O συγγραφέας Γιώργος Σταράκης κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του. Η 5η Μεραρχία είναι το 3ο κατά σειρά βιβλίο του και η συγγραφή του ήταν ένας μεγάλος στόχος για τον ίδιο. Πολλές οι πληροφορίες, συγκλονιστικές οι μαρτυρίες, ακόμη πιο εντυπωσιακές οι αφηγήσεις και η καταγραφή των γεγονότων.
Από πολύ μικρός ο συγγραφέας είχε εικόνες αλλά και ιστορίες να διηγηθεί για τις δύσκολες εποχές του 40. Όμως για την 5η Μεραρχία Κρητών ακόμα περισσότερες, κι άρχιζε να ψάχνει. Κι όταν ψάχνεις όλοι ξέρουμε ότι πάντα κάτι βρίσκεις. Ανακάλυψε ποια ήταν η 5η Μεραρχία Κρητών, ποιος ήταν ο Μεταξάς και γιατί την έστειλε στην Αλβανία πρώτα στο Αμύνταιο, αφού περπάτησαν 362 χιλιόμετρα βράδυ με κρύο και χιονοθύελλα.
Για να καταφέρει να ολοκληρώσει όλο αυτό που θα διαβάσετε στο βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες, πήρε μαζί του δύο φίλους από το στρατό, τον Γιώργο Παπαπέτρου και τον Πάνο Αναστασιάδη. Κατέγραψε μαρτυρίες, βρήκε ημερολόγια, διάβασε, έψαξε, έτρεξε και κάπως έτσι έγινε πραγματικότητα το 3ο του βιβλίο με τίτλο «Ο Γολγοθάς της 5ης Μεραρχίας Κρητών από 28/10/1940 έως 31/5/1941».
Όμως τίποτα δεν θα είχε καταφέρει, αν δεν τον συμβούλευε, με τις αστείρευτες γνώσεις του ένας εξαιρετικός Ρεθεμνιώτης, από το Ατσιπόπουλο, αντιστράτηγος Νικόλαος Σαμψών. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ο συγγραφέας του έστειλε χάρτες από εκείνες τις ημέρες και του έδωσε και την γενική εικόνα των πραγμάτων.
Κατά τα λεγόμενα του αντιστράτηγου δεν έπρεπε να ανέβουν στην κορυφή των ορεινών όγκων Τρεμπεσίνα-Σεντέλι, να κατέβουν μετά, για να πάρουν το Τεπελένι με χιονοθύελλες, παγετώνες, αφόρητο ψύχος «για λόγους εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης» και όχι «δια στόχους καθαρά στρατιωτικούς». Ο συγγραφέας, αναφέρει ότι μπήκε στην αίθουσα τροπαίων της 5ης Μεραρχίας και το Πυροβολικού, επισκέφτηκε τα Γενικά Αρχεία και στο βιβλίο αναφέρεται και στις τρεις φάσεις του Ελληνο-ιταλικού πολέμου αλλά και στην Εαρινή επίθεση των Ιταλών.
Επίσης μετά τον Γολγοθά των Κρητικών αναφέρεται και στη συνθηκολόγηση, την παράδοση του οπλισμού, τον εγκλωβισμό σε Άργος, Τρίπολη, Ναύπλιο (μέχρι να πάρουν οι Γερμανοί την Κρήτη) αλλά και στην μεταφορά τους στο σκληρό στρατόπεδο Λάρισας.
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε όλους όσους πήραν μέρος στο έπος της Αλβανίας 1940-41 και στον εύζωνα Θείο του συγγραφέα, Μιχάλη Σταράκη που συμμετείχε. Επίσης πολύτιμη η βοήθειά τους δίνοντας στοιχεία από την ανιψιά του συγγραφέα Άρτεμις Στυλιανού Τσουρλάκη, από τον Δημοσθένη Βαλέργα, το Θεσσαλονικιό Γιώργο Παπαπέτρου και του στρατηγούς Μανούσο Παραγιουδάκη και Νίκο Σαμψών.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρούμε στο κεφάλαιο που αναφέρεται ο συγγραφέας στο μίσος του Μεταξά για την Κρήτη. Όπως συγκλονιστικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι Μεταξάς – Παπάγος πήραν από την Κρήτη, με διοικητή τον Παπαστεργίου, το 14ο Σ.Π. Χανίων, το 43ο Σ.Π. ηρακλείου το 44ο Σ.Π. Ρεθύμνης, το 5ο Σύνταγμα πυροβολικού της Σούδας, το λόχο Σκαπανέων και Διαβιβαστών, το στρατιωτικό νοσοκομείο Χανίων και άλλους απαραίτητους μεραρχιακούς σχηματισμούς. Δηλαδή 19.228 αξιωματικούς και οπλίτες, 667 υποζύγια και 82 οχήματα. Στις 5/4/41 έστειλαν ακόμα 3.000 Κρητικόπουλα που είχαν τελειώσει τη βασική τους εκπαίδευση, σύνολο 22.228 άντρες ένοπλοι.
Αναμνήσεις, καταθέσεις ψυχής και πολλά συγκλονιστικά στοιχεία σε ένα βιβλίο που αποτυπώνει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο γραφής και καταγραφής των όσων έγιναν και πέρασαν οι Κρητικοί στα βουνά της Αλβανίας. Ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει στο σπίτι κάθε Ρεθεμνιώτη και όχι μόνο για να μάθουμε όσοι από εμάς δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες από την ηρωική αντίσταση του τόπου μας. Αυτό το βιβλίο πρέπει να το δωρίσουμε στα παιδιά μας να το διαβάσουν και να μάθουν από αληθινές ιστορίες και αφηγήσεις εκείνων που σώθηκαν, για τον ηρωισμό και την αντίσταση των προγόνων τους και να νιώσουν υπερήφανα σήμερα. Είναι αδύνατον να μη συγκινηθεί κανείς διαβάζοντας αυτό το βιβλίο και τις μαρτυρίες.
Η ιστορία δεν αλλάζει, έχει καταγραφεί με αίμα και μέσα από τις αφηγήσεις των επιζώντων και τις καταγραφές των πατριωτών ο συγγραφέας του βιβλίου μεταδίδει στις επόμενες γενιές αυτά που πρέπει να γνωρίζει. Στις 7 Απριλίου 2024 στο Σπίτι του Πολιτισμού στις 11:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση βιβλίου. Αξίζει να παρευρεθείτε, να ακούσετε απ τον ίδιο τον συγγραφέα και τους επίσημους καλεσμένους του να μιλούν γι αυτό.
Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε απ’ τον ίδιο τον συγγραφέα στο τηλέφωνο 6934589547 και στο email starakisgiorgos632@gmail.com
Απρόσμενη τροπή πήρε η προσπάθεια μιας 66χρονης γυναίκας από την Κίσσαμο να βοηθήσει ένα ζευγάρι…
«Τρεις εβδομάδες χωρίς κινητό» αυτό κλήθηκαν να κάνουν μια ομάδα από έφηβους μαθητές στη Μεγάλη…
Αναστάτωση επικρατεί στη Σούδα, μετά τη βεβήλωση τάφων στο κοιμητήριο της περιοχής, όπως έγινε γνωστό…
Της Στέλλας Αλφιέρη * Ο Σημίτης ήταν γνωστός ως ο πιο νεοφιλελεύθερος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ,…
Την επιδημιολογική εικόνα της αθηροσκλήρωσης στην Ελλάδα αποτυπώνει πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Επιπολασμός και παράγοντες…
Της Κατερίνας Μποτζάκη «COPELI» είναι η φιλανθρωπική οργάνωση που δημιούργησε ο Ηρακλειώτης Γιάννης Σλήμαν για να βοηθήσει…
This website uses cookies.