Το Παρατηρητήριο Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης (Crete Aviation Observatory – CAO), υπό την επιστημονική ευθύνη του Δημήτρη Ζοπουνίδη, εισέρχεται δυναμικά στη εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI).
Πιο συγκεκριμένα, το Παρατηρητήριο ενσωματώνει προηγμένα εργαλεία πρόβλεψης, τεχνικές μηχανικής μάθησης (Machine Learning), επεξεργασία φυσικής γλώσσας (Natural Language Processing – NLP), μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (Large Language Models – LLMs), ανάλυση συναισθήματος (Sentiment Analysis), καθώς και μεθόδους εξόρυξης και μοντελοποίησης δεδομένων (Data Mining & Predictive Modeling).
Στόχος είναι η εμβάθυνση της κατανόησης της επιβατικής συμπεριφοράς, η ανάλυση των στρατηγικών επιλογών των αεροπορικών εταιρειών και η υποστήριξη της λήψης αποφάσεων από αερομεταφορείς, αεροδρόμια και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο αεροπορικό και τουριστικό κλάδο.
Η μετάβαση αυτή δεν αντικαθιστά, αλλά εμπλουτίζει τις παραδοσιακές ερευνητικές μεθόδους που το Παρατηρητήριο εφαρμόζει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Η στατιστική παρακολούθηση των ροών, η καταγραφή δεδομένων από επιτόπιες έρευνες, και η συνεργασία με φορείς όπως το ΜΑΙΧ, η Fraport Greece και οι τοπικές αρχές, συνεχίζουν να αποτελούν τον πυρήνα της δράσης του.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανάλυση του 2024 ανέδειξε σημαντικές τάσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων: αύξηση επιβατών κατά 7,9%, ενίσχυση της easyJet και της SAS, μείωση για TUI, διαφοροποίηση εισοδηματικών κατηγοριών επιβατών ανά αεροπορική εταιρεία και τάσεις προς αυτό-οργάνωση ταξιδιών από επιβάτες low-cost μεταφορέων. Ειδικοί δείκτες του Παρατηρητηρίου (CAO 1, CAO 2, CAO 3) αποτύπωσαν, μεταξύ άλλων, τη διάρκεια παραμονής, τον τρόπο οργάνωσης ταξιδιού και τις εισοδηματικές κατηγορίες επιβατών ανά εταιρεία.
Πρώτες Πτήσεις Θερινής Περιόδου – 30 Μαρτίου 2025
Η θερινή περίοδος για τον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων ξεκίνησε επίσημα την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, με 11 διεθνείς αφίξεις. Οι πτήσεις αυτές σηματοδοτούν την αρχή της τουριστικής ροής προς την Κρήτη, από στρατηγικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς:
Το Παρατηρητήριο συνεχίζει τη συστηματική παρακολούθηση της επιβατικής και πτητικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προσφέροντας στους φορείς του τουρισμού και των αερομεταφορών εργαλεία στρατηγικού σχεδιασμού βασισμένα στην ανάλυση πραγματικών δεδομένων. Με την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, το CAO ενισχύει τη θέση του ως πρωτοπόρο επιστημονικό εργαλείο για την κατανόηση των αερομεταφορών στην Κρήτη.
Επικοινωνία:
info@aviationlife.gr
www.aviationlife.gr
Δημήτρης Ζοπουνίδης, Ιδρυτής & Επικεφαλής Έρευνας Crete Aviation Observatory
Η ΕΤΙΤΚ – Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Κρήτης συμμετέχει δυναμικά στην 24ωρη απεργία που έχει…
Της Βάννας Σφακιανάκη Όπως ήδη αναφέρθηκε, τον Μάιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το…
Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησαν, νωρίτερα σήμερα στην ΕΣΗΕΑ, τα μέλη του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών,…
Νέα απειλή του προέδρου των ΗΠΑ για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου απέναντι στην Κίνα, αν…
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλου…
Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια χήρας, συνταξιούχου του Δημοσίου και πρώην εκπαιδευτικού, η οποία βρέθηκε…
This website uses cookies.