και από την άλλη δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας – Ο ΟΑΚ προειδοποιεί ότι το νησί βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο από πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και λειψυδρίας

Κινδυνεύει η Κρήτη να “πνιγεί” από τη μία άκρη του νησιού έως την άλλη, όσο δε θα προχωράει σε συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ την ίδια ώρα απειλείται και με τη “δίψα” από τη μελλοντική ερημοποίηση και τις μεγάλες περιόδους ξηρασίας, που ήδη βιώνουμε και βλέπουμε τις επιπτώσεις.

Την αποκάλυψη αυτή, μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία, κάνει στο neakriti.gr ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, αρχιτέκτων-μηχανικός Άρης Παπαδογιάννης, με αφορμή την παρουσίαση μελέτης του Οργανισμού, για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Κρήτη, τα αρδευτικά έργα και την αντιπλημμυρική προστασία.

Αναλυτικότερα, σήμερα στις 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο “Atlantis” (αίθουσα “Πασιφάη”), θα γίνει μια σημαντική συνάντηση παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, και του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

Πρόκειται για συνάντηση εργασίας με θέμα “Διαχείριση νερού στην Κρήτη – Εγγειοβελτιωτικά έργα – Αντιπλημμυρική προστασία. Προσαρμογή στα νέα δεδομένα”.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «η Κρήτη καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της λειψυδρίας και των ορατών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην άρδευση, οι οποίες επηρεάζουν την αγροτική οικονομία, τις γεωργικές πρακτικές και συνολικά την ευημερία του τόπου μας».

Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι η προετοιμασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων για τη συλλογική αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την άρδευση των καλλιεργειών, την επάρκεια του νερού για τη γεωργία, τις υποδομές και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνει:

– Την επισκόπηση των τρεχουσών προκλήσεων και την απεικόνιση των αναγκών σε άρδευση και σε συνδυασμό με τα είδη καλλιέργειας.

– Την έκταση των προβλημάτων και των επιπτώσεών τους.

– Την καταγραφή των διαθέσιμων υδατικών πόρων για γεωργική χρήση.

– Τις υπάρχουσες υποδομές, τις προδιαγραφές που έχουν, την παλαιότητα και τα έργα σε εξέλιξη.

– Την πορεία μελετών και έργων, τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα δίκτυα άρδευσης, καθώς και

– Τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης, εκπροσώπων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, των Δήμων, υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και εκπροσώπων και εμπειρογνωμόνων της ολλανδικής εταιρείας HVA International, η οποία διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στη διαχείριση νερού πολύπλοκων αρδευτικών έργων και εκπονεί το master plan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

«Ζήσαμε την καταστροφή»…

Αποκαλυπτικός ήταν στo neakriti.gr στο ερώτημα «αν έχουμε μία πλημμύρα στην Κρήτη του μεγέθους της Θεσσαλίας, θα κινδυνεύσουμε να καταστραφούμε το ίδιο ή περισσότερο;» ο Άρης Παπαδογιάννης: «Έχουμε γεγονότα… Είδατε τι έγινε στην Αγία Πελαγία. Στη Χερσόνησο. Στα Χανιά εδώ… Τον Κερίτη τον ποταμό… Κοιτάξτε όμως, δεν είμαστε όλοι εμείς αμέτοχοι σε αυτά που συμβαίνουν. Δεν μπορεί εμείς να σχεδιάζουμε πρόχειρα, αποσπασματικά. Να δημιουργούμε δρόμους μέσα στα ποτάμια. Και να λέμε, “α, έγινε μία πλημμύρα και πήρε τους δρόμους”».

Στο αμέσως επόμενο ερώτημα της εφημερίδας, για το ποιος νομός, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ΟΑΚ διαθέτει, βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ο Άρης Παπαδογιάννης ήταν κατηγορηματικός: «Εξαρτάται από τα φαινόμενα. Όλοι οι νομοί έχουν θέματα. Και το Ηράκλειο και το Λασίθι και το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Μέσα από τη μελέτη που θα παρουσιάσουμε, έχει γίνει καταγραφή των κινδύνων. Έχει γίνει λεπτομερής ανάλυση. Και από ’κει και πέρα, θα πρέπει εμείς να βάλουμε κάτω τις προτάσεις που γίνονται. Να επικαιροποιήσουμε, αν χρειαστεί, κάποια ζητήματα. Και να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις. Τις μελέτες. Και τα έργα εκείνα τα αντιπλημμυρικά, που θα βοηθήσουμε στην προστασία του νησιού μας στα επόμενα χρόνια».

Ορατός ο κίνδυνος να “διψάσουμε”

Όσο για το νερό, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ θέλει να εκφράσει κάποια αισιόδοξη εκτίμηση, ευελπιστώντας, όπως λέει, ετούτος ο χειμώνας να μας φέρει επιτέλους τις βροχές που χρειαζόμαστε. Αυτό όμως δε φτάνει.

«Αυτό που συνέβη δεν ήταν κάτι που μας αιφνιδίασε. Ήταν φαινόμενα τα οποία έχουν κάποιο κύκλο. Εμείς ξέρουμε μέσα από τη συνεργασία μας με ιδρύματα εκπαιδευτικά που συνεργαζόμαστε, ότι είχαμε έναν ξηρό υδρολογικά χειμώνα πέρυσι. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι καλύτερος υδρολογικά. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι, μέχρι τέλη Δεκέμβρη έχουμε ένα διαχειριστικό σχέδιο, σε συνεργασία με όλες τις ΔΕΥΑ και τους φορείς που διαχειρίζονται το νερό. Ώστε να μην έχουμε προβλήματα. Από ’κει και πέρα, περιμένουμε ότι θα είναι καλύτερη η υδρολογική αυτή χρονιά. Θα βάλουμε κάτω τα ζητήματα και θα τα αντιμετωπίσουμε».

Καταλήγοντας, ο Άρης Παπαδογιάννης εξήρε τη μέχρι σήμερα συνεργασία των φορέων: «Ενώ είχαμε πολύ άσχημο υδρολογικά χειμώνα, ενώ είχαμε ένα πολύ θερμό καλοκαίρι με πολύ υψηλές συνεχόμενες θερμοκρασίες, κι ενώ είχαμε ένα τουριστικό κύμα πολύ υψηλό, παρά ταύτα η συνεργασία μεταξύ μας αντιμετώπισε τα ζητήματα και δε φτάσαμε στο σημείο να διψάσουμε ανάλογα με τα φαινόμενα που είχαμε»…

neakriti.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η MAGA στροφή του Ζούκερμπεργκ εγκαινιάζει μια “εποχή ψεμάτων” σε Facebook – Instagram

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε την Τρίτη (07/01) πως προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές,…

11 hours ago

Η Διαμαντοπούλου έπλεξε το εγκώμιο του Άδωνι Γεωργιάδη που προασπίστηκε τον Σημίτη από την Λατινοπούλου

Η επιλογή της Αννας Διαμαντοπούλου να αποδώσει τα εύσημα στον Αδωνι Γεωργιάδη για το γεγονός…

11 hours ago

ΗΑΕ, Ισραήλ και ΗΠΑ διαπραγματεύονται τη συγκυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπραγματεύονται με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες τη συμμετοχή τους…

11 hours ago

Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου: Ποια είναι η σωστή διαχείριση των δέντρων στις πόλεις με προβλήματα και ζητήματα επικινδυνότητας;

Με αφορμή τα όσα αναφέρονται στη δημόσια συζήτηση για τις κοπές των αστικών δένδρων, καθώς…

11 hours ago

Γηροκομείο Χανίων: «Ήταν δεμένος από τη μέση, είχε σημάδια στους βραχίονες», κατέθεσε κόρη θύματος

«Ήταν δεμένος από την μέση και στους βραχίονες είχε σημάδια περιμετρικά, σαν μελανιές». Με αυτές…

13 hours ago

Η ευτυχία των Ελλήνων, βρίσκεται «εν υπνώσει»!

Του Γιώργου Ουρανού, Ψυχολόγου Βαθιά μας πεποίθηση είναι το ότι, το μέλλον μιας κοινωνίας ή…

14 hours ago

This website uses cookies.