8.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

Τσίπρας: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το κλειδί για πολιτική αλλαγή – Ο Ανδρουλάκης βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο

Ημερομηνία:

Την πεποίθηση του ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι πιο σταθερές από τις «αλαζονικές», αυτοδύναμες κυβερνήσεις εξέφρασε για ακόμη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Δώρα Αναγνωστοπούλου στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ινστιτούτου ΕΝΑ «Για μια προοδευτική ατζέντα της επόμενης δεκαετίας».

Μάλιστα υποστήριξε πως αν είχε την επιλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πάλι θα διάλεγε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Κι αυτό διότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες για τη χώρα το επόμενο διάστημα επομένως χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή στην ελληνική κοινωνία σε αντίθεση με ό,τι είχαμε συνηθίσει μια πολιτική δύναμη με το 30% των ψήφων να έχει στη Βουλή το 50 plus των κοινοβουλευτικών εδρών.

Σημείωσε ότι η χώρα θα έχει μετά τις εκλογές κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και τόνισε πως είναι σημαντικό ότι τελείωσε η συζήτηση περί αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις συνεργασίας που έχει θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τελευταία στο δημόσιο διάλογο είπε πως «ο Ανδρουλάκης βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο», ενώ κατά τη γνώμη του σημασία έχουν οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν και όχι τα πρόσωπα. Ανέφερε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασχολείται μόνο με τα πρόσωπα, «Δηλαδή έχει πρόβλημα με τον Μητσοτάκη, αλλά όχι με τις πολιτικές του;» διερωτήθηκε για να συμπληρώσει πως «είναι ένα πρόβλημα και ο Μητσοτάκης, αλλά μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα είναι και οι πολιτικές Μητσοτάκη».

Ανέφερε πως όσα λέει ο κ. Ανδρουλάκης, μπορεί να είναι ένα μέρος προεκλογικής τακτικής, αλλά από εκεί και πέρα «όλοι καταλαβαίνουν  ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ακόμη και της απλής αναλογικής, ένα κόμμα κερδίζει τις εκλογές κι έχει τον πρώτο λόγο». Αν θέλουμε κι επιθυμούμε, είπε πολιτική αλλαγή, «αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, (…) αυτός που μπορεί να κερδίσει το Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» με άλλα λόγια «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κλειδί που θα δρομολογήσει εξελίξεις την επόμενη μέρα, για μια προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής». Κι αυτό διευκρίνισε είναι η ρεαλιστική ανάλυση της πραγματικότητας.

Με αφορμή δήλωση του πρωθυπουργού ότι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες μπορεί να είναι «από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα» σημείωσε πως ο Μητσοτάκης μιλά για μια «κυβέρνηση κουρελού», που σημαίνει ότι προαναγγέλλει την πρόθεσή του «να κλέψει κάποιους βουλευτές από τα άλλα κόμματα».

Αυτό, είπε, δεν μπορεί να αποτελέσει όρο για μια βιώσιμη κυβέρνηση μακράς πνοής, τόνισε, και πρόσθεσε πως «μπορεί η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει παράδοση στις αποστασίες», αλλά «δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλλον της χώρας, χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής».

Εκτεθειμένα τα ελληνικά νοικοκυριά, όχι οι τράπεζες

Στο ερώτημα πόσο ανησυχεί για το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται τις τελευταίες εβδομάδες διεθνώς, σημείωσε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού», παρόλα αυτά η ανησυχία του είπε «δεν έγκειται τόσο στις υπαρκτές αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος», καθώς για λόγους τεχνικούς όπως τόνισε, «δεν είναι τόσο εκτεθειμένες οι ελληνικές τράπεζες σε ομόλογα τα οποία με την αύξηση των επιτοκίων χάνουν την αξία τους». Όμως, είπε, είναι εκτεθειμένα τα ελληνικά νοικοκυριά «λόγω της αύξησης του ιδιωτικού χρέους που έχει αυξηθεί δυσανάλογα». Αυτή την ώρα, υπογράμμισε συμβαίνει κάτι όχι τόσο ηθικά ορθό και δίκαιο, «οι τράπεζες έχουν αρχίσει να έχουν κέρδη από την αύξηση του επιτοκίου χορηγήσεων και την διατήρηση σταθερά χαμηλού επιτοκίου καταθέσεων την ίδια στιγμή που το μέσο νοικοκυριό απειλείται με πλειστηριασμό πρώτη κατηγορίας και που ο δανειολήπτης ενός δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο έχει δει τη δόση του να έχει εκτοξευθεί και να μην μπορεί να την πληρώσει σε συνθήκες πληθωριστικής κρίσης που έχουμε σήμερα».

Είναι απαραίτητες, επομένως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να υπάρξουν άμεσα πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των πιο αδύναμων, άμβλυνσης των ανισοτήτων και της τρομακτικής αναδιανομής πλούτου που συντελείται τα τελευταία τρία  χρόνια έχοντας κατά νου ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή θα αντιμετωπίσει και την επιστροφή σε συνθήκες δημοσιονομικής εξισορρόπησης, η ρήτρα διαφυγής που ξεκίνησε με αφορμή την πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει πιθανότατα μέσα στο 2024».

Αυτές, είπε, είναι οι προκλήσεις οι μεγάλες για την χώρα το επόμενο διάστημα και όποια κυβέρνηση αναλάβει θα κληθεί να τις αντιμετωπίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, είναι έτοιμος.

«Εμείς αντιμετωπίσαμε το ασφαλιστικό ζήτημα με δικαιοσύνη»

Σε ερώτηση για τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία και το ασφαλιστικό, απάντησε πως αυτό που βλέπουμε είναι «φυσικό επακόλουθο συσσωρευμένων πολιτικών διεύρυνσης των ανισοτήτων», με το ασφαλιστικό να είναι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί αναμενόμενη την αντίδραση των Γάλλων, σε μια χώρα που έχει μεγάλη παράδοση δημοκρατικών αγώνων.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό πιο ειδικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «κι εμείς περάσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες» καθώς «ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το δημογραφικό, η  γήρανση του πληθυσμού, το ότι το παραγωγικό κομμάτι μειώνεται άρα είναι μεγάλη η δυσκολία για βιωσιμότητα σε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο είναι ανταποδοτικό».

Η μεγάλη διαφορά  όμως διαφορά με τη Γαλλία και τον Μακρόν έγκειται, τόνισε, στο ότι «εμείς απέναντι σε αυτή την πρόκληση καταφέραμε να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα το 2016 χωρίς διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και η μεγάλη κοινωνική διαμαρτυρία. Δεν έγινε με κάποιο τρόπο μαγικό, αλλά καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με εντιμότητα τη πραγματικότητα που βιώναμε στα ταμεία του κράτους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσουμε και το κάναμε με έναν τρόπο που προέτασσε και τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την δικαιοσύνη». Πρόσθεσε πως υπήρξε προφανώς πολιτικώς κόστος, από την άλλη είπε πως «αν στον πυρήνα της πολιτικής σου είναι η δικαιοσύνη ο κόσμος το αντιλαμβάνεται».

Μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες – Ανάγκη για κράτος με διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τη λέξη μεταρρύθμιση και ποιες θα ήταν οι μεταρρυθμιστικές του προτεραιότητας ο Αλέξης Τσίπρας είπε καταρχάς πως οι έννοιες μεταρρύθμιση και αριστερά συμβαδίζουν, και πως σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως η αξιοκρατική πρόσληψη στο δημόσιο ο εκδημοκρατισμός του κράτους, η ισότητα των φύλων «έγιναν από προοδευτικές κυβερνήσεις» και «ήταν μεταρρυθμίσεις που πήγαν τη χώρα μπροστά». Αντιθέτως, τόνισε, η δεξιά έχει βαφτίσει τις «αντιμεταρρυθμίσεις» ως μεταρρυθμίσεις, κι αυτό έχει αρχίσει να προσδίδει στην έννοια αυτή αρνητικό νόημα.

Όσο για τις μεταρρυθμίσεις που «θα τρέξει» ο ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στις «έξι εθνικές προτεραιότητες» που παρουσίασε στην ΔΕΘ: αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης, στήριξη του εισοδήματος, κοινωνικό κράτος (Εργασία, Υγεία Παιδεία), κράτος, παραγωγικό μοντέλο, δημογραφική απειλή

Η χώρα χρειάζεται τόνισε, ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης και ανάταξης που σημαίνει:

-Ανασυγκρότηση του κράτους

-Ανάταξη και στήριξη της κοινωνίας

-Ανάσα της δημοκρατίας,

προκειμένου να γίνει πράξη το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερη «δικαιοσύνη παντού», ένα σύνθημα που «δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Ανέφερε πως «το κράτος το γραφειοκρατικό, το πελατειακό το κομματικοκρατικό είναι αυτό που μας βασανίζει» σε σημείο που σήμερα «δεν πάει άλλο» ενώ «έχουμε ταυτόχρονα κι ένα κράτος αυταρχικό, δεν είναι μόνο ότι δεν προσφέρει ασφάλεια αλλά παρακολουθεί τον πολίτη». Ο πολίτης, είπε, «σήμερα αισθάνεται απόλυτα ανασφαλής απέναντι σε ένα κράτος που το αισθάνεται ως εχθρό», κι αυτό πρέπει να αλλάξει με περισσότερη δημοκρατία και λογοδοσία, περισσότερες δομές και διαδικασίες ελέγχου που μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να πετύχει.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...