ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το πείραμα που θυμίζει «Inception»: Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά στα όνειρά τους

Για πρώτη φορά στα χρονικά, δύο άνθρωποι φέρεται να επικοινώνησαν στα όνειρά τους, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκαν επιστήμονες σε έρευνα του REMspace.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι τα διαυγή όνειρα μπορούν να ξεκλειδώσουν νέες διαστάσεις της επικοινωνίας και των δυνατοτήτων της ανθρωπότητας.

Το διαυγές ή συνειδητό όνειρο συμβαίνει στην φάση ύπνου REM, όταν το  άτομο έχει επίγνωση ό,τι ονειρεύεται, ενώ ακόμη «βρίσκεται» μέσα στο όνειρο που βλέπει.

Η πρώτη «συνομιλία» που ανταλλάχτηκε ποτέ σε όνειρα

Σύμφωνα με το Interesting Engineering, στο πείραμα οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν στα σπίτια τους, ενώ μια ειδικά ανεπτυγμένη συσκευή παρακολουθούσε εξ αποστάσεως τα εγκεφαλικά τους κύματα και άλλα δεδομένα ύπνου.

Όταν ο διακομιστής εντόπισε ότι ο πρώτος συμμετέχων άρχισε να βιώνει ένα διαυγές όνειρο, δημιούργησε μια τυχαία λέξη Remmyo – μιας γλώσσας ονείρων που ανιχνεύεται μέσω αισθητήρων και που ανέπτυξαν οι ερευνητές της εταιρείας – και του την έστειλε μέσω ακουστικών.

Ο συμμετέχων επανέλαβε τη λέξη στο όνειρό του και η απάντησή του καταγράφηκε και αποθηκεύτηκε στον διακομιστή. Ο δεύτερος συμμετέχοντας άρχισε να βιώνει ένα διαυγές όνειρο οκτώ λεπτά αργότερα. Έλαβε το αποθηκευμένο μήνυμα κάτι που επιβεβαίωσε όταν ξύπνησε.

Αυτό το πείραμα σηματοδοτεί την πρώτη «συνομιλία» που ανταλλάχτηκε ποτέ σε όνειρα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δύο άλλα άτομα μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τον διακομιστή μέσω των ονείρων τους. Το επίτευγμα αυτό επιτεύχθηκε μετά από σχεδόν πέντε χρόνια έρευνας και ανάπτυξης.

Επόμενος στόχος της REMspace είναι να καταστήσει δυνατή την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο στα διαυγή όνειρα. Αν και αυτό είναι περίπλοκο, η εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορέσει να το επιτύχει μέσα σε λίγους μήνες.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ξεκινάει η μελέτη για την αποκατάσταση και την ανάδειξη της Βίλας Σβαρτς

Ξεκινάει η μελέτη για την αποκατάσταση, την ανάδειξη και την επανάχρηση της «Βίλας Σβαρτς» με…

1 hour ago

Το τερμάτισε ο Στράτος Σιμόπουλος: Εμείς πιστεύουμε μόνο στο «όχι» του Μεταξά και όχι στην απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί

Με τη φράση «εμείς πιστεύουμε στο “όχι” του Μετάξα. Αυτή ήταν η μεγάλη κίνηση που…

2 hours ago

Νοσοκομείο Χανίων: Δεκάδες ασθενείς με γαστρεντερίτιδα

Με δεκάδες ανθρώπους γέμισε το βράδυ της Δευτέρας το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων,…

2 hours ago

Αν έχεις 16.000 ευρώ για να ανακαινίσεις το σπίτι σου, θα σου χορηγηθεί έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ

Τρεις μήνες περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση για ανακαινίσεις ή επισκευές στα ακίνητά τους. Το μπόνους…

2 hours ago

Ξεκινάει στο Εφετείο η δίκη για τη δολοφονία της Σούζαν Ίτον

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης στα Χανιά, ξεκινάει η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση…

2 hours ago

Ηράκλειο: Επίθεση με καλάσνικοφ σε δύο αυτοκίνητα στη Γόρτυνα

Επίθεση με καλάσνικοφ έκαναν άγνωστοι σε δύο αυτοκίνητα στη Γόρτυνα Ηρακλείου. Σύμφωνα με το patris.gr, τα αυτοκίνητα ανήκουν σε…

2 hours ago

This website uses cookies.