Με ισχυρό όπλο τα αξιοσημείωτα μερίδια που κατέχει στην τοπική αγορά η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για το επόμενο στρατηγικό της βήμα που περιλαμβάνει την περαιτέρω ανάπτυξή της και την αύξηση των μεγεθών της.
Στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων εκτιμούν ότι στην μετά COVID-19 εποχή οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη φάση της ανόρθωσης της οικονομίας και της επίτευξης σταθερών αναπτυξιακών ρυθμών, λειτουργώντας ως αρωγοί των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας, με έμφαση στην αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων και στην μετάβαση σε μία νέα πράσινη και ψηφιακή οικονομία.
Με αυτό το δεδομένο, η παρούσα χρονική στιγμή κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη για την συνένωση των δυνάμεων της με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και τη δημιουργία μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας, η οποία πρόκειται να συνεισφέρει σημαντικά στην ευημερία και στην ανάπτυξη της κρητικής κοινωνίας και οικονομίας ενώ παράλληλα θα διαθέτει την δυνατότητα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε εθνικό επίπεδο» τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών.
Η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και αυτή της Παγκρήτιας Τράπεζας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε διαπραγματεύσεις χαράσσοντας τον οδικό χάρτη που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Προφανής στόχος η δημιουργία ενός τραπεζικού ομίλου ικανού να διεκδικήσει σοβαρά μερίδια αγοράς από τις συστιμικές τράπεζες.
Έμφαση στη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Παγκρήτια Τράπεζα, μετά και την απόκτηση πλήρους τραπεζικής άδειας, επεκτείνει διαρκώς τις εργασίες της και στοχεύει στην αύξηση των μεριδίων της στην αγορά, κυρίως στο κομμάτι της χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τον πρωτογενή τομέα, το real estate, μέχρι τη μεσαία βιομηχανία και την ενέργεια.
Από την πλευρά της, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων διατηρεί αξιοσημείωτα μερίδια στην τοπική αγορά, ωστόσο η περαιτέρω ανάπτυξή της περνάει μέσα από την αύξηση των μεγεθών της. Εν γένει η κατεύθυνση που έχει δοθεί προς τις Συνεταιριστικές Τράπεζες είναι η ενδυνάμωσή τους μέσω της ενίσχυσης των κεφαλαίων τους.
Αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ
Με βάση την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο τράπεζες, «πριν από την τυπική ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα λάβει χώρα αύξηση κεφαλαίου», ενώ η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί «με βάση την καθαρή θέση της κάθε τράπεζας και αφού πρώτα υλοποιηθεί ο απαιτούμενος οικονομικός και νομικός έλεγχος και εγκριθούν οι διαδικασίες από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών και τις εποπτικές αρχές».
Τα δύο μέρη δεν έχουν δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το ύψος της προγραμματισμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο θα προκύψει με βάση και τις ανάγκες για τη σταδιακή εξυγίανση των ισολογισμών των δύο τραπεζών που βαρύνονται με υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Παγκρήτια, που θεωρείται ότι θα είναι και η απορροφώσα, καθώς είναι αυτή που διαθέτει πανελλαδική εμβέλεια, έχει ανακοινώσει ήδη ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, καθώς και σε τιτλοποίηση δανείων για την εξυγίανση του ισολογισμού της.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας, η ΑΜΚ προβλέπεται στις αρχές του 2022 και θα αποσκοπεί στη διατήρηση της κεφαλαιακής της επάρκειας, τη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τη χρηματοδότηση της αύξησης χορηγήσεων. Η ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα επιτρέψει, τέλος, την ολοκλήρωση της απορρόφησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, εφόσον με τη σειρά της ανακεφαλαιοποιηθεί και αυτή.
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Παγκρήτιας Τράπεζα με βάση τα στοιχεία ισολογισμού του 2020 ανέρχεται σε 974,2 εκατ. ευρώ σε σύνολο χαρτοφυλακίου 1,6 δισ. ευρώ, ενώ και ο αντίστοιχος δείκτης ανήλθε την ίδια περίοδο περίπου στο 62%. Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα τέλη του 2020 στα 79,9 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 11,03%, δημιουργώντας –σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις– πλεόνασμα κεφαλαίου 12,8 εκατ. ευρώ έναντι του ελάχιστου κεφαλαιακού δείκτη 10,09%, προσαρμοσμένου ωστόσο βάσει των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας.
Από την πλευρά της η Τράπεζα Χανίων, που είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με την Παγκρήτια, βαρύνεται επίσης με υψηλά κόκκινα δάνεια ύψους 210 εκατ. ευρώ σε σύνολο χαρτοφυλακίου 477,3 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία του 2020.
Ο δείκτης NPE διαμορφώνεται περίπου στο 44% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 14,5%. Η τράπεζα, με βάση όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις, στοχεύει σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 21% το 2022 και το 16% το 2023.
news247.gr