Άνοιξε η συζήτηση για τη διάθεση των εμβολίων έναντι της λοίμωξης Covid-19 και από τα φαρμακεία.
Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο υπουργείου Υγείας, το τελευταίο διάστημα, με θέμα τους όρους, τη διευθέτηση των λεπτομερών αλλά και του πρωτοκόλλου που είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν, προκειμένου να μπουν στη «μάχη» έναντι του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στην κοινότητα με ραγδαίους ρυθμούς και τα φαρμακεία της γειτονιάς.
Άλλωστε τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους.
Περισσότεροι από 1.496 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας εκ των οποίων οι 54 είναι διασωληνωμένοι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 18 έως 24 Δεκεμβρίου 2023 που αναρτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2023.
Πρόκειται για μια αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, γεγονός που αποτυπώνεται στο αδιαχώρητο που επικρατεί στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Αττικής, που σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό αλλά και γρίπη, RSV και τις άλλες ιώσεις που «σαρώνουν» φέτος το χειμώνα.
Παράλληλα οι θάνατοι από Covid-19, την ίδια χρονική περίοδο, έφτασαν τους 62 ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μετά τις γιορτές ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τους 80 έως το τέλος του πρώτου μήνα του νέου έτους.
Δύσκολη πρόσβαση στα εμβολιαστικά Κέντρα, καλοκαιρία- κίνδυνος να λήξουν τα εμβόλια
Την ίδια ώρα, η εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση στα 352 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, την κούραση του πληθυσμού από τους συνεχής εμβολιασμούς, κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και η Καλοκαιρία, έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μόλις 170.000 άτομα άνω των 65 ετών έχουν κάνει για φέτος την επαναληπτική δόση του εμβόλιο έναντι του Covid-19, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στις αυξημένες νοσηλείες όσο και στους θανάτους.
Την ίδια στιγμή ορατός είναι ο κίνδυνος να πεταχτούν εκατομμύρια δόσεις εμβολίων επειδή λήγουν. Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πέταξαν περίπου 215 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού μια ζημιά που υπολογίζεται άνω των 4 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε το Politico λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Όσο για τον αριθμό των δόσεων που καταστράφηκαν; Αυτό ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ, καθώς κάποιες χώρες δεν έχουν δημοσιεύει στοιχεία.
Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που στο υπουργείο Υγείας οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη συμβολή των φαρμακείων στον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της νόσου -που θερίζει φέτος- βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τι λένε οι φαρμακοποιοί
«Εάν θέλετε να εκτοξεύει ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης Covid-19 θα πρέπει να τον αναλάβουν τα 10.000 φαρμακεία που βρίσκονται ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας. Το ίδιο συνέβη και με τη γρίπη. Από την 1η Νοέμβριου του 2023 που ξεκίνησαν χωρίς ιατρική συνταγή, οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν κατακόρυφα» είπε στο topontiki.gr ο Απόστολος Βαλτάς Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και συμπλήρωσε:
«Ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι εμβολιασμοί του πληθυσμού από τους φαρμακοποιούς σε 14 χώρες της Ευρώπης όπως Γαλλία, το Βέλγιο αλλά και η Αγγλία, σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά πρωτόκολλα που καλύπτουν αυτή τη διαδικασία.
Αυτό γίνεται σταδιακά και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα γίνει και στη χώρα μας, καθώς ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, τα Κέντρα Υγείας είναι μακριά από τα χωριά.
Για παράδειγμα στη Μυτιλήνη υπάρχει Κέντρο Υγείας αλλά είναι δύσκολο στους ηλικιωμένους να πάνε εκεί από τα χωριά, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 85 ετών, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που έπρεπε ήδη να είχαν κάνει το εμβόλιο».
Σημειώνεται πάντως ότι στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει συζητηθεί το θέμα της παροχής εμβολίων έναντι του κορωνοιού από τα φαρμακεία, όπως δήλωσε στο topontiki.gr η πρόεδρος της Επιτροπής Καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου: «Η επιτροπή δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το θέμα».
Πάντως σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το υπουργείο Υγείας οι συσκέψεις είναι διαρκείς όπως και πέρυσι, όταν ο ΠΦΣ συζητούσε το θέμα με τον πρώην Γενικό Γραμματέα Μάριο Θεμιστοκλέους και νυν υφυπουργό Υγείας.
Ωστόσο την προηγούμενη χρονιά, δεν χρειάστηκε να κάνουν τα εμβόλια οι φαρμακοποιοί, καθώς η εμβολιαστική κίνηση κρίθηκε ικανοποιητική.
Ωστόσο φέτος όπως όλα δείχνουν οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.