Με τις ευχές Δήμαρχου και Αντιπεριφερειάρχη που καλοσώρισαν το δολλάριο, τα Χανιά μετατράπηκαν για άλλη μια φορά σε Τρούμπα.
Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι καταγγελίες που φτάνουν στην εφημερίδα για ανάρμοστη συμπεριφορά ναυτών του αμερικάνικου στρατού στους δρόμους των Χανίων.
Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία γυναίκας που είδε στρατιώτες των ΗΠΑ να φωνάζουν σε γυναίκες και να χειρονομούν κρατώντας ξύλο και προσποιούμενοι με αυτό αυνανισμό. Όπως μας ανέφερε ήταν τέτοια η προκλητική συμπεριφορά τους που ο κόσμος αναγκαζόταν να περνά από την άλλη μεριά του δρόμου.
Υπήρξε επίσης περίπτωση αμερικάνου ναύτη ο οποίος περπατώντας στο κέντρο της οδού Χάληδων δεν παραμέριζε καθώς περνούσε ο αμαξάς του λιμανιού για αρκετή ώρα και παρά τα καλέσματα να παραμερίσει έως ότου τον τράβηξαν στην άκρη άλλοι αμερικάνοι στρατιώτες.
Επίσης έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες για μεθυσμένους ναύτες με βίαιη συμπεριφορά στους δρόμους προς περαστικούς ενώ χθες υπήρξε και περίπτωση αμερικάνου στρατιωτικού που κατά τις 6 τα ξημερώματα έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και τράκαρε στα Καθιανά.
Στο σημείο δεν έσπευσε η ελληνική αστυνομία αλλά αμερικάνικα σωστικά συνεργεία και ασθενοφόρο των στρατιωτικών “ευκολιών” που μετέφεραν τον στρατιωτικό σε ιδιωτική κλινική με την οποία συνεργάζονται οι αμερικάνοι.
Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι αν και κατά τη διάρκεια της ημέρας τα Χανιά είναι μια αμερικανοκρατούμενη πόλη, κατά τις 11 το βράδυ ο αριθμός τους ελαχιστοποιείται, αφού η πλειοψηφία τους επιστρέψει με λεωφορεία πίσω στις Βάσεις.
Ποια ήταν η Τρούμπα
Τη δεκαετία του ’60 ήταν πλέον σαφές ότι η Ελλάδα ανήκε στη Δύση. Οι «επισκέψεις» του αμερικανικού στόλου στον Πειραιά ήταν συχνές. Τα αμερικανικά πληρώματα μόλις έπιαναν λιμάνι έσπευδαν να επισκεφτούν την Τρούμπα, όπου λειτουργούσαν τα καμπαρέ και οι οίκοι ανοχής της εποχής.
Τις ημέρες που ο στόλος ήταν αγκυροβολημένος στον Πειραιά, η Τρούμπα ζούσε τις καλύτερες μέρες της. Οι ναύτες ήταν περιζήτητοι πελάτες γιατί πλήρωναν με τα πολύτιμα για την εποχή δολάρια.
Οι γυναίκες που εργάζονταν στους οίκους ανοχής αλλά και οι επιχειρηματίες των νυχτερινών μαγαζιών περίμεναν με ανυπομονησία τον έκτο στόλο. Μάλιστα υπήρχαν και γυναίκες που εργάζονταν στην Τρούμπα περιστασιακά, μόνο τις ημέρες που κυκλοφορούσαν αμερικάνοι ναύτες. Οι γυναίκες αυτές ονομάστηκαν αλεξιπτωτίστριες.
Την ενθουσιώδη υποδοχή του στόλου έχει καταγράψει με γλαφυρότητα και ο ελληνικός κινηματογράφος στην ταινία «Καλώς ήρθε το δολάριο»:
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=LFbD-sEcx0M”]
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=XwRyqsj8R_s”]
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=EPVEAT0X3uU”]