20.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ: Η Τράπεζα που τρέχει την ανάπτυξη στα Χανιά

Ημερομηνία:

Του Δημήτρη Χαροντάκη

Σε βασικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης του Νομού Χανίων έχει αναδειχθεί η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Βιομηχανικές επιχειρήσεις και τουριστική ανάπτυξη αποτελούν τους δύο βασικούς τομείς στους οποίους επενδύει στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων – στα χρόνια της κρίσης – η πιο υγιής ελληνική συνεταιριστική τράπεζα..

Μπίρα, αναψυκτικά, κατσικίσιο γάλα, τυποποιημένο ελαιόλαδο αλλά και υδατοδρόμια και τουριστικά ακίνητα είναι ορισμένα από τα επενδυτικά προγράμματα που είτε έχουν αρχίσει να αποδίδουν είτε πρόκειται να αποδώσουν είτε εξετάζονται από τη διοίκηση της τράπεζας.

Το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Μιχάλης Μαρακάκης, πρόεδρος της τράπεζας, «πρόκειται να  ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μιας επενδυτικής πρότασης που μας έχει υποβληθεί, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται αν δημιουργηθούν πέντε υδατοδρόμια στην περιοχή της Κρήτης, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στη Σητεία και στη Γαύδο, τα οποία θα συνδεθούν με την Πελοπόννησο και νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,25 εκατ. ευρώ, στην οποία, εφόσον η τράπεζα αποφασίσει να συμμετάσχει, θα κατέχει τουλάχιστον το 50%». Η πρόταση έχει υποβληθεί από τον κύπριο επιχειρηματία κ. Νίκο Χαραλάμπους.

Το Vero Κρητικό

Στη φάση της ωρίμανσης βρίσκεται η επένδυση της τράπεζας στον κλάδο της γαλακτοκομίας. Όπως είναι γνωστό, από τον περασμένο Απρίλιο με πρωτοβουλία της επενδυτικής εταιρείας της τράπεζας Κρητικές Συμμετοχές ΑΕ δημιουργήθηκε η Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος Κρήτης ΑΕ – στη νέα εταιρεία υπάρχουν τέσσερις μέτοχοι με ισομερές ποσοστό, 25% ο καθένας : οι Κρητικές Συμμετοχές, οι Μύλοι Κρήτης ΑΕ, η αλυσίδα σουπερμάρκετ ΙΝΚΑ, που είναι ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της Δυτικής Κρήτης, και ο κ. Μηνάς Χαλκιαδάκης, κάτοχος του 40% της ομώνυμης αλυσίδας σουπερμάρκετ, η οποία ανήκει στον όμιλο Σκλαβενίτη.

Ήδη από τον Απρίλιο άρχισε η παραγωγή του παστεριωμένου κατσικίσιου γάλακτος Vero Κρητικό και σύντομα θα αρχίσει η παραγωγή κατσικίσιου γιαουρτιού, καθώς και αγελαδινού. Το γάλα θα προέρχεται από αγελαδοτροφικές  μονάδες της Ξάνθης, αφού το νησί δεν διαθέτει αγελαδοτροφία. Και σύντομα τα προϊόντα της θα τοποθετηθούν στην αγορά τόσο της Κρήτης  όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας. Και από το γεγονός ότι συμμετέχουν οι δύο μεγαλύτερες τοπικές αλυσίδες σουπερμάρκετ είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία της Βιομηχανίας Επεξεργασίας Γάλακτος  Κρήτης ΑΕ. Και σιγά – σιγά θα αρχίσει να αναπτύσσει όλη την γκάμα των γαλακτοκομιών προϊόντων.

Χυμοποίηση αλόης

Εν τω μεταξύ η Βιοχύμ, μια από τις παλαιότερες παραγωγικές μονάδες του Νομού Χανίων – που δημιουργήθηκε από τα κεφάλαια του Σχεδίου Μάρσαλ και άρχισε να λειτουργεί από το 1956-, θα αρχίσει να κυκλοφορεί στην τοπική αγορά μπίρα, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με την εταιρεία αναψυκτικών Γεράνι για την παραγωγή αναψυκτικών.

Η Βιοχύμ ήταν η πρώτη της επένδυση, τη διέσωσε από τη χρεωκοπία, την εκσυγχρόνισε και στόχος της τράπεζας είναι να στηριχθεί μέσω αυτής η τοπική παραγωγή εσπεριδοειδών, η οποία στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων βαίνει συνεχώς μειούμενη.  Μόνο 50.000 τόνοι πορτοκάλια παράγονται πλέον στον Νομό Χανίων από τους άλλοτε 130.000 τόνους. Ήδη μάλιστα έχει προχωρήσει  πειραματικά στη χυμοποίηση αλόης και ροδιού.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η περίπτωση της Ανώνυμης  Βιομηχανικής Εταιρείας Ανατολή (ΑΒΕΑ) – ιδρύθηκε το 1889 και αποτελεί την παλαιότερη βιομηχανία της Κρήτης. Οι Κρητικές Συμμετοχές, η θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας Χανίων, κατέχουν το 51% και το υπόλοιπο ανήκει σε διάφορες άλλες τοπικές εταιρείες και επιχειρηματίες (το 6% ανήκει στο ΙΝΚΑ κ.τ.λ.) .

Η παραγωγή σαπουνιού

Η εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία με την σαπωνοποιία Παπουτσάνης για την παραγωγή σαπουνιού το οποίο θα διακινείται επωνύμως τόσο στη λιανική όσο και στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Παράλληλα όμως η εταιρεία δραστηριοποιείται και στους τομείς της πυρηνελαιουργίας, της βιομάζας και της τυποποίησης ελαιολάδου. Όπως εξηγεί ο κ. Μαρακάκης, στόχος της εταιρείας είναι εκτός των άλλων η δημιουργία ΠΟΠ ελαιολάδου και η τυποποίησή του και φυσικά η εξαγωγή του.

"google ad"

Επίσης στον όμιλο της Τράπεζας Χανίων ανήκει το 50% της ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής ζύμης Αφοί Χιωτάκη, στην οποία απασχολούνται 120 εργαζόμενοι. Η επενδυτική θυγατρική της Τράπεζας Χανίων έχει επενδύσει 1,8 εκατ. ευρώ και παράλληλα εξασφάλισε επιδοτήσεις για προγραμματισμένες επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σχεδιάζει την παραγωγή κατεψυγμένου ψωμιού στην περιοχή της Κρήτης.

Ενέργεια – Ακίνητα

Σημαντική παρουσία εντός και εκτός Ελλάδας. Μια από τις πιο κερδοφόρες επενδύσεις – έχει κάνει ήδη απόσβεση – της Τράπεζας Χανίων είναι ένα μεγάλο έργο αφαλάτωσης που λειτουργεί στην Πάφο της Κύπρου, στο οποίο συμμετέχει με 30% (οι άλλοι είναι ιδιώτες επενδυτές) , ενώ γίνονται συζητήσεις για ένα αντίστοιχο έργο στο Ισραήλ. Και έχει σημαντική παρουσία στον τομέα της ενέργειας με την Κρητική Ενεργειακή, η οποία παράλληλα ολοκληρώνει την ανέγερση εμπορικού κέντρου στον Πλατανιά – βρίσκεται έξω από την πόλη των Χανίων – που είναι το πιο τουριστικό σημείο του νομού. Σημαντική είναι και η παρουσία της στην αγορά των ακινήτων μέσω της εταιρείας Κρητικά Ακίνητα, η οποία κατέχει εκτάσεις 750 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 250 στρέμματα έχουν ενταχθεί στην ιδιωτική πολεοδόμηση. Και προσφάτως ο όμιλος δημιούργησε την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων ΑΕΕΑΠ, στην οποία τα Κρητικά Ακίνητα ΑΕ – εταιρεία ακινήτων του ομίλου – θα εισφέρουν ακίνητα και η διοίκηση της τράπεζας ήδη  συζητεί με Έλληνες επιχειρηματίες και ξένα funds τη συμμετοχή τους στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η επενδυτική δραστηριότητα της χανιώτικης τράπεζας ολοκληρώνεται με την κατασκευή του βιοτεχνικού πάρκου με την επωνυμία Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων ΑΕ σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων  – το 40% ανήκει στα Κρητικά Ακίνητα, το 30% στο Επιμελητήριο και το 30% σε ιδιώτες – σε έκταση 550 στρεμμάτων.

Πρόκειται για πάρκο χαμηλής και μέσης όχλησης, σε έκταση 550 στρεμμάτων, στην περιοχή της Μαλάξας του Δήμου Χανίων, το οποίο θα καλύψει  την ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου και οργανωμένου υποδοχέα της τοπικής επιχειρηματικότητας, δίδοντας οριστική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα λόγω της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης στον Νομό Χανίων. Ήδη έχει εγκριθεί χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Jessica».

Με στοιχεία και από «Το Βήμα», 11/01/2015

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ