Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις 40 στις 35 ώρες χωρίς μείωση αμοιβής, καταρχάς πιλοτικά, η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ισχυροποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι τα βασικά στοιχεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την οποία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Όπως τόνισε άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πρόταση αυτή πάει πέρα από την κατάργηση του εργασιακού Χατζηδάκη, καθώς αυτό από μόνο του δεν αρκεί.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργασία σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο που επιδιώκει να συνάψει με την κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του.
Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η κυβέρνηση καλλιεργεί στην κοινωνία χαμηλές προσδοκίες για την επόμενη μέρα και ως ενδεικτικό αυτής της εκτίμησης ανέφερε το ότι «επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση εν μέσω κρίσης, με κόστος 56 δις ευρώ που θα κληθούν να καλύψουν οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι». Ο κίνδυνος εδώ είναι, επισήμανε, «ο εργαζόμενος του 12ωρου θα πρέπει να νιώθει τυχερός απέναντι στον άνεργο και ο μισθωτός των 800 ευρώ, προνομιούχος έναντι αυτού των 400».
Απέναντι σε αυτή την ζοφερή προοπτική, σημείωσε, αναδεικνύεται μια ευκαιρία, δεδομένου ότι ο κόσμος μετά την πανδημία «αλλάζει ριζικά».
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι το οικονομικό μοντέλο των προηγούμενων δεκαετιών έχει κλείσει τον κύκλο του.
Αναφέρθηκε εκ νέου στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος «μίλησε για το τέλος αυτού του μοντέλου και την ανάγκη αύξησης των μισθών», στον ΠΟΥ και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας που, όπως σημείωσε, «κάνουν έκκληση για τη μείωση του χρόνου εργασίας» αλλά και στον ΟΗΕ, ο οποίος «στους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μιλά για την ανάγκη άμεσης καταπολέμησης του κινδύνου της ακραίας φτώχειας που παράγουν οι ανισότητες».
Όσον αφορά την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι «σημαντικές χώρες, όπως η Ισπανία, θεσπίζουν πολιτικές μείωσης του εργάσιμου χρόνου», ενώ «μέσα στην πανδημία, από την αρχή του έτους ήδη 17 χώρες της ΕΕ έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό». Ειδικότερα συγκρίνοντας τη χώρα μας με τις ευρωπαϊκές χώρες σημείωσε πως:
Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε, «παρότι η σχέση μας με την Ευρώπη δοκιμάστηκε, στα σκληρά χρόνια της οικονομικής κρίσης, το ζήτημα για την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα αν «μένουμε Ευρώπη» αλλά «το ουσιώδες δίλημμα ήταν και παραμένει ακόμα αν θα γίνουμε Ευρώπη». Δηλαδή «αν θα πιάσουμε ή έστω θα πλησιάσουμε τα ευρωπαϊκά δεδομένα σε μια σειρά κοινωνικών δεικτών, κριτηρίων και δικαιωμάτων, με πρώτο αυτό της εργασίας και του διαθέσιμου εισοδήματος».
Τα μέτρα για την Εργασία
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργασία στη βάση των 5 αρχών που διέπουν το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
Δικαιοσύνη
Προστασία της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και ίσα δικαιώματα για όλους
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχεδιάζει:
-Ριζικές θεσμικές τομές ώστε να κατοχυρώνονται τόσο τα εργασιακά τους δικαιώματα όσο και η βασική αρχή της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία.
-Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων.
-Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.
-Ρύθμιση και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων.
-Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
–Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.
–Ρύθμιση της τηλεργασίας. Διασφάλιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ασφάλεια
Ακύρωση του αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχεδιάζει:
-Ισχυρό σύστημα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων
–Αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
–Υποχρεωτική επέκταση των ΣΣΕ και των διαιτητικών αποφάσεων
-Αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
-Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης
-Αναθεώρηση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων
-Ισχυρό και αξιόπιστο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με σημαντικό αριθμό προσλήψεων ώστε να φτάσει τα 1.500 στελέχη
-Ριζικό ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία
-Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
-Εφαρμογή των αρχών Υγείας και Ασφάλειας στο Δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση
Δημοκρατία
-Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας και της συνδικαλιστικής δράσης
-Αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας
-Ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους
Αξιοπρέπεια
– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
– Προσαύξηση 20% του νόμιμου ωρομισθίου για τη μερική απασχόληση
– Μείωση του ορίου των υπερωριών & κατάργηση της υπερεργασίας
– Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών.
Προοπτική
–Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα
-Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό
-Αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα
-Ενίσχυση του ΟΑΕΔ
-Ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες
-Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας, με έμφαση στις γυναίκες
Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία είναι μία συνολική πρόταση για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα, που αποτελείται από ένα «πλέγμα εγγυήσεων για κάθε εργαζόμενο, για κάθε οικογένεια, για κάθε νέο και νέα, ώστε να μπορούν να έχουν βάσιμες προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή». Δεν μπορεί είπε, «ο πιο σκληρά εργαζόμενος λαός στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, να μη μπορεί να μεταφράζει αυτή του την εργατικότητα του σε μια καλύτερη ζωή».
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
Χειροπέδες σε 19 άτομα, μεταξύ των οποίων και σε τέσσερις αστυνομικούς, πέρασαν οι «Αδιάφθοροι» της Ελληνικής…
Ανακοινώθηκαν τα τραγούδια για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 και ανάμεσά τους είναι και της Evangelia.…
Συνολικά έξι εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για την κατασκευή του νέου επιβατικού λιμανιού στη Σούδα Χανίων.…
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Βαμβακόπουλο Χανίων ο «Δρόμος…
This website uses cookies.