«Αυτή είναι η ώρα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα διότι δεν έχουμε άλλο δρόμο για να υπερασπιστείς αυτό το δικαίωμα από το να το ασκήσεις». Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον σταθμό Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ώστε να χαραχθεί εθνική στρατηγική και να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στο θέμα της διεκδίκησης των κυρώσεων από την Τουρκία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, όπου η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, και σημείωσε πως στηρίζει την προσπάθεια του πρωθυπουργού αλλά αν και αυτή την φορά η κυβέρνηση αποτύχει στο ζήτημα της υιοθέτησης ενός μηχανισμού κυρώσεων, τότε θα μιλάμε για αποτυχία της χώρας συνολικά, με ευθύνη βέβαια της κυβέρνησης.
Αναγνώρισε ωστόσο ότι αν και η ΕΕ ενοχλείται από τις ενέργειες της Τουρκίας, δεν θέλει να τα βάλει με την Τουρκία ειδικά οι χώρες – μέλη που έχουν οικονομικά συμφέροντα. ΜΕ αυτό ως δεδομένο και επίσης με δεδομένη την ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας εφόσον πλέον αμφισβητεί όχι μόνο το κυριαρχικό δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ, αλλά το δικαίωμα της δυνητικής κυριαρχίας στα 12 ν.μ. τότε δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα για να το υπερασπιστούμε.
Ειδικότερα, ερωτηθείς αν μεσούσης της κρίσης με την Τουρκία μπορεί η χώρα να προβεί σε ένα τέτοιο βήμα χωρίς να διακινδυνέψει μια πολεμική σύγκρουση, απάντησε πως είναι άλλο η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που για να την οριοθετήσεις πρέπει αυτό να γίνει σε συμφωνία με το γειτονικό κράτος, ή στο Δικαστήριο εφόσον υπάρχει διαφωνία, και άλλο τα χωρικά ύδατα.
«Μονομερές μας δικαίωμα η επέκταση στα 12μίλια»
«Το δικαίωμα να επεκτείνεις την κυριαρχία σου στα 12 ναυτικά μίλια, δεν στο ορίζει κανένας τρίτος, το έχει κάθε χώρα, καμία κυβέρνηση δεν το έχει απεμπολήσει, η εθνική γραμμή είναι ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα ότι όποτε κρίνουμε θα το ασκήσουμε άρα τούτη είναι η ώρα να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα ξεκινώντας από την Κρήτη, νότια και ανατολικά της Κρήτης και προχωρώντας στα νησιά μας της Ανατολικής Μεσογείο, νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και στο συγκρότημα του Καστελόριζου».
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί επί των ημερών της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων, ούτε καν στο Ιόνιο, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωσε: «Τα 4,5 χρόνια που ήμασταν στην κυβέρνηση δεν είχαμε ούτε παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο, δεν είχαμε ούτε την πρωτοφανή προκλητικότητα της Τουρκίας με έρευνες για 50 σχεδόν ημέρες όχι μόνο στην δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά ακόμη και σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από ελληνικά νησιά. Κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης δεν υπήρξε η άσκηση αυτού του δικαιώματος, παρότι και εγώ, όπως και οι προκάτοχοί μου είχαμε αφήσει ανοιχτό το πότε θα το ασκήσουμε – εγώ μάλιστα και στην δημόσια παρέμβασή μου έναντι του Ερντογάν στην Άγκυρα και απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό τότε τον Νταβούτογλου στην Σμύρνη, στις συνεντεύξεις τύπου και είχα αφήσει απολύτως ανοιχτό το δικαίωμα αυτό και είχα καταφερθεί εναντίον της απειλής πολέμου που είναι ένα διαρκές αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών
«Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ ήταν απέναντι στην σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων»
Από την άλλη πλευρά, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ασκήσαμε μια ενεργητική και πολυδιάστατη πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα να πετύχουμε σημαντικές νίκες, σημαντικά βήματα». Ειδικότερα αναφέρθηκε στον αγωγό EastMed, τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και τη Συμφωνία των Πρεσπών που όπως είπε απέτρεψε τη διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Ανέφερε δε, λέγοντας εμμέσως πως η τότε αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε εμπόδια καθώς τάχθηκε απέναντι, πως όταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την αποχώρηση Κοτζιά από το υπουργείο έφερε το νομοσχέδιο για την επέκταση στο Ιόνιο, η ΝΔ ασκούσε κριτική ότι η μερική επέκταση χωρίζει την Ελλάδα στα δύο και θα ήταν υπέρ της Τουρκίας, αλλά όταν ανέλαβε έκανε αυτό που καταδίκαζε.
«Η πρόταση που καταθέτω σήμερα δεν είναι μία πρόταση που δεν συνάδει με τον τρόπο που ασκήσαμε εξωτερική πολιτική τα 4,5 χρόνια, είναι μια πρόταση συγκροτημένη, που λαμβάνει υπόψη τις περιστάσεις».
Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη είπε ότι αυτή ήταν «τουλάχιστον ατυχής»: «Όταν βγήκε και είπε ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, είναι σα να δίνει το μήνυμα της ανοχή προς την άλλη πλευρά ότι μπορούν να διεξάγουν έρευνες λίγο μετά τα 6 ναυτικά μίλια», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας αιχμές για υποχωρητικότητα της κυβέρνησης.
«Αν το ερευνητικό πιάσει 6,5 μίλια από τη Σητεία, τι…;»
Επανερχόμενος στην πρόταση για τα 12ν.μ. εκτίμησε, επειδή η Τουρκία έχει σταθερή στρατηγική, ότι το επόμενό της βήμα θα είναι να στείλει το ερευνητικό στα 6,5 μίλια από την Σητεία. «Εκεί τι θα πούμε;» διερωτήθηκε, «θα πούμε πάλι ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 μίλια;». Επομένως, είπε αυτός είναι ο λόγος που θεωρεί ότι είναι και μονόδρομος η επέκταση άμεσα νοτίως της Κρήτης, αλλά είναι και η μόνη ασφαλής μέθοδος προκειμένου να μην εμπλακούμε σε πολεμική σύγκρουση, το αντίθετο.
Θεωρώ αδιανόητο να τίθεται ζήτημα σε σχέση με τη δυνατότητα και την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας να υπερασπιστούν την κυριαρχία μας. Διότι αν αυτό το ερώτημα τίθεται για τα 12 μίλια, γιατί να μην τεθεί και για τα 6».
«Η πρότασή μας δίνει διέξοδο στην κυβέρνηση»
Ερωτηθείς αν είναι ορθό μια τέτοια πρόταση να κατατίθεται δημόσια και όχι κατ΄ιδίαν προκειμένου να μην την ακούει ο αντίπαλος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι έχει τη σημασία της μια τέτοια πρόταση να γίνεται δημόσια και ακριβώς να την ακούει και ο αντίπαλος γιατί ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Μάλιστα στο σημείο αυτό εξέφρασε το παράπονο: «μακάρι να είχα κι εγώ μια τέτοια αντιπολίτευση και να μην είχα βουλευτές της ΝΔ που να λένε εμπιστεύομαι περισσότερο τον Ερντογάν από τον Τσίπρα». Η ευθύνη της αντιπολίτευσης, είπε, είναι να βάζει όρια και να δίνει προτάσεις διεξόδου, ενώ τόνισε ότι το καλοκαίρι εξήγησε στον πρωθυπουργό πώς κινήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Μπαρμπαρός, ωστόσο τώρα είπε, δεν βάζω εκεί τον πήχη, δεν προτείνω να πατήσουμε την παγίδα που στήνει ο Ερντογάν ο οποίος θέλει ένα θερμό επεισόδιο, δεν τηρώ την ανεύθυνη στάση που λέει ‘’πηγαίνετε να εμπλακείτε σε πολεμική επιχείρηση’’. Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να βγούμε από το στρατηγικό αδιέξοδο. Και ο μόνος τρόπος να φύγουμε από το στρατηγικό αδιέξοδο είναι η πρόταση που καταθέσαμε».
«Λάθος» να αρνείται το Συμβούλιο Αρχηγών
Πρόσθεσε πως «για το αν την πρόταση αυτή θα την συζητήσει μαζί μας ή θα την αγνοήσει την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός» ο οποίος όμως είπε, εδώ και 5 μήνες αρνείται να συγκαλέσει Συμβούλιου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι λάθος που το αρνείται, σημείωσε, διότι «θα καταστρώναμε μια εθνική στρατηγική» και του καταλόγισε πως «έχει την ψευδαίσθηση της αυτάρκειας», ότι όλα μπορεί να τα διαχειριστεί μόνος του.
Ακούστε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα (Α’ ΜΕΡΟΣ)
Β’ ΜΕΡΟΣ
Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…
Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…
Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…
Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…
Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…
Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…
This website uses cookies.