Με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εξαφανίζονται και την εμβέλεια των ιστοριών να πέφτει απότομα, ορισμένοι υποστηρικτές της Παλαιστίνης λένε ότι πιστεύουν ότι το Facebook έχει καταστείλει το περιεχόμενο που σχετίζεται με την πρόσφατη βία στη Μέση Ανατολή. Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατηγόρησε ένα τεχνικό πρόβλημα για τον αντίκτυπο που είχε στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες ήταν σε θέση να μοιράζονται πληροφορίες.
Ενώ οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μαίνονταν τον Μάιο, πολλοί άνθρωποι κατέφυγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη σύγκρουση.
Η πρώην βιοϊατρικός μηχανικός που έγινε σεφ Reem Ahmed ήταν ένας από αυτούς. Η influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έδρα το Τορόντο δήλωσε στο CBC News ότι μόλις άρχισε να δημοσιεύει για τη βία τον περασμένο μήνα, παρατήρησε μια “τεράστια” πτώση στην ορατότητα των αναρτήσεών του.
“Η φωνή μου ουσιαστικά μπλοκαρίστηκε”, είπε.
Με 49.000 οπαδούς στο Instagram, η Ahmed είχε συνηθίσει να βλέπει τακτικά 5.000 έως 6.000 προβολές στις ιστορίες της. Αλλά μόλις άρχισε να δημοσιεύει για τους θανάτους στη Γάζα και την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους, ο αριθμός αυτός έπεσε κάτω από 100.
“Απλά ένιωσα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά”, είπε. Το Facebook είναι η μητρική εταιρεία του Instagram.
“Οπότε τι σημαίνει αυτό; … Σημαίνει ότι η ορατότητά μου είναι νεκρή, επειδή επέλεξα να μιλήσω για κάτι που είναι ανθρωπιστικό και σημαντικό;”
Η Bissan Daoudi, μια Παλαιστίνια που ζει στο Τορόντο, δήλωσε στο CBC News ότι βίωσε κάτι παρόμοιο, αν και σε μια αθώα ανάρτηση στο Instagram. Το 2019 επισκέφθηκε την οικογένεια του συζύγου της στη Δυτική Όχθη και τράβηξε κάποιο βίντεο στην περιοχή.
Στη συνέχεια δημοσίευσε τα βίντεο αυτά σε στιγμιότυπα στο προφίλ της στο Instagram, κατηγοριοποιημένα ανά χώρα. Ένα από αυτά είχε την ένδειξη “Παλαιστίνη/Ιορδανία, 2019”.
Την περασμένη εβδομάδα, μπήκε στο προφίλ της και είδε σοκαρισμένη ότι αυτές οι ιστορίες είχαν αφαιρεθεί από τα highlights της.
“Ήμουν πραγματικά αναστατωμένη. Απλά δεν καταλάβαινα γιατί θα αφαιρούσαν κάτι τέτοιο”, δήλωσε η Daoudi. “Δεν υπήρχε τίποτα απολύτως πολιτικό εκεί μέσα και δεν είχαν κανένα δικαίωμα να αφαιρέσουν τα στιγμιότυπά από τις ιστορίες μου”.
Το Facebook ζητά συγγνώμη
Το Facebook ανέφερε σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι “ένα σφάλμα περιόρισε προσωρινά την προβολή περιεχομένου στη σελίδα με το hashtag Al-Aqsa Mosque”, το οποίο ορισμένοι φιλοπαλαιστινιακοί σχολιαστές χρησιμοποιούσαν για τις αναρτήσεις τους σχετικά με τη βία του περασμένου μήνα.
“Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν διάφορα ζητήματα που επηρέασαν την ικανότητα των ανθρώπων να μοιράζονται στις εφαρμογές μας, συμπεριλαμβανομένου ενός τεχνικού σφάλματος που επηρέασε τις Ιστορίες σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook.
“Αν και αυτά έχουν διορθωθεί, δεν θα έπρεπε να είχαν συμβεί εξαρχής. Λυπούμαστε πολύ για όλους όσους ένιωσαν ότι δεν μπορούσαν να επιστήσουν την προσοχή σε σημαντικά γεγονότα ή που αισθάνθηκαν ότι αυτό ήταν μια σκόπιμη καταστολή της φωνής τους.
“Αυτό δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας – ούτε θέλουμε ποτέ να φιμώσουμε μια συγκεκριμένη κοινότητα ή άποψη. Οι πολιτικές μας έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν σε όλους τη δυνατότητα να έχουν φωνή, διατηρώντας τους ταυτόχρονα ασφαλείς στις εφαρμογές μας, και εφαρμόζουμε αυτές τις πολιτικές ισότιμα, ανεξάρτητα από το ποιος δημοσιεύει ή τις προσωπικές του πεποιθήσεις”.
Η εταιρεία δεν ανέφερε αν οι φιλοϊσραηλινές αναρτήσεις ή άλλο περιεχόμενο για τη Μέση Ανατολή επηρεάστηκαν από το ζήτημα.
“Έχουμε μια ειδική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει ομιλητές της αραβικής και της εβραϊκής γλώσσας, που παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί τόπου, οι οποίοι επικεντρώνονται στο να διασφαλίσουν ότι αφαιρούμε το επιβλαβές περιεχόμενο, ενώ αντιμετωπίζουμε τυχόν λάθη εφαρμογής το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Facebook.
Σκιώδης απαγόρευση λιγότερο προφανής από τη διαγραφή θέσεων
Ορισμένοι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι αναρτήσεις τους είχαν “σκιώδη απαγόρευση”, μια μέθοδος αποκλεισμού διαδικτυακού περιεχομένου με τρόπο που, σε αντίθεση με τη διαγραφή περιεχομένου από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι εύκολα εμφανής στον χρήστη.
Ο Mitch Joel, πρόεδρος της εταιρείας ψηφιακών συμβουλών Six Pixels Group με έδρα το Μόντρεαλ, δήλωσε στο CBC News ότι η σκιώδης απαγόρευση είναι “μια αδιαφανής έννοια”.
“Δεν ξέρεις ότι συμβαίνει. Είναι δύσκολο να το δεις ή να είσαι σίγουρος”, δήλωσε ο Joel. “Αλλά ουσιαστικά, βλέπεις μια μείωση είτε στην επισκεψιμότητά σου, είτε στους followers σου, είτε στους ανθρώπους που συνδέονται και τους αρέσει κάτι, ή/και το περιεχόμενό σου δεν εμφανίζεται τόσο πολύ στον αλγόριθμο”.
Ουσιαστικά αυτό ισοδυναμεί με το να βλέπει ένα άτομο ή ένας αλγόριθμος περιεχόμενο ή έναν χρήστη που θεωρείται κατά κάποιο τρόπο προβληματικό και έτσι περιορίζεται η πρόσβασή του στο κοινό, είπε.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε την Τρίτη έκτακτο στρατιωτικό νόμο στη χώρα, κατηγορώντας την…
Με επιστολή της προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, η Χριστίνα Ι. Σταμούλη θίγει το θέμα των…
Για το φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ μίλησε ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική…
Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 6:30 μ.μ. οι εκδόσεις Επίκεντρο και ο συγγραφέας Χάρης Ξηρουχάκης…
Το Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών Χανίων καταγγέλλει τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων…
Η ελληνική εφορία είναι ένα κρατικό μονοπώλιο που λειτουργεί υπό καθεστώς απόλυτης προστασίας ενώ πράττει…
This website uses cookies.