Του Γιώργου Ουρανού
Μπορεί τελικά να μην βούλιαξε το σκαρί, αλλά την προσάραξη δεν κατάφερε να την αποφύγει!
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ένα απρόσμενο πολιτικό γεγονός που πραγματώθηκε σε σχετικά πολύ σύντομο πολιτικό χρόνο. Όμως, σε επίσης πολύ σύντομο πολιτικό χρόνο, συνέβη και η δημοσκοπική του αποκαθήλωση, ως μια μη αναμενόμενη εξέλιξη, που σίγουρα εξέπληξε κυρίως τον κόσμο των υποστηρικτών του.
Με την πτώση της δικτατορίας δόθηκε η ευκαιρία να ‘’σταδιοδρομήσουν’’ οι προοδευτικές ιδέες
Η Μεταπολίτευση μπορούμε να θεωρήσουμε πως αποτέλεσε τον σημαντικότερο σταθμό στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Με την επάνοδο της Δημοκρατίας τον Ιούλιο του ΄74 μπορούμε να πούμε πως επήλθε και η κάθαρση ως να επρόκειτο για το τέλος μιας Αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας! Και πράγματι πρόκειται για μια χρονική περίοδο τουλάχιστον 30 χρόνων, όπου στην Ελλάδα συντελέστηκε μια πολιτική τραγωδία με τεράστια πλήγματα κοινωνικά οικονομικά , ηθικά για τον λαό μας με ακόμη και χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες εκτοπισμένους και επίσης βασανισθέντες και εξορισθέντες στα ξερονήσια της οργής. Ξεκίνησε από την απελευθέρωση του ΄44 και κορυφώθηκε με τη δικτατορία του ΄67 , και τη κατάρρευσή της τον Ιούλιο του ΄74. Το καλοκαίρι του ΄74 στιγματίστηκε με την τραγωδία της Κύπρου. Όμως συνδυάστηκε και με την Άνοιξη στις καρδιές των Ελλήνων. Άρχισαν να επανεκδίδονται οι εφημερίδες ,που είχαν απαγορευτεί για 7 ολόκληρα χρόνια και οι Έλληνες πολίτες, ένιωθαν σαν να είχαν ξαναγεννηθεί σε ένα ελεύθερο πια τόπο. Οι πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις των πολιτών βρήκαν στέγη σε πλήθος από κόμματα και πολιτικές κινήσεις, ολόκληρου του Δημοκρατικού φάσματος.
Η Μεταπολιτευτική πορεία της Ελληνικής Δημοκρατίας
Τις πρώτες ελεύθερες εκλογές του Οκτωβρίου του ΄74 , διαδέχτηκαν οι επόμενες επίσης του Οκτωβρίου του ΄77 καθώς και οι μεθεπόμενες του Οκτωβρίου του ΄81, όπου για πρώτη φορά στην Ελληνική ιστορία στην κυβέρνηση βρέθηκε ένα πολιτικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ, όπου στο πολιτικό του μανιφέστο αναφέρονταν ορολογίες όπως Σοσιαλισμός, Αυτοδιαχείριση, Λαϊκή κυριαρχία, Κοινωνική απελευθέρωση. Πράγματι το ΠΑΣΟΚ πειραματίστηκε για ακριβώς 20 χρόνια από το ΄81 έως και το 2004 με μια ενδιάμεση απουσία 3 χρόνων ΄91-94΄, με τις εξαγγελθείσες αυτές διακηρύξεις του, με επιτυχία τις περισσότερες φορές αλλά ενίοτε και με αστοχίες.
Το 2004 η συντηρητική παράταξη επανήλθε στην κυβέρνηση, για να ξεκινήσουν λίγο αργότερα οι πολιτικές περιπέτειες της χώρας με εναλλαγές στη διακυβέρνησή της. Τελικά το 2010 η Ελλάδα κλυδωνίστηκε από την οικονομική κρίση που προέκυψε, και η οποία σημάδεψε την μετέπειτα πορεία του λαού μας. Τον Ιανουάριο του 2015, και εν μέσω του Γολγοθά που βίωναν οι Έλληνες πολίτες , εμπιστεύτηκαν την διακυβέρνηση της χώρας στον πολιτικό σχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα επίσης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου που έως τότε, στις εκλογές εξασφάλιζε μονοψήφια ποσοστά. Η εμπιστοσύνη αυτή των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ ανανεώθηκε και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Όμως τελικά αυτή απωλέσθηκε στις εκλογές του Μαϊου του 2019, όπως και στις τελευταίες εκλογές του περασμένου Ιουνίου .
Το πολύχρονο διάστημα διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και το ολιγόχρονο του ΣΥΡΙΖΑ
Αν και το ΠΑΣΟΚ, ως το πρώτο κόμμα στη χώρα μας με σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές θέσεις , κατάφερε να διατηρηθεί στο κυβερνητικό προσκήνιο για 20 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης ως ένα κόμμα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου κατά κάποια στελέχη του, ή ως κόμμα της Αριστεράς κατά κάποια άλλα, μόλις που κατάφερε να διατηρηθεί μια 5ετία στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι αλήθεια ότι στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια σχετική σύγχυση. Χαρακτηριστικό αυτής της ιδεολογικής αοριστίας ήταν και το ότι ενώ σαν κόμμα είχε εγγραφεί στην Ευρωπαϊκή ομάδα του Ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς, ο πρόεδρός του , ο κος Τσίπρας συμμετείχε πάντα ως παρατηρητής στις συνελεύσεις και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος στην οποία είναι μέλος το ΠΑΣΟΚ. Είναι ολοφάνερο αλλά και από όλους αποδεκτό , ότι ο κόσμος ο οποίος εμπιστεύθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας, εκλογικά προήρχετο κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε όλο αυτό τον κόσμο να τον καθοδηγήσει ώστε να συνεχίσουν να τον εμπιστεύονται ως πολιτικό σχηματισμό. Με αυτές τις δυσμενείς για τον ΣΥΡΙΖΑ συνθήκες και με το απογοητευτικό ποσοστό του 17,5% που εξασφάλισε στις προηγούμενες εκλογές οδηγήθηκε σε αλλαγή ηγεσίας μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η ολέθρια πολιτική πορεία
Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ , η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας τον Σεπτέμβριο, αν και συντελέστηκε με δημοκρατικές διαδικασίες, πυροδότησε πολύ δυσμενείς εξελίξεις που οδήγησαν σε ισχυρές εσωτερικές συγκρούσεις και αποχωρήσεις στελεχών και μελών του. Σήμερα πια, τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φτάσει σε απογοητευτικό σημείο. Αυτό για την πολιτική του πορεία κρίνεται ολέθριο καθότι στο σημείο που έχουν φτάσει τα ποσοστά του, θεωρείται πολύ δύσκολο έως και αδύνατον να καταφέρουν να ανακάμψουν.
Μια προσπάθεια για την ερμηνεία του πολιτικού ναυάγιου
Προσπαθώντας να εκφράσουμε μια κάποια ερμηνεία της απογοητευτικής αυτής πορείας, τόσο στην ενότητά του και στο στελεχιακό του δυναμικό, όσο και στις προτιμήσεις των οπαδών του, σημειώνουμε τα παρακάτω.
Πέραν των εγγενών αδυναμιών του, τόσο στη διαμόρφωση φιλολαϊκών πολιτικών θέσεων, όσο και στην αποτελεσματικότητα των χειρισμών των υπουργών του, αναφέρουμε και τα εξής:
Η επικοινωνία με τον λαό
Θεωρούμε ότι για την Ελληνική πολιτική πραγματικότητα, όπου μεταπολεμικά υπήρξαν τα απίστευτα πολιτικά ατοπήματα με τις εκλογές της ‘’βίας και της νοθείας του ΄61’’, την επαίσχυντη ‘’αποστασία του ΄65’’ και διασαλεύτηκε η εμπιστοσύνη του λαού προς τα κόμματα και τους πολιτικούς. Επακόλουθο αυτών, ήταν η τραγική περίοδος της επτάχρονης δικτατορίας του ΄67. Με την επάνοδο της Δημοκρατίας το ΄74 , στον προοδευτικό τουλάχιστον χώρο, ήταν απαραίτητο πια, να δομηθεί μια ειλικρινής σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του λαού και των πολιτικών σχηματισμών. Την σχέση αυτή πρώτος από όλους καλλιέργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και το άνοιγμά του στον κοινωνικό χώρο. Μάλιστα από τα χρόνια αυτά, είχε αναγάγει ως στρατηγική του επιλογή την ‘’λαϊκή συμμετοχή ‘’ όπως εκφράζονταν και με το χαρακτηριστικό σύνθημα ‘’αλλαγή – αλλαγή, λαϊκή συμμετοχή’’. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης πράγματι δομήθηκε, και μάλιστα διεδραμάτισε πολύ σπουδαίο ρόλο τις πρώτες τουλάχιστον δεκαετίες της πολιτικής του δράσης. Εκτιμούμε λοιπόν πως ένας πολιτικός σχηματισμός του κεντροαριστερού ή του ευρύτερου αριστερού χώρου της πατρίδας μας, για να μπορέσει να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του λαού, τού είναι απαραίτητο να καταφέρει να αναπτύξει στενή σχέση με την κοινωνία.
Όμως αναλογιζόμενοι τα παραπάνω, διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν κατάφερε να αναπτύξει μια τέτοια ‘’σχέση εμπιστοσύνης’’ με την κοινωνία των πολιτών, η οποία θα του εξασφάλιζε και τη δυνατότητα της πραγματικής ‘’επικοινωνίας του με το λαό’’.
Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…
Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…
Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…
Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…
Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…
This website uses cookies.