Στην οδό Δασκαλογιάννη 52, στο χώρο όπου κάποτε λειτουργούσε το ιστορικό Ride Cafe Bar, ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του το Rat Race Taproom, το πρώτο taproom στα Χανιά. Το όνομα “Rat Race” παραπέμπει στον καθημερινό αγώνα της ζωής, και έχει ήδη γίνει μέρος της καθημερινότητας πολλών συμπολιτών μας που αγαπούν την craft ποιοτική μπύρα.
Πίσω από αυτή τη νέα προσπάθεια βρίσκονται ο Βαγγέλης, εκ των ιδιοκτητών του Ride, ο Χάρης, ο Κωστής και ο Άγγελος, άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία τόσο στον χώρο της εστίασης όσο και στην παρασκευή μπύρας.
Μιλήσαμε με τον Χάρη Αντύπα για αυτό που τον έφερε στα Χανιά μετά από μία μακρά πορεία στο χώρο της εστίασης κυρίως στην Αθήνα και για το μοναδικό για τα Χανιά χώρο του Rat Race Taproom.
O Χάρης ασχολείται με την εστίαση από το 1994, έχοντας εργαστεί σε όλα τα επίπεδα. Ξεκίνησε την πορεία του το 1994 στη Λέρο σε ένα all day bar του νησιού. Σημαντικό ρόλο είχε στα Folie Club στην Αθήνα, μπαρ βασισμένα στη λάτιν και άφρο μουσική, και τα beer academy της Αγίας Παρασκευής και της Γλυφάδας που τα έχει στήσει ο ίδιος.
Ένα αυθεντικό Taproom στα Χανιά
Τα taprooms δημιουργήθηκαν για να φέρουν τους καταναλωτές πιο κοντά στην craft μπύρα.
Σύμφωνα με τον Χάρη Αντύπα:
“Taproom, παλιότερα είχαν οι ιδιοκτήτες ζυθοποιίων. Από τη δικιά τους παραγωγή μετά έδιναν στον καταναλωτή σε έναν χώρο που είχε “tap”, δηλαδή βρύσες / κάνουλες, σε ένα “room”, δηλαδή δωμάτιο. Εξ αυτού λοιπόν προέκυψε και η λέξη Taproom για να περιγράφει αυτή τη διαδικασία.”
Όπως μας είπε:
“Το Rat Race δικαιωματικά λέγεται taproom γιατί το βασικό μας ζυθοποιίο είναι η Blame the Sun”.
H Blame the Sun είναι μία ιδέα που ξεκίνησε ως home brewing. Εξηγεί ο Χάρης:
“Θυμάμαι τα παιδιά – το σπίτι τους να είναι γεμάτο μπουκάλια – να δοκιμάζουν διαρκώς συνταγές για να βρουν τις γεύσεις που ήθελαν. Από το πείσμα και την επιμονή τους και την αγάπη των ανθρώπων γύρω τους που είχαν καταστήματα – όπως το Μockingbird’s Bar που είναι ένα μαγαζί στο Χαλάνδρι που υπήρξε μεγάλο κομμάτι της ζωής μου – οι μπύρες τους με την πολύ ιδιαίτερη γεύση βρήκαν το κοινό τους.
Τα παιδιά από home brewers έγιναν micro brewers, και εμείς δικαιωματικά λεγόμαστε Taproom γιατί εδώ είμαστε μία τετράδα ανθρώπων, εγώ ο Χάρης, ο Βαγγέλης, ο Κώστας από την Αθήνα και ο Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος που είναι στα δύο ιδρυτικά μέλη της Blame the Sun. Οπότε, ξεκάθαρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο Taproom στην αυθεντική του έννοια, όπως χρησιμοποιούταν αρχικά ο όρος.”
Πότε άνθισαν τα taproom στην Ελλάδα
Τα Taproom άνθισαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο του lockdown όπου η κατανάλωση craft μπίρας αυξήθηκε σημαντικά και οι μπιρόφιλοι ξεκίνησαν να ψάχνονται ακόμη περισσότερο με τις γεύσεις και να κάνουν μπιρογνωσίες.
Ήταν η εποχή που άρχισαν να ξεφυτρώνουν τα πρώτα taprooms που γρήγορα έγιναν τα στέκια των μπιρόφιλων.
Εκεί μπορούσαν να βρουν φρέσκια craft μπίρα να γνωριστούν με άλλους γνώστες, και όλους όσοι ήθελαν να μυηθούν στη χειροποίητη μπίρα.
To taproom, μοντέρνο ζυθοπωλείο ή beer bar σερβίρει φρέσκια απαστερίωτη μπίρα απο μικρούς παραγωγούς, δίνει την ευκαιρία στους καταναλωτές να δοκιμάσουν νέα είδη μπίρας, να γνωρίσουν τους παραγωγούς από κοντά και να συζητήσουν τυχόν απορίες.
Δοκιμές μπύρας μέχρι να βρεις αυτή που σου ταιριάζει
Δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις σε ένα taproom και να μην σου βάλουν να δοκιμάσεις διάφορες μπίρες μέχρι να αποφασίσεις ποια θέλεις να πιεις. Είναι μέρος της κουλτούρας.
Όπως μας είπε ο Χάρης:
“Οποιοσδήποτε πελάτης και να έρθει μπορεί να δοκιμάσει 20 ml απο 4-5 μπύρες στη σειρά που πρέπει. Μπορεί να ξεκινήσει από μία lager, μετά να δοκιμάσει pills, μία ipa, και μία double ipa, για να καταλήξει σε μία μαύρη μέχρι να βρει ποια μπύρα του ταιριάζει γευστικά. Έτσι είθισται στα Taproom και αυτός είναι ο τρόπος που ακολουθούμε και εδώ.
Ο πελάτης θα βρει στο κατάστημά μας ανθρώπους με ειδικές γνώσεις, που θα του εξηγήσουν τη διαδικασία, θα του δώσει πληροφορίες για τις μπύρες που θα δοκιμάσει ενώ με αυτά που θα του πει ο πελάτης θα προσπαθήσουμε μαζί του να ανακαλύψουμε τη μπύρα που ταιριάζει στους γευστικούς του κάλυκες”.
Στηρίζοντας την ανάπτυξη της Κρητικής ανεξάρτητης ζυθοποιίας
Επιπλέον, το κατάστημα φιλοξενεί μπύρες από τοπικές ανεξάρτητες ζυθοποιίες, όπως το ζυθοποιίο ΧΑΟΣ και άλλες νέες προσπάθειες στην Κρήτη.
“Σε όλη την Κρήτη, σε όλους τους νομούς υπάρχουν μικρές ανεξάρτητες ζυθοποιίες που ψωνίζουν υλικά πρώτης ποιότητας και παράγουν ένα μοναδικό προϊόν στηρίζοντας και τοπικούς παραγωγούς”, λέει ο Χάρης Αντύπας.
“Εμείς εδώ ως Taproom έχουμε ήδη μία συνεργασία με την ΧΑΟΣ που είναι ένα πολύ σημαντικό ζυθοποιίο στα Χανιά. Αλλά είναι και άλλες εταιρείες, o Αζάτης εργαστήριο ζύθου Χανίων, ένας άλλος φίλος ετοιμάζει το Αποκόρωνας Brewery. Στο Rat Race Taproom δεν υπάρχει καμία πολυεθνική, είναι στην πλειοψηφία τους μικρές ανεξάρτητες ζυθοποιίες, ελληνικές. Και μετά υπάρχουν 3-4 κάνουλες του μαγαζιού που είναι αφιερωμένες στην Κρητική μικρή ανεξάρτητη παραγωγή”.
Να σημειώσουμε ότι οι μπύρες στις κάνουλες – πέραν των τεσσάρων της Blame the Sun – αλλάζουν έτσι ώστε όποιος επισκέπτεται το χώρο να έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει διαφορετικές γεύσεις κάθε φορά.
Στο Rat Race Taproom υπάρχουν και λίγες εισαγόμενες μπύρες υψηλής ποιότητας από μικρές ανεξάρτητες ζυθοποιίες στη Σουηδία και τις ΗΠΑ.
Μοναδική εμπειρία και γεύσεις
Μέσα σε ένα μήνα, όταν ανέλαβαν την εξουσία ξανά, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στα κορίτσια να…
Γκάφα “μεγατόνων” από την ΕΡΤ με “αποδέκτη” το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, στο…
Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2024, ημέρα της εορτής…
Η καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού των Υδάτων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου στις 11:00…
Με μία θετική εξέλιξη έκλεισε το 2024 για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), καθώς σε…
Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με…
This website uses cookies.