Προ των πυλών είναι οι πρώτες δυσάρεστες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ουκρανών από τη ρήξη των σχέσεων με τη Ρωσία, καθως η κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz ανακοίνωσε αύξηση άνω του 50% στην τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς χρήστες, έπειτα από σχετική απαίτηση του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τη Naftogaz η αύξηση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου και θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Η αντίστοιχη αύξηση για τις βιομηχανίες θα είναι της τάξης του 40% και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου, διευκρίνισε ο Γιούρι Κολμπούτσιν, ανώτερο στέλεχος της κρατικής εταιρείας ενέργειας.
Η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, για την χορήγηση δανείου ύψους 15 έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο.
Βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις ήταν το ζήτημα της μείωσης των κρατικών επιδοτήσεων για το φυσικό αέριο που ζητά το ΔΝΤ, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς του οι μειώσεις για τους οικιακούς χρήστες φθάνουν το 7% του ΑΕΠ και ευνοούν τις ευπορότερες ομάδες που κάνουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση.
Την απαίτηση αυτή, που προέβαλε το ΔΝΤ εδώ και καιρό, είχε απορρίψει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Η επίτευξη συμφωνίας της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρείται κρίσιμη, καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σε ένα πρόγραμμα στήριξης της ουκρανικής οικονομίας.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έλαβαν την απόφαση να μας χορηγήσουν ένα δάνειο ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Δύο μήνες μετά τη σύναψη μιας συμφωνίας με το ΔΝΤ, θα μπορέσει να εκταμιευθεί μια πρώτη δόση», είπε σήμερα ο Γιατσενιούκ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Με τη σειρά τους οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο να προσφέρουν δανειακές εγγυήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Στο Κίεβο έχει μεταβεί και μία αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία εμφανίζεται έτοιμη να δανείσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για προγράμματα ανάπτυξης.
Από την πλευρά της η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι θα ακυρώσει όλες τις εκπτώσεις στη τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή θα μπορούσε να εκτοξευτεί από τα 380 στα 480 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, θα είναι δηλαδή από τις υψηλότερες που ισχύουν σήμερα στις ευρωπαϊκές χώρες.
«Θα πληρώσουμε 387 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Εάν ορίσουν μια άλλη τιμή, εμείς θα πληρώνουμε 387 δολάρια. Ας μας πάνε στα δικαστήρια», ήταν η αντίδραση του υπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν.
Το 2006 και το 2009 αντίστοιχες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο χωρών για το ίδιο θέμα είχαν οδηγήσει στη μερική διακοπή της παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Gazprom έχει απειλήσει ότι θα διακόψει τις παραδόσεις του στην Ουκρανία εάν η χώρα δεν ρυθμίσει τις παλαιότερες οφειλές της.
Η έκπτωση των 100 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα είχε αποφασιστεί τον Απρίλιο του 2010 μεταξύ των τότε προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο πλαίσιο μιας άλλης συμφωνίας για την παράταση της χρήσης των βάσεων της Κριμαίας για τον ελλιμενισμό του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι πλέον αυτή η συμφωνία δεν ισχύει, δεδομένου ότι η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Πηγή: .iefimerida.gr
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
This website uses cookies.