ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο του φασίστα Νετανιάχου: Όχι σε παλαιστινιακό κράτος, με τη Γάζα υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο

Στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ παρουσίασε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου το σχέδιό του για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο προβλέπει ουσιαστικά εξοβελισμό των Παλαιστινίων από τη διακυβέρνησή της και πλήρη ισραηλινό έλεγχο. Ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αποδεχθεί δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και πως η ανοικοδόμηση της ισοπεδωμένης Γάζας θα εξαρτηθεί από την «αποριζοσπαστικοποίησή» της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που είδε το έγγραφο, πρόθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι το Τελ Αβίβ να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας σε όλα τα εδάφη δυτικά του Ιορδάνη, περιλαμβανομένης της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Γάζας, δηλαδή τα εδάφη όπου οι Παλαιστίνιοι θέλουν να δημιουργήσουν το ανεξάρτητο κράτος τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, στο σχέδιο που δόθηκε προς εξέταση στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ και στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αναφέρονται τα εξής:

  • Ο Νετανιάχου απορρίπτει τη «μονομερή αναγνώριση» παλαιστινιακού κράτους, υποστηρίζοντας ότι διευθέτηση με τους Παλαιστινίους θα επιτευχθεί μόνο με απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη – όμως δεν αναφέρει ποιος θα αντιπροσωπεύσει την παλαιστινιακή πλευρά.
  • Ο στόχος για τη Γάζα είναι η αποστρατιωτικοποίηση και αποριζοσπαστικοποίηση, χωρίς να τίθεται χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιτευχθεί αυτό ούτε αναφέρεται πόσο θα διαρκέσει. Πάντως, εξαρτά την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας από την πλήρη αποστρατιωτικοποίησή της.
  • Ο Νετανιάχου προτείνει το Ισραήλ να έχει παρουσία στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου στο νότιο τμήμα του θύλακα και να συνεργάζεται με την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες σ’ αυτή την περιοχή για να εμποδίζει απόπειρες λαθρεμπορίου, μεταξύ άλλων και μέσω του περάσματος της Ράφα.
  • Για την αντικατάσταση της διακυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, με διατήρηση παράλληλα της δημόσιας τάξης, Ισραηλινός πρωθυπουργός προτείνει να υπάρξει συνεργασία με τοπικούς αντιπροσώπους «που δεν συνδέονται με τρομοκρατικές χώρες ή οργανώσεις και δεν υποστηρίζονται οικονομικά από αυτές».
  • Ζητεί να κλείσει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA και να αντικατασταθεί από άλλες διεθνείς οργανώσεις αρωγής.

Στην ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου αναφέρεται ότι πρόκειται για «έγγραφο αρχών του πρωθυπουργού», το οποίο «αντανακλά ευρεία δημόσια συναίνεση όσον αφορά τους στόχους του πολέμου και την αντικατάσταση της διακυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα από μια πολιτική εναλλακτική επιλογή».

Η αντίδραση των Παλαιστινίων

Το σχέδιο Νετανιάχου απορρίφθηκε αναφανδόν από την παλαιστινιακή πλευρά. Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, είπε πως η πρόταση του Νετανιάχου είναι καταδικασμένη να αποτύχει, όπως και όλα τα ισραηλινά σχέδια για την αλλαγή της γεωγραφικής και της δημογραφικής πραγματικότητας στη Γάζα.

«Αν ο κόσμος ενδιαφέρεται αληθινά να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να βάλει τέλος στην ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Ήδη από την Παρασκευή, όταν έγιναν οι πρώτες διαρροές του σχεδίου, η Χαμάς είχε υποστηρίξει ότι αυτό ουσιαστικά ισοδυναμεί με ανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ, το οποίο το 2005 αναγκάστηκε να αποσύρει από εκεί εποίκους και στρατεύματα, και είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, είπε επίσης ότι «είμαστε σίγουροι πως αυτό το σχέδιο δεν έχει νόημα και είναι μια ένδειξη σύγχυσης και πως δεν θα επιτύχει ποτέ».

Επίσης, από την πλευρά της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), της οποίας η Παλαιστινιακή Αρχή αποτελεί τμήμα, o Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ, επισήμανε ότι «όλες οι προσπάθειες του Ισραήλ να αλλάξει τα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της Γάζας δεν θα επιτύχουν».

Βομβαρδισμοί στον νότο, συνομιλίες για εκεχειρία

Την ίδια στιγμή, οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει απελπιστική.

Αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο την πόλη Χαν Γιούνις και τη Ράφα. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι στους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 110 άνθρωποι τη νύχτα σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα. Οι νεκροί, από την αρχή του πολέμου, έχουν πλέον ξεπεράσει τους 29.500 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Επίσης, η ανεπαρκής ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στη Γάζα κυρίως από τη Ράφα μέσω Αιγύπτου, αλλά η μεταφορά της προς τον βορρά έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη εξαιτίας των καταστροφών και των μαχών.

Στο μεταξύ στο Παρίσι, γίνεται μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας, καθώς εκεί βρίσκεται ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον διοικητή της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα. Την Παρασκευή, ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακγκέρκ, βρισκόταν στο Ισραήλ, έπειτα από επίσκεψή του στο Κάιρο, όπου είχε επίσης μεταβεί αυτήν την εβδομάδα ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: Εγκαινιάζεται η έκθεση σύγχρονης τέχνης της Barbara Knight

Η Αίθουσα Τέχνης Match More σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον και το εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT-2024 παρουσιάζουν…

2 hours ago

Ζάκυνθος: Το νησί καιγόταν αλλά αυτόι συνέχιζαν το γλέντι στο πανηγύρι

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα βίντεο στα social media που δείχνει τη μεγάλη φωτιά στην Ζάκυνθο να «καταπίνει» στρέμματα…

2 hours ago

Η Καίτη Αρετάκη «πέταξε» για την αιωνιότητα για να συναντήσει τον πατέρα της «Καπετάν Σφακιανό»

Για την αιωνιότητα ταξιδεύει από το Σάββατο η ψυχή της Αικατερίνης (Καίτης) Αρετάκη - Παπαδομιχελάκη,…

2 hours ago

«SOS Τροχαία Εγκλήματα»: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη

ΗΕλλάδα με 621 θανάτους το 2023 από τροχαία κατατάσσεται στην 26η θέση ανάμεσα σε 32 αναφερόμενες χώρες στους νεκρούς…

2 hours ago

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Υποψήφια για πρόεδρος και η Μιλένα Αποστολάκη

Συνεχίζεται ο χορός των υποψηφιοτήτων μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Νίκος…

2 hours ago

Η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, του Κρητικού Άγιου του Έρωτα, στο δάσος του Ψηλορείτη

Την Τρίτη 2 Ιουλίου, στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί μια κατανυκτική λειτουργία προς τιμήν του Αγίου…

3 hours ago

This website uses cookies.