19.8 C
Chania
Saturday, November 16, 2024

Τραγωδία; Δυο λεπτά μετά την απογείωση συνετρίβη το ρωσικό Τουπόλεφ – Δεν υπάρχουν επιζώντες

Ημερομηνία:

Μόλις δύο λεπτά μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο Αντλέρ, κοντά στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, συνετρίβη ανήμερα τα Χριστούγεννα, το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ-154, με 92 επιβαίνοντες. Οι 64 ήταν μέλη της διάσημης χορωδίας του Ρωσικού Στρατού Αλεξάντροφ Ανσάμπλ. Σχεδόν επτά ώρες μετά την συντριβή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει κανένας επιζών. Έρευνα με εντολή του Ρώσου προέδρου Πούτιν διενεργείται για τα αίτια του δυστυχήματος.

«Η περιοχή της συντριβής του Tu-154 έχει καθοριστεί. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας διευκρινίζοντας ότι επτά πτώματα έχουν βρεθεί στο σημείο της συντριβής στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα συντρίμμια έχουν εντοπιστεί περίπου 6 χλμ ανοικτά του Σότσι. Βρίσκονται σε βάθος 50 – 100 μέτρων ενώ κομμάτια του αεροσκάφους έχουν διασκορπιστεί σε όλη την ακτή. Προσωπικά αντικείμενα των επιβατών ξεβράστηκαν από τη θάλασσα.

Το χρονικό της συντριβής

Το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ ενώ επιχειρούσε να απογειωθεί, με κατεύθυνση προς την αεροπορική βάση Χμέιμιμ κοντά στην Λαττάκεια της Συρίας.

Μετέφερε την διάσημη χορωδία του ρωσικού στρατού Αλεξάντροφ Ανσάμπλ για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις.

Το σήμα του χάθηκε δύο λεπτά αφότου έφυγε από το αεροδρόμιο του Αντλέρ (05:40 τοπική ώρα, 04:40 ώρα Ελλάδος) και ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από την Μαύρη Θάλασσα. Ο πιλότος δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Η τελευταία απογείωση του αεροσκάφους 

Η διαδρομή που θα ακολουθούσε το μοιραίο αεροσκάφος

Η διάσημη στρατιωτική χορωδία Αλεξάντροφ που επέβαινε στο μοιραίο ρωσικό αεροσκάφος

Γιατί έπεσε το αεροπλάνο; 

Το στρατιωτικό αεροσκάφος Τουπόλεφ – 154 που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα ήταν στην ενεργό δράση τα τελευταία 33 χρόνια και είχε πραγματοποιήσει 6.689 ώρες πτήσης από το 1983. Η τελευταία τεχνική συντήρησή του έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο κυβερνήτης του χαρακτηρίζεται πολύ έμπειρος από το υπουργείο Άμυνας. Λεγόταν Ρόμαν Βολκόφ και είχε περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Γιατί όμως συνετρίβη το αεροσκάφος. Οι Ρώσοι καταρχήν αποκλείουν το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης και εστιάζουν στο ενδεχόμενο βλάβης ή ανθρώπινου λάθους.

Η συντριβή του μπορεί να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή σε λάθος χειρισμό του πιλότου, σύμφωνα με πηγή του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, καθώς το σήμα του χάθηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση.

Οι επιβαίνοντες

Στη λίστα των επιβατών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο συγκαταλέγονται 64 μέλη της διάσημης χορωδίας Αλεξάντροφ Ανσάμπλ του ρωσικού στρατού, οκτώ στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της ορχήστρας Βαλέρι Χαλίλοφ, ο Άντον Γκουμπάκοφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού του υπουργείου Άμυνας, οκτώ μέλη του πληρώματος, εννέα δημοσιογράφοι, δύο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, προσωπικότητα στη Ρωσία λόγω του έργου της ως επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Δίκαιη Βοήθεια».

Στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν τρία συνεργεία των τηλεοπτικών σταθμών Channel One Russia, NTV, και Zvezda της Ρωσίας, που αποτελούνταν το καθένα από έναν δημοσιογράφο, έναν οπερατέρ και έναν ηχολήπτη.

Από την πρώτη στιγμή στην περιοχή που εντοπίστηκε πως έχει συντριβεί το Τουπόλεφ, έσπευσε τεράστια δύναμη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού για την ανάσυρση των σορών των επιβατών.

Επί τόπου βρίσκονται τέσσερα σωστικά πλοία, τέσσερα ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο. Επιπλέον, έξι πλοία από τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τηλεκατευθυνόμενες υποβρύχιες συσκευές και 63 δύτες.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ