ΚΟΣΜΟΣ

Τριγμοί στην ισπανική κυβέρνηση λόγω… Ισραήλ – Δοκιμάζεται ο συνασπισμός κομμάτων

Η ισπανική κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις από τις επιστολές που έγραψε ένας υπουργός αριστερού κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τις οποίες προέτρεψε ισπανικές επιχειρήσεις στο Ισραήλ να βεβαιωθούν πως δεν υποθάλπουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Παλαιστινίων.

Με την αποδοκιμασία αυτή υπογραμμίζονται οι διαφορές μεταξύ των δύο εταίρων στον τρόπο προσέγγισή τους του πολέμου στη Γάζα.

Το κεντρο-αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, στηρίζει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και τη λύση των δύο κρατών, την ώρα, όμως, που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Το ακροαριστερό κόμμα Sumar συχνά περιγράφει την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ως γενοκτονία και θέλει να αναστείλει τις οικονομικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος, το οποίο λέει ότι στοχεύει να εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς, αφότου επιτέθηκαν στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου και αρνείται τις κατηγορίες περί γενοκτονίας.

Ο υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Πάμπλο Μπουστιντούι, του Sumar, έστειλε επιστολές σε διάφορες εταιρείες με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ισραήλ, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο του, σε μια ανακοίνωση.

Στις επιστολές ζήτησε να υιοθετηθούν μέτρα προκειμένου «να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι οικονομικές δραστηριότητές τους στην περιοχή να ενδέχεται να συμβάλουν στις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το Ισραήλ διαπράττει», ως έναν τρόπο να «τερματιστεί η γενοκτονία στην Παλαιστίνη».

Η ισραηλινή πρεσβεία στην Ισπανία απέρριψε τις «ψευδείς πληροφορίες που διαδίδουν ορισμένοι υπουργοί… που συνιστούν μια ξεκάθαρη πρόκληση προς το μίσος και ενθαρρύνουν τον αντισημιτισμό».

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Τερέσα Ριμπέρα, μια Σοσιαλίστρια, δήλωσε πως έμαθε για τις επιστολές, τις οποίες αποκάλεσε προσωπική γνώμη του υπουργού, από τα ΜΜΕ.

«Οι κυβερνητικές πολιτικές που σχετίζονται με εταιρείες και εμπόριο αποτελούν αρμοδιότητα των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας», επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο είπε σε δημοσιογράφους ότι η πρωτοβουλία του Μπουστιντούι προκάλεσε έκπληξη και ότι οι ισπανικές εταιρίες έχουν πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών τους βάσει ενός σταθερού νομικού πλαισίου που καθοδηγεί τις δραστηριότητές τους στην Ισπανία και το εξωτερικό.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ερντογάν: «19 Μαΐου ημέρα ξεσηκωμού κατά της εχθρικής κατοχής του έθνους μας»

Ανακοίνωση έβγαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω ανάρτησης, με αφορμή τη 19η Μαϊου, ημέρα…

4 hours ago

Παραμένουν κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια και στα Χανιά

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους από την ερχόμενη Δευτέρα έλαβαν το Σάββατο στη…

4 hours ago

Η Πανσπουδαστική καταγγέλλει καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού

Καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η φοιτητική παράταξη της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στο ΕΛΜΕΠΑ…

4 hours ago

Το ΚΚΕ (μ-λ) Χανίων ζητά την αποχή από τις ευρωεκλογές

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές το ΚΚΕ(μ-λ) Χανίων σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Μπροστά στις ευρωεκλογές…

4 hours ago

Σε Χανιά και Ρέθυμνο ο Νίκος Ταχιάος

Το Αμάρι Ρεθύμνου επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Yποδομές, Νίκος Ταχιάος,…

4 hours ago

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την 83η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

«Οι ηρωικοί πρόγονοί μας δεν επέτρεψαν στον φόβο να κυριεύσει τις ψυχές τους, ούτε διανοήθηκαν…

4 hours ago

This website uses cookies.