Ο ασφυκτικός κλοιός που επιβάλλει η Δύση στη Μόσχα με τις κυρώσεις αφήνει αλώβητη την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, ενώ παράλληλα από τις στάχτες της Ουκρανίας ξεκινά η ανάκαμψη για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Οι πόλεμοι είναι πάντα η ευκαιρία που ψάχνουν κάποιες εταιρίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Και αυτό ισχύει απόλυτα και στην ουκρανική κρίση.
Τα δύσκολα πέρασαν για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία
Η αμερικανική βιομηχανία όπλων πέρασε μια δύσκολη χρονιά το 2020, καθώς οι πωλήσεις όπλων μειώθηκαν κατά 21%, σύμφωνα με στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Φαίνεται όμως πως τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο και οι προοπτικές που ανοίγονται είναι λαμπρές.
Η κρίση στην Ουκρανία, η ψυχροπολεμική ρητορική μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν, η συνεχιζόμενη αναταραχή στη Μέση Ανατολή, δικαιολογούν αυτή την αισιοδοξία.
Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι φόβοι που έχουν φωλιάσει στις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων στα μέτωπα αυτά, τροφοδοτούν την αμυντική βιομηχανία, που βλέπει πως έρχονται καλύτερες μέρες.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της εταιρίας Rytheon, με έδρα στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Η τιμή της μετοχής της στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν στα 74,63 δολάρια στις 25/3/2021, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 εβδομάδων. Ένα χρόνο μετά, και συγκεκριμένα στις 1/3/2022 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο, στα 104,34 δολάρια.
Είναι απλό: έτσι λειτουργεί η αγορά. Δεν χρειάζεται καμία βαθυστόχαστη πολιτική ανάλυση για να διαπιστώσουμε ότι όπου υπάρχουν κρίσεις σπεύδουν οι βιομηχανίες όπλων για να πουλήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η αμερικανική ελίτ αντιλαμβάνεται την αμυντική βιομηχανία ως κινητήρια δύναμη της αμερικανικής οικονομίας. Η αμυντική βιομηχανία δεν αποτελματώνει την οικονομία, αλλά την ενισχύει», εξηγεί ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Κονσταντίν Μπλόκιν, ο οποίος συνεργάζεται με το Κέντρο Σπουδών Ασφαλείας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Προσθέτει δε, ότι γι αυτόν τον λόγο το Πεντάγωνο έχει πολλούς λόγους να επενδύει στην ανάπτυξη της οικονομίας εκμεταλλευόμενο κρίσεις όπως η Ουκρανική, ή τις τεταμένες σχέσεις με την Κίνα, το Ιράν και την Βόρεια Κορέα.
Ο Μιχαήλ Τσερνόφ, επικεφαλής του Ιδρύματος για την Υποστήριξη της Εβραϊκής Κουλτούρας ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη στην ρωσική Pravda, ότι όταν ο κόσμος ετοιμάζεται για πόλεμο και όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πόλεμος είναι θέμα χρόνου, κανένας δεν προσέχει τις οικονομικές σκοπιμότητες και τα προβλήματα που προκαλούνται σε άλλους τομείς, αφού θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας.
Ο πόλεμος ρίχνει νερό στον μύλο της ρωσικής βιομηχανίας όπλων
Εξίσου κερδισμένη βγαίνει από τις κρίσεις και η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας απασχολεί περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή το 2% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.
Στο διάστημα 2016-2020 η Ρωσία πούλησε όπλα και πυρομαχικά σε 45 κράτη, με κύριους πελάτες την Ινδία, την Κίνα και την Αλγερία.
Η ρωσική κρατική εταιρία Rosoboronexport, που συντονίζει τις εξαγωγές του 90% των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας έχει στη βιτρίνα τα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi και Mig και τα αντιπυραυλικά και αντιαεροπορικά συστήματα S-300, S-400 και Pantsir S-1, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς και εξάγονται σε περιοχές όπου έχει αναπτυχθεί η αμερικανική ασπίδα THAAD.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η ρωσική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πελάτες της στην Ασία και την Λατινική Αμερική, περιοχές στις οποίες στρέφεται το ρωσικό ενδιαφέρον με βάση το νέο δόγμα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που επιδιώκει να επιβάλει η Μόσχα, επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την εισβολή στην Ουκρανία.
Το βούλευμα για τον δολοφόνο της Κυριακής Γρίβα είναι καταπέλτης. Ο σύντροφός της, στην απολογία του είχε…
Έγκληση κατά του Παύλου Πολάκη υπέβαλε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή το…
Οι κινηματογράφοι των Χανίων υποδέχονται την εβδομάδα με μια ποικιλία ταινιών για μικρούς και μεγάλους.…
Τον Ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), Κώστα Παπαδάκη υποδέχθηκε σήμερα, Παρασκευή 10/1/2025, στο Γραφείο…
Με την Δήμαρχο Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με…
Ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε τους πίνακες με τα πορίσματα των εκτιμήσεων ζημιών στις καλλιέργειες παραγωγών στις…
This website uses cookies.