Για την πιθανότητα να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν και η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση αριστερών οικονομολόγων στη Μαδρίτη.Θέτοντας για πρώτη φορά το θέμα αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια που έχουν οι προεδρίες της ΕΕ έχουν περιοριστεί ασφυκτικά, εν τούτοις, «πιστεύουμε βάσιμα ότι, εφόσον η συγκυβέρνηση Σαμαρά επιλέξει ή εξωθηθεί σε πρόωρες εκλογές φέτος -και εμείς επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία- ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα έρθει στην εξουσία».
Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητά του να αναλάβει την ευθύνη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ και ανέφερε προς στους Ισπανούς οικονομολόγους: «Δεν σας υπόσχομαι ότι, σ’ αυτήν την περίπτωση, το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα οικοδομήσουμε την Ευρώπη που θέλουμε και σας περιέγραψα. Σας υπόσχομαι όμως, ότι θα προσπαθήσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να αφήσουμε το έστω και μικρό αριστερό αποτύπωμα της ελπίδας στη διαχείριση των προβλημάτων της Ευρώπης».
Επικρίνοντας την κυβέρνηση για το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργεί για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι «το μπαλόνι ευφορίας, που με λόγια φουσκώνει η συγκυβέρνηση, θα σκάσει. Η πραγματικότητα θα εκδικηθεί τα σκόρπια όνειρα θερινής νυχτός. Γιατί οι χαριστικοί έπαινοι σε αποτυχημένους δεν αναπληρώνουν την απεργία επενδύσεων. Και γι’ αυτό δεν μπορούν να ωθήσουν την οικονομία στην οριστική έξοδο από το τούνελ της ύφεσης. Δεν υπάρχει success story για τη λιτότητα».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην ΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κάθε μέρα που περνά, η διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης αποδεικνύεται πιο επώδυνη και από την ίδια την πρωτογενή χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς μετάλλαξε την κρίση χρέους σε κρίση του ευρώ. Πρόσθεσε ότι είναι αυταπόδεικτο πως η κρίση του ευρώ αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μέρκελ για τη διαμόρφωση τέτοιων σχέσεων ιεραρχικής εξάρτησης με τις δανειοδοτούμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
«Σήμερα, έχουμε την Ευρώπη που δεν θέλουμε. Έχουμε την Ευρώπη του δημοσιονομικού συμφώνου. Που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2013. Και που με την υποχρέωση ενσωμάτωσης στο εσωτερικό δίκαιο των χωρών της Ευρωζώνης των προβλέψεών του για ισοσκελισμένους η και πλεονασματικούς εθνικούς προϋπολογισμούς αποδεικνύει ότι συνιστά ιδεοληπτική πολιτική ακρότητα. Που αντικατοπτρίζει την υποχώρηση του ευρωπαϊκού ορθολογισμού έναντι του νεοφιλελεύθερου δογματισμού. Γι’ αυτό δεν αρκεί η αναθεώρησή του. Επείγει η ακύρωσή του», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, τέλος, τις θέσεις για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος στο πρότυπο της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 για τη Γερμανία και την ανάγκη να υπάρξει ένα πραγματικό, γενναιόδωρο και γι’ αυτό, αποτελεσματικό ευρωπαϊκό New Deal.
Πηγή: iefimerida.gr
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.