Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Θα υποβάλω στον ΠτΔ την παραίτησή μου και της κυβέρνησης – Θέτω στην κρίση του λαού όσα έπραξα – Υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τη συμφωνία

Την προσφυγή στην κρίση του λαού ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ένα διάγγελμα με το οποίο υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης και την επίτευξη της συμφωνίας. Oι εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, όπως αποφασίστηκε σε πολύωρη σύσκεψη στη Βουλή με υπουργούς και κομματικά στελέχη.

«Η οικονομία θα αναπνεύσει η αγορά θα εξομαλυνθεί, οι τράπεζες θα βρουν τον ρυθμό τους σιγά-σιγά. Μπορεί να είναι η αρχή του τέλους αυτής της δύσκολης κατάστασης το νέο πρόγραμμα. Αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια και παρούσα» τόνισε ο Αλέκης Τσίπρας κάνοντας απολογισμό της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης που πέτυχε μέσω του τρίτου προγράμματος.

Αυτή η δύσκολη φάση τελειώνει οριστικά με την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δώσης. Δεν πρόκειται βέβαια για το τέλος της δύσκολης κατάστασης που ζούμε. Αλλά θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους της κατάστασης που ζει η χώρα. Η αποκατάσταση της ρευστότητας σε μόνιμη βάση, αρκεί η κοινωνία νά είναι όρθια και παρούσα όπως ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Καταφέραμε να αποκρούσουμε μία σειρά από απαιτήσεις των δανειστών και έφερε ως παράδειγμα το ΕΚΑΣ, τις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις στο Δημόσιο. Συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πλεονάσματα σε σχέση με τις παλαιότερες δεσμεύσεις.

Η νέα δανειακή δεν είναι στο αποικοιακού χαρακτήρα αγγλικό δίκαιο, αλλά στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Επίσης έχουμε ρητή δέσμευση για σημαντική απομείωση του χρέους. Κερδίσαμε σημαντικό έδαφος δίχως να πούμε ότι κερδίσαμε όλα αυτά που ζητούσαμε.

«Δεν πετύχαμε την καλύτερη συμφωνία», παραδέχθηκε με ειλικρίνεια ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε αλλά ταυτόχρονα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες:

 Δεν λάβαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε, κάναμε υποχωρήσεις. Ωστόσο δεδομένων των συζετισμών στην ευρώπη, και των όσων κληρονομήσαμε ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε την συμφωνία, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες με γνώμονα να αποκτήσουμε την κυριαρχία μας έναντι των δανειστών,. Δεν θα δεχθούμε ως θέσφατα τις απαιτήσεις τους.

«Θέτω στην κρίση του λαού όλα όσα έπραξα» τόνισε αναφερόμενος στη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση και γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησης, προκειμένου να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού.

Αισθάνομαι την ηθική υποχρεώση να θέσω στην κρίση του λαού όσα έπραξα. Τα σωστά και τα λάθη που έπραξα. Η λαϊκή εντολή που έλαβα τον Γενάρη εξάντλησε τα όρια της. Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν με τη συμφωνία θα αρθούν τα αδιέξοδα.

Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Θυμηθείτε τη θέση των προηγούμενων εταίρων. Πεντάμηνο πρόγραμμα γέφυρα, εφαρμογή προαπαιτουμένων και μετά συμφωνία και νέα προαπαιτούμενα. Τώρα έχουμε συμφωνία με εγγυημένη χρηματοδότηση για τα επόμενα τρία έτη.
Επιπλέον, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «όλο αυτό το διάστημα καταφέραμε να αφήσουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα διακυβέρνησης: ΕΡΤ, νόμος για μετανάστες, 100 δόσεις, οι κινήσεις να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές».
Ο Πρωθυπουργός άφησε βαρύτατες αιχμές για όσους δεν στήριξαν την προσπάθεια της κυβέρνησης, ενώ έδωσε και το στίγμα της προεκλογικής ρητορικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με κυριότερο την απομείωση του χρέους:
Ο λαός θα αποφαθνεί το ποιος θα οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας, ποιος και πώς θα διαπραγματευτεί την απομείωση του χρέους σας. Με την ψήφο σας θα μας κρίνεται όλους. Και εμάς και όσους διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια μετέτρεψαν την πλειοψηφία σε μειοψηφία της πρώτης κυβέρνησης της αριστεράς.
«Επαφίεται στην κρίση σας. Προχωράω σε αυτή την κίνηση με τη συνείδησή μου ήσυχη, περήφανος για τη μάχη που έδωσα. Πάσχισα να μείνουμε πιστοί στα όσα υποσχεθήκαμε. Κάναμε την υπόθεση της Ελλάδας παγκόσμια, και η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά του τελευταίο διάστημα» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «έχουμε μπροστά μας να δώσουμε δύσκολες μάχες εντός της χώρας. Η μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς μόλις άρχισε. Η μάχη για να πληρώσουν όσοι δεν πλήρωσαν, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η μάχη για αλλαγή του κράτους».

Και υπογράμμισε ότι όλα αυτά «απαιτούν καθαρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση και σταθερή πορεία χωρίς ταλαντεύσεις».

«Παρά τις δυσκολίες παραμένω αισιόδοξος. Θα ζητήσω την ψήφο του ελληνικού λαού για να κυβερνήσω και να ξεδιπλώσω τις πτυχές του προγράμματος. Θα σταθώ όρθιος στις νέες συνθήκες. Δεν θα παραδώσω την ασπίδα των ιδεών μας και καλώ τον λαό να δώσει μαζί μας τις δύσκολες μάχες» κατέληξε στο διάγγελμά του.

newpost.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

5 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

5 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

5 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

5 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

5 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

8 hours ago

This website uses cookies.