Επίθεση για τις ευθύνες διαχείρισης της πανδημίας, δύο «ναι», δύο «όχι» και 8 μέτρα περιλάμβανε η χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την τρέχουσα φάση της πανδημίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε έμφαση στην υπογράμμιση των ευθυνών και στην διετή ολιγωρία και διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης.
Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την αποκλειστική ευθύνη για την αποτυχία του εμβολιασμού, την δημιουργία κλίματος χαλάρωσης και εφησυχασμού με προβλέψεις περί του τέλους της πανδημίας και την προβολή ψευδούς επιτυχίας και νίκης επί του ιού. Ως προς τη διαμόρφωση του κλίματος επιτυχίας και χαλάρωσης ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί επιπλέον τον πρωθυπουργό ότι είχε τη βοήθεια των ΜΜΕ καθώς πρωταρχική επιδίωξη ήταν διαμόρφωση καθεστώτος στα μήντια με τις διάφορες λίστες Πέτσα που δεν είχαν ποτέ πραγματικό στόχο να ενημερώσουν τους πολίτες.
Τον κατηγόρησε επίσης για την κατάσταση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας δυο χρόνια μετά, καθώς και για το ότι οι ΜΕΘ που έφτιαξε ήταν πρόχειρες και ακατάλληλες. Του χρέωσε επίσης ότι έδωσε προτεραιότητα στη μικροπολιτική και την άγρα ψήφων για παράδειγμα με την απροθυμία του να συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο σε Εκκλησία και τα Σώματα Ασφαλείας.
Τα όχι
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη , του οποίου ζητά στην πράξη την απομάκρυνση, και είπε ότι χρειάζεται ένα υπουργός «κύρους και αποδοχής», και όχι ένα πρόσωπο που το καλοκαίρι έλεγε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Αυτή τη φορά δεν παρέπεμψε στην πρότασή του για υπουργό κοινής αποδοχής (που θα οριστεί μετά από συνεννόηση των κομμάτων) πρόταση την οποία είχε διατυπώσει τον περασμένο χειμώνα κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά έκτοτε απορρίφθηκε κατ’ επανάληψη.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Μητσοτάκη να αποσύρει τη στρατηγική που αντανακλά στο ρητορικό σχήμα περί «πανδημίας ανεμβολίαστων» (κάτι που το συμπεριλαμβάνει στη λίστα μέτρων που ανακοίνωσε) γιατί, όπως είπε, «αυτό είναι επικίνδυνο καθώς δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού». Και γιατί «οι εμβολιασμένοι νοσούμε, ευτυχώς ως επι των πλείστων ελαφρύτερα», αλλά «πολλοί μπορεί και να καταλήξουν σε ΜΕΘ, όπως και σήμερα υπάρχουν, ιδίως μετά την πάροδο του εξαμήνου». Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι προχωρά σε «λοκντάουν ανεμβολίαστων», όταν «μόλις προχθές μας είπε ότι δε θα γίνουμε Αυστρία».
Τα «ναι»
Ορθή χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη λήξη του πιστοποιητικού στους 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Ικανοποίηση εκδήλωσε και για το μέτρο υποχρεωτικού τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων στις Εκκλησίες, καθώς δε ζήτησε περαιτέρω αυστηροποίηση παρά σημείωσε ότι ο Μητσοτάκης υποχώρησε και έλαβε αυτό το μέτρο κατόπιν της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε καταθέσει σχετική τροπολογία την οποία η ΝΔ καταψήφισε, αλλά και μετά από την κατακραυγή για τους 1.137 νεκρούς μέσα στο Νοέμβριο.
Από εκεί και πέρα πρότεινε άλλα 8 μέτρα υγειονομικού, οικονομικού και διοικητικού χαρακτήρα, «πακετάροντας» επί της ουσίας θέσεις λίγο πολύ ήδη διατυπωμένες:
1. Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων.
2. Οργάνωση πανστρατιάς για την πρώτη δόση, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες που αν νοσήσουν κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς «δεν αρκεί απλά να ενθαρρύνουμε τους πολίτες». Εξειδικεύοντας την πρόταση αυτή, κάλεσε «να οργανωθούν άμεσα κινητές μονάδες με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για μια εκστρατεία ενημέρωσης και εμβολιασμού πόρτα πόρτα σε πόλεις, στη περιφέρεια και ιδιαίτερα στα σπίτια των ατόμων με κινητικά προβλήματα».
3. Η κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα και με αυστηρότερα μέτρα για τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και το Στρατό. Είναι αδιανόητο να σου ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ένας μη εμβολιασμένος αστυνομικός».
4. Θεσμοθέτηση μαζικών δωρεάν τεστ τόσο για ανεμβολίαστους όσο όμως και για τους εμβολιασμένους.
5. Ακύρωση των μειώσεων στις δαπάνες Υγείας που έχει προαναγγείλει για το 2022 την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει σε συνδυασμό με άμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
6. Ακύρωση όλων των συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων που προχωρά η κ. Κεραμέως και να γίνουν άμεσα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να αραιώσουν οι μαθητές ανά τάξη.
7. Στοπ στις καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς και άμεση αύξηση των λεωφορείων στα ΜΜΜ ακόμη και με επιτάξεις οχημάτων, αν χρειαστεί, ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια. Και να εγκατασταθούν ειδικά συστήματα εξαερισμού σε κλειστούς χώρους συγχρωτισμού, όπως στο Μετρό.
8. Επαναφορά της τηλεργασίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό είναι εφικτό, σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τον εμβολιασμό των Αστυνομικών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να καταφεύγει σε μια «δημιουργική ασάφεια», καθώς αποφεύγει την ευθεία και ρητή αναφορά σε υποχρεωτικότητα και μιλά για επιτάχυνση και «αυστηρότερα μέτρα για τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας».
Κάτι που μπορεί να έχει διπλή ανάγνωση, όπως την προσλαμβάνει ο καθένας: είτε ότι στην πραγματικότητα εννοεί την υποχρεωτικότητα αλλά δεν την κατανομάζει, είτε πως παροτρύνει σε μια αυστηροποίηση που δεν φτάνει όμως να είναι «υποχρεωτικότητα» με ό,τι αυτή συνεπάγεται (ποινές). Πάντως, στην Κουμουνδούρου εδώ και μέρες γυροφέρνουν αυτή την πρόταση, υπό τους προβληματισμούς που συνοδεύουν την εφαρμογή της, αποφεύγοντας την απόλυτη σαφήνεια.
Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανεξαρτητοποίησή του από την ΚΟ του κόμματος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις συμβολαιογραφικές πράξεις, με βάση τα οποία οι πλειστηριασμοί και…
Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται πως είναι η διατήρηση της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, με τα funds να… οδηγούν…
Έπεσε στα χέρια της μια φωτογραφία. Ήταν ο ιερέας παππούς της με τις ανιψιές της.…
Στη διάθεση των δημοτών τέθηκε το πρώτο Ιατρείο Μνήμης από τον Δήμο Αθηναίων, σε συνεργασία με…
Της Ρούλας Μουτσέλου «Δε φανταζόμουνα έτσι τη θλίψη και το θάνατο... Τη νύχτα πάνω στην…
This website uses cookies.