Μέσα στην πρωτόγνωρη κρίση παγκοσμίως από το νέο κορωνοϊό αλλά και μέσα στην πρωτοφανώς περίεργη αθλητική και στοιχηματική χρονιά, έρχονται οι αλλαγές στη στοιχηματική αγορά της Ελλάδας με τη χορήγηση των μόνιμων αδειών. Έως τώρα υπάρχουν ήδη 14 αιτήσεις από εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο του στοιχήματος στη χώρα εδώ και καιρό, από εταιρείες που είχαν δραστηριοποιηθεί παλαιότερα στην Ελλάδα, χωρίς να καταφέρουν να μπουν στην αγορά όταν είχαν δοθεί οι προσωρινές άδειες του ν. 4002/2011 αλλά και από νέες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά και επιθυμούν να εισέλθουν στον κλάδο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η περίπτωση του ΟΤΕ, που σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ, σκοπεύει να αγοράσει άδεια για να δημιουργήσει και να λειτουργήσει στοιχηματική εταιρεία, σε συνεργασία με την Intralot, που θα παρέχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία.
Όλα αυτά αναμένεται να διαμορφώσουν νέα δεδομένα στην αγορά καθώς θα υπάρχουν νέες στοιχηματικές εταιρείες.
Από τις συνολικά 14 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ως τώρα, οι 11 είναι από ήδη υπάρχουσες εταιρείες, ενώ οι 3 αφορούν σε νέες εταιρείες αυτούσιες ή προϊόντα συνεργασιών όπως αυτή του ΟΤΕ με την Intralot.
Εκτός των εταιρειών που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα αλλά και την αναμενόμενη σύμπραξη ΟΤΕ- Intralot, άλλα ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας στοιχηματικής αγοράς που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την Ελληνική αγορά, περιλαμβάνουν εταιρείες όπως η Pinnacle, William Hill και Betsson.
Η διαδικασία
Ενεργή παραμένει η διαδικασία για τη χορήγηση μόνιμων αδειών στις εταιρείες διενέργειας διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών και έτσι όποια επιχείρηση ενδιαφέρεται για να αδειοδοτηθεί θα πρέπει να καταθέσει αίτηση άδειας. Υπάρχουν δύο είδη άδειας: άδεια για τη λειτουργία online στοιχήματος και άδεια για τη λειτουργία λοιπών διαδικτυακών παιχνιδιών. Η πρώτη άδεια κοστίζει 3.000.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη κοστίζει 2.000.000 ευρώ.
Κάθε εταιρεία που ενδιαφέρεται για να λειτουργήσει στην Ελλάδα θα κάνει αίτηση για την άδεια που αντιστοιχεί στο αντικείμενο της. Αξίζει να σημειωθεί πως μια εταιρεία μπορεί να κάνει ταυτόχρονη αίτηση και για τις δύο άδειες, ενώ η ισχύς τους είναι για 7 έτη. Ετσι λοιπόν, το κράτος θα εισπράττει 5.000.000 ευρώ για κάθε συνδυαστική άδεια (και τα δύο είδη), κάτι που αποτελεί την πιο συνηθισμένη πρακτική από πλευράς των εταιρειών. Εκτός από το ποσό αυτό, το κράτος θα εισπράττει έσοδα από τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών, που θα φτάνει το 35%!
Οι ενδιαφερόμενοι πιέζουν για ευνοϊκότερους όρους και για πιο ελαστική αντιμετώπιση ως προς τον τρόπο εξόφλησης του κόστους των αδειών αλλά και ως προς το ύψος της φορολογίας. Επικαλούμενοι την πρωτόγνωρη φετινή χρονιά με την υγειονομική αλλά και επερχόμενη οικονομική κρίση, ζητούν να γίνεται καταβολή δόσεων (συγκεκριμένα 7 δόσεων) για την πληρωμή των αδειών και όχι εφάπαξ εξόφληση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα τα οικονομικά τους λόγω της κρίσης.
Μέσα στο 2020 οι αλλαγές
Η Κυβέρνηση θέλει να τελειώσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία ως το τέλος του έτους, για να μπορέσει να βάλει στο ταμείο της τα έσοδα από τη χορήγηση των αδειών στις στοιχηματικές εταιρείες. Θέλει όμως να αρχίσει κινείται και η αγορές με τα νέα δεδομένα και τις νέες εταιρείες, αφού κάτι τέτοιο θα της φέρει ακόμα μεγαλύτερα έσοδα από τη φορολογία των κερδών του κλάδου.
Το θέμα είναι, εκτός από το κράτος, να ωφεληθούν και οι ίδιοι οι παίκτες από την αύξηση του ανταγωνισμού. Αναμένεται πως η αύξηση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις νέες στοιχηματικές εταιρίες θα είναι προς όφελος των παικτών, που θα τις δουν να προσφέρουν γη και ύδωρ για να τους κάνουν πελάτες τους.
Ο ρόλος της ΕΕΕΠ θα είναι ουσιαστικός, αφού με την κατάρτιση του κανονισμού λειτουργίας του κλάδου, θα είναι σε θέση να επηρεάσει τις διαδικασίες όμως και την απόφαση επιχειρήσεων να έρθουν στην Ελληνική αγορά. Ένας σωστός κανονισμός μπορεί να εγγυηθεί τη σωστή και δίκαιη λειτουργία της αγοράς, προστατεύοντας παράλληλα και τους παίκτες απέναντι στις στοιχηματικές.