Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι τέσσερις από τους επτά συλληφθέντες για την υπόθεση του Γηροκομείου «Αγία Σκέπη» στα Χανιά, ύστερα από μια μαραθώνια διαδικασία απολογιών που κράτησε περισσότερο από 22 ώρες. Προφυλακιστέες κρίθηκαν οι δύο συνιδιοκτήτριες του Γηροκομείου (μητέρα και κόρη), 67 και 43 ετών, αλλά και δύο γιατροί που συνεργάζονταν με το ίδρυμα, ο ψυχίατρος 70 ετών και ο 50χρονος γενικός γιατρός και υγειονομικά υπεύθυνος του ιδρύματος.
Περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν σε ακόμα τρεις συλληφθέντες (νοσηλεύτριες και διοικητικό υπάλληλο) που αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, ενώ ακόμα 29 άτομα βαρύνονται με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα και αναμένεται σύντομα να κληθούν σε απολογία. Σημαντικό τμήμα της ογκώδους δικογραφίας αφορά την οικονομική διάσταση της υπόθεσης καθώς, όπως αναφέρεται, «τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ». Διαστάσεις «εταιρείας δολοφόνων» δίνουν στην υπόθεση οι αποκαλύψεις για αρπαγή περιουσιών στις οποίες εμπλέκονται οι υπεύθυνοι της «Αγίας Σκέπης».
Εκτός από τα χρυσαφικά, βέρες, δαχτυλίδια και άλλα τιμαλφή που βρέθηκαν στο σπίτι της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου, υπάρχουν και ακίνητα τα οποία αποσπάστηκαν με παράνομο τρόπο από τους ηλικιωμένους. Η πρώην εργαζόμενη Κική Στεφανίδου έχει μιλήσει για συχνές παρουσίες ακόμα και αστυνομικών υπαλλήλων στη δομή, παρουσία των οποίων οι ηλικιωμένοι υπέγραφαν διάφορα έγγραφα καθοδηγούμενοι από τους υπευθύνους της δομής.
Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση πώλησης ακινήτου στην οδό Γιαμπουδάκη 48 στο κέντρο των Χανίων. Πρόκειται για το σπίτι 90χρονης γυναίκας, που μεταφέρθηκε το 2014 στην «Αγία Σκέπη» παρά τη θέλησή της και με την επίκληση εισαγγελικής παραγγελίας, που όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Ασφάλειας ουδέποτε είχε εκδοθεί.
Η ηλικιωμένη φέρεται να υπέγραψε μέσα στη δομή πληρεξούσιο με το οποίο ανέθεσε σε δύο άγνωστα προς αυτήν πρόσωπα να προβαίνουν σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία σε σχέση με την ακίνητη περιουσία της αλλά και να εισπράττουν τη σύνταξή της και να κάνουν αναλήψεις από τον λογαριασμό της. Τα δύο αυτά πρόσωπα είχαν συγγενική σχέση με την ιδιοκτήτρια της «Αγίας Σκέπης», ενώ τελικά το ακίνητο της ηλικιωμένης πουλήθηκε έναντι ευτελούς τιμήματος (50.000 ευρώ ενώ η αντικειμενική τιμή ήταν 160.000).
«Tην κορόιδεψαν»
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση μίλησε στην «Εφ.Συν.» η φοροτεχνικός Μαρίνα Σαριδάκη: «Ο πατέρας μου, επίσης φοροτεχνικός και συγχωριανός της εκλιπούσης, είχε φιλικές σχέσεις μαζί της και για αρκετά χρόνια τής έφτιαχνε τις φορολογικές της δηλώσεις. Οταν πήραν την ηλικιωμένη στη δομή, πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε πως δεν είχαμε πλέον πρόσβαση στο σύστημα taxis και στα φορολογικά της στοιχεία. Οταν ο πατέρας μου επιχείρησε να επισκεφθεί τη γυναίκα στην “Αγία Σκέπη” απειλήθηκε ευθέως από τους υπευθύνους της δομής ότι αν προσπαθήσει να την ξαναδεί θα βρεθεί σε κανένα χαντάκι. Λίγο καιρό μετά είδαμε να ανακαινίζεται το σπίτι όπου διέμενε η γυναίκα και αργότερα μάθαμε ότι πουλήθηκε».
«Την κορόιδεψαν και της πήραν το σπίτι μέσα από τα χέρια, καθώς δεν είχε στενούς συγγενείς για να την προστατέψουν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο επί χρόνια γείτονας της ηλικιωμένης γυναίκας, Γιάννης Φραγκάκης. Οπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, το ποσό των 50.000 ευρώ από την πώληση του ακινήτου δεν πιστώθηκε σε κανέναν λογαριασμό της θανούσης.
Ακόμα όμως και μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η δράση των ιδιοκτητριών της δομής δεν φαίνεται να κάμφθηκε. Μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έκδοση των ενταλμάτων και ενώ βρισκόταν υπό τον έλεγχο των διωκτικών αρχών, η μία εκ των δύο γυναικών συνελήφθη ξανά κατηγορούμενη για «αρπαγή» άλλης ηλικιωμένης από το σπίτι της στην τουριστική περιοχή του Πλατανιά Χανίων.
Πρόκειται για μια γυναίκα 82 ετών, που όπως κατήγγειλαν οι συγγενείς της εξαπατήθηκε από την ιδιοκτήτρια του γηροκομείου για να φιλοξενηθεί στη δομή. Είχε προηγηθεί η προσέγγιση της ηλικιωμένης από πρόσωπο με ποινικό παρελθόν το οποίο την έπεισε να υπογράψει πληρεξούσιο για τη λήψη τραπεζικού δανεισμού για την ανακαίνιση του σπιτιού της. Ωστόσο, το πληρεξούσιο αφορούσε τη δυνατότητα πώλησης του ακινήτου, κάτι που εν τέλει συνέβη παρά τη θέληση της ηλικιωμένης.
Οπως αναφέρει η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, δολίως είχαν προσθέσει στο συμφωνητικό αγοραπωλησίας «δουλεία κατοίκησης» από την ηλικιωμένη ώστε να συνεχίσει αυτή να μένει στο σπίτι της και να μην υποψιαστούν κάτι για την πώληση οι συγγενείς της. Τα Χριστούγεννα, σε μια προσπάθεια να μείνει ελεύθερο το σπίτι, μπροστά στην 82χρονη εμφανίστηκε η ιδιοκτήτρια της «Αγίας Σκέπης» μαζί με τον γιατρό της δομής και της ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο γηροκομείο γιατί τις επόμενες ημέρες θα έκανε πολύ κρύο και δεν θα μπορούσε να μείνει μόνη της.
Πλαστικές σακούλες
Εκείνη αρχικά αρνήθηκε, ωστόσο πείστηκε να τους ακολουθήσει με το επιχείρημα ότι όσο θα έλειπε θα αναλάμβαναν να της επισκευάσουν και το σπίτι καθώς είχε εγκριθεί το δάνειο που είχε ζητήσει. Οταν οι συγγενείς της 82χρονης πήγαν στο σπίτι της είδαν πως όλα τα πράγματά της ήταν τοποθετημένα σε τσάντες έτοιμα προς μεταφορά και το οίκημα έτοιμο προς εκποίηση.
Επειτα από μήνυση που υποβλήθηκε, στις 23 Ιανουαρίου αστυνομικοί πήγαν στην «Αγία Σκέπη», πήραν την ηλικιωμένη, την οποία μετέφεραν προσωρινά στο δημοτικό γηροκομείο, και συνέλαβαν την ιδιοκτήτρια με την κατηγορία της αρπαγής. Η ίδια τότε είχε οδηγηθεί ξανά στον εισαγγελέα, που της άσκησε δίωξη και της επέβαλε περιοριστικούς όρους. Δύο εβδομάδες μετά, η γυναίκα συνελήφθη ξανά, αυτή τη φορά για τη μεγάλη υπόθεση των περίεργων θανάτων στο γηροκομείο της και από χθες παραμένει προφυλακισμένη.