Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Το φάουλ των δηλώσεων Βίτσα – Πολάκη για τις Βάσεις της Σούδας

Κίρκη, λένε, η εξουσία και αλλάζει τους ανθρώπους. Δεν ξέρουμε τι άλλο να πούμε μετά τις αρνητικές εξελίξεις που επέφερε για τον νομό Χανίων η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον πρόεδρό της Ντόναλντ Τραμπ, και τις απερίγραπτες, προσβλητικές δηλώσεις πρωτοκλασσάτων στελεχών της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών και του Χανιώτη αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη.

Ο κ. Πολάκης είπε σε σχόλιό του σε ανάρτηση για τις Βάσεις και για να δικαιολογήσει την θέση της κυβέρνησης υπέρ της αναβάθμισής τους ότι “δεν ζούμε μόνοι μας ,ειμαστε σε γεωστρατηγική θέση και η άλλη απόπειρα της ανθρωπότητας ηττήθηκε (προσωρινά με βαση την ιστορια της ανθρωπότητας ,αλλα δυστυχώς αυτο ζούμε στην ύπαρξη μας εδω και 27 χρονια).”.

Ο κ. Βίτσας από την άλλη, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρώτη Είδηση» ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε ότι “δε νομίζω πως υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ελλάδα οι οποίοι να λένε σήμερα να σταματήσει η λειτουργία της Σούδας”, αφήνωντας να εννοηθεί ότι οι πολίτες περίπου δεν έχουν και κανένα σοβαρό πρόβλημα με τις συγκεκριμένες εξελίξεις.

Αυτά τα λόγια έρχονται από υπουργούς του κόμματος της “Ριζοσπαστικής Αριστεράς”.

κ. Πολάκη, πριν 27 χρόνια, όταν κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση, στα Χανιά οι πολίτες έδιναν μεγάλους αγώνες για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία, ενάντια σε αυτό το καθεστώς των βάσεων, παρά τον αρνητικό συσχετισμό γιατί οι αγώνες δίνονται ανεξαρτήτως αν το ευνοούν οι συνθήκες. Δε λέγαμε, όπως εσείς σήμερα, ότι αφού καταρρέει η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει εναλλακτική, ούτε ανάγκη για αγώνες, παρά μόνο ο μονόδρομος της απόλυτης ικανοποίησης κάθε ανάγκης της αυτοκρατορίας.

κ. Βίτσα, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, όμως στα Χανιά πολλοί προβληματίζονται από τις αποφάσεις σας που οδηγούν σε περαιτέρω αναβάθμιση των βάσεων. Και είναι διαφορετικό να έχεις αποδεκτεί ως πολίτης πως είναι πολύ δύσκολο να φύγουν οι βάσεις – στην οποία αποδοχή αυτής της “αναπόδραστης” πραγματικότητας σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας – και πολύ διαφορετικό αυτό που κάνετε εσείς σήμερα που με τις υπογραφές μιας “κυβέρνησης Αριστεράς” οδηγείται σε γιγάντωσή τους, ενάντια στη βούληση του Χανιώτικου λαού.

Οι δηλώσεις σας αν μη τι άλλο φανερώνουν άγνοια.

Αγνοείται ότι το αντιβασικό κίνημα στα Χανιά υπήρξε η μήτρα δημοκρατικών κινημάτων, των κινημάτων πολιτών στα Χανιά. Η Επιτροπή Φορέων κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης υπήρξε μία πρωτοπόρα προσπάθεια πολιτών, πέρα από κόμματα, στα οποία συμμετείχαν ενεργοί πολίτες, εκπρόσωποι φορέων, εκπρόσωποι κομμάτων, ακόμη και μέλη της Εκκλησίας και στρατιωτικοί, μία πραγματικά παλλαϊκή κίνηση πολιτών.

Το 1990, όσο και αν δε θέλουν να το θυμούνται μερικοί, η νομαρχία κάηκε από τους χιλιάδες Χανιώτες που κατέβηκαν στους δρόμους από κάθε γωνιά του νομού, από τα βουνά, τα χωριά και τις πόλεις. Αυτοί, κ. Βίτσα, δεν ήταν κάποιοι ελάχιστοι που αντιδρούν. Δεν ήταν μόνο κομμουνιστές. Ήταν αριστεροί, ήταν δεξιοί, ήταν κεντρώοι, ήταν αναρχικοί, ήταν οικολόγοι αλλά πάνω απ’ όλα ήταν χιλιάδες ενεργοί αποφασισμένοι πολίτες που απαιτούσαν να φύγουν οι “βάσεις του θανάτου”.

Και εντάξει, ο κ. Βίτσας δεν είναι αναγκαίο να γνωρίζει την τοπική ιστορία. Ο κ. Πολάκης όμως; Είναι δυνατόν να λέει τέτοιες ασυναρτησίες τη στιγμή που προδιαγράφονται τέτοιες αρνητικές εξελίξεις για τον νομό;

Να είναι σίγουροι πάντως όσοι θεωρούν μονόδρομο την αναβάθμιση των βάσεων ότι οι Χανιώτες δε θα επιτρέψουν να μετατραπούν τα Χανιά σε Τρούμπα επειδή κάποιοι θεωρούν ότι αφού κατάρρευσε το αντίπαλο δέος πριν 27 χρόνια δε μπορούν να γίνουν και πολλά και επειδή πιστεύουν ότι είναι λίγοι πλέον αυτοί που ζητούν να σταματήσει η λειτουργία τους.

Άλλωστε, λίγοι ήταν και αυτοί που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν μερικά χρόνια.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γιορτή στη Δημοτική Αγορά Χανίων για την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League | Φωτός

O Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! Μετά τον Παναθηναϊκό έγινε η δεύτερη ομάδα της Ελλάδας που φτάνει…

6 hours ago

47 μετανάστες διασώθηκαν νότια της Γαύδου – Φιλοξενούνται προσωρινά στα Χανιά

Συνολικά 47 μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε σκάφος στη θαλάσσια περιοχή 36 ναυτικά μίλια Ν…

9 hours ago

Επιτήδειοι ξεγελούν πολίτες σε όλη την Κρήτη με ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Δεν έχουν τέλος οι ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες στην Κρήτη, με τους επιτήδειους χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα να…

9 hours ago

Τον καταπλάκωσε το τρακτέρ που οδηγούσε

Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα ένας 60χρονος στον Μυλοπόταμο. Πρόκειται σύμφωνα με το goodnet.gr, για τον 60χρονο Αντώνη Βαρότση, ιδιαίτερα…

9 hours ago

Βροχερή Παρασκευή και στην Κρήτη

Σε μία περίοδο που κανονικά θα έπρεπε να λέμε "επιτέλους, ζέστη", λέμε... "επιτέλους, βροχή". Από την…

9 hours ago

Αρνείται τον βιασμό ο 28χρονος – Έκανε λόγο για συναινετικές ερωτικές περιπτύξεις

Εντοπίστηκε ο 28χρονος Πακιστανός που καταγγέλθηκε από την μητέρα της 16χρονης Βρετανίδας ότι την βίασε…

9 hours ago

This website uses cookies.