Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων – Τα χημικά μεταφέρθηκαν στο δανέζικο πλοίο «Ark Futura»
Το υπόλοιπο 8% του οπλοστασίου των χημικών όπλων που παρέμενε στη Συρία, παρέδωσαν οι τοπικές αρχές για την καταστροφή τους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτσού, σε συνέντευξη Τύπου, «όλα τα δηλωμένα χημικά όπλα δε βρίσκονται πια στη Συρία».
Διευκρίνισε, μάλιστα, πως τα χημικά όπλα φορτώθηκαν στο δανέζικο πλοίο «Ark Futura», το οποίο αποχώρησε από την Λαττάκεια χθες, Δευτέρα.
«Η αφαίρεση του αποθέματος και άλλων χημικών παραγόντων αποτέλεσε βασική προϋπόθεση του προγράμματος για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας», δήλωσε ο Ουζουμτσού, την ώρα που η χώρα φαίνεται να τηρεί την προθεσμία για την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών παραγόντων που έληγε στις 30 Ιουνίου.
Βέβαια, ο ΟΑΧΟ επισημαίνει πως δε μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα ότι η χώρα δεν έχει ακόμα στην κατοχή της πυρηνικά, πέραν των δηλωμένων, το 92% των οποίων είχαν ήδη παραδοθεί τους περασμένους μήνες, έπειτα από τη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και Συρία.
Τα χημικά που μεταφέρει το δανέζικο πλοίο θα μεταφερθούν στο αμερικανικό πλοίο «Cape Ray» όπου αναμένεται να ξεκινήσει η καταστροφή τους στη θάλασσα, ενώ μέρος αυτών αναμένεται να καταστραφεί σε περιοχές της Φινλανδίας, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.
«Μπορεί να χρειαστούν 3-4 μήνες επιπλέον (για την καταστροφή τους), αλλά δε μπορώ να σας πω το χρονικό πλαίσιο με ακρίβεια», πρόσθεσε ο Αχμέτ Ουζουμτσού.
Ο Ουζουμτζού υπενθύμισε ότι η απομάκρυνση των χημικών ουσιών που διέθετε η Συρία αποτελούσε βασική προϋπόθεση για το πρόγραμμα καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Σημειώνεται ότι η Συρία είχε ήδη παραδώσει το 92% των 1.300 τόνων χημικών όπλων τα οποία είχε δηλώσει στη διεθνή κοινότητα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, πέρσι το φθινόπωρο. Το υπόλοιπο 8% φορτώθηκε τη Δευτέρα στο δανέζικο πλοίο που θα μεταφέρει τα πιο επικίνδυνα υλικά σε ένα αμερικανικό σκάφος, ειδικά τροποποιημένο, όπου θα καταστραφούν με υδρόλυση. Τα υπόλοιπα, που δεν κρίνονται τόσο επικίνδυνα, θα καταστραφούν στη Φινλανδία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία.
Για την καταστροφή όλου του χημικού οπλοστασίου θα χρειαστούν, πάντως, περίπου τέσσερις μήνες. Οι εργασίες πάνω στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν παρά μόνο αφού φορτωθούν όλα τα επικίνδυνα χημικά σε αυτό.
Το τελευταίο αυτό φορτίο δεν ήταν δυνατόν, επί πολλές εβδομάδες, να απομακρυνθεί από το χώρο όπου φυλασσόταν, για λόγους ασφαλείας λόγω του πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με τις συριακές αρχές.
«Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε σήμερα την αποσαφήνιση ορισμένων σημείων της δήλωσης της Συρίας και θα αρχίσουμε την καταστροφή ορισμένων υποδομών που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή χημικών όπλων», συνέχισε ο Ουζουμτζού.
Μία ακόμα επίσκεψη του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στη Δαμασκό θα λάβει χώρα το προσεχές διάστημα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι παραδόθηκε το σύνολο του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ.
Σύμφωνα με τον ΟΑΧΟ, η έρευνα που αφορά τη χρήση αερίου χλωρίου κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, θα συνεχιστεί από τους επιθεωρητές του Οργανισμού και μετά την απομάκρυνση του τελευταίου αυτού φορτίου.
Η Συρία εντάχθηκε στη συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων τον Οκτώβριο του 2013, στο πλαίσιο της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας για την αποφυγή μιας αμερικανικής στρατιωτικής εισβολής στη χώρα, μετά την επίθεση με το νευροτοξικό αέριο σαρίν, σε προάστιο της Δαμασκού, που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους.