Σε κυβέρνηση που μπορεί να σχηματιστεί από την κάλπη της απλής αναλογικής με το πρώτο και το τρίτο κόμμα επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο του Mega και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη.
Έδειξε να κλείνει τα σενάρια περί κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού, καθώς ανέφερε ότι καταρχάς δεν είναι κάτι που έθεσε ο ίδιος, αλλά ρωτήθηκε γι’ αυτό και αφετέρου όταν ο κ. Πρετεντέρης ρώτησε τι θα κάνει αν πάρει τη δεύτερη εντολή είπε ότι τότε θα οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες, γιατί δε θα βγαίνουν οι αριθμοί. Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να είναι πολύ καθαρό στον ελληνικό λαό, δεν κρύβω κάποιο λαγό κάτω, απ’ το μανίκι, ούτε κάποιο τρικ».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε για τις διάφορες εκδοχές κυβέρνησης συνεργασίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτές είναι οι εκδοχές «των πολιτικών μας αντιπάλων, που σκοπίμως το κάνουν, αλλά εύλογο είναι» και πως «εμείς από την αρχή μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε προγραμματική βάση».
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «είπα ότι αυτό το οποίο προσδοκώ, αυτό το οποίο στοχεύω, αυτό το οποίο επιθυμώ είναι να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής την επομένη των εκλογών», ανάμεσα στο πρώτο κόμμα, «που φιλοδοξώ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και στο τρίτο κόμμα, που πιθανότατα θα είναι το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, με το οποίο θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε βάση προγραμματικής σύγκλησης».
Ως βάση για τη σύγκλιση ανέφερε τα 11 σημεία του προγράμματος, για τα οποία ,είπε, δεν άκουσε καμία διαφωνία, άρα, θεωρεί πως η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία αναφέρθηκε είναι εφικτή.
Στο ερώτημα τι θα κάνει αν ο κ. Ανδρουλάκης βάλει τα θέματα που θέτει δημόσια στην πρώτη τους επικοινωνία, απάντησε πως «ο πρώτος ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης», διότι οι δεύτερες κάλπες, «ουσιαστικά θα έχουν ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα ανάμεσα στα δυο πρώτα κόμματα».
Σε ό,τι αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο πλάνο, καθώς, όπως είπε, αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων, «θέτοντας ζητήματα που έχουν λήξει από το 2015, για το νόμισμα» που «δεν έχουν καμία βάση προοδευτικής συνεργασίας και προγραμματικής προοδευτικής συνεργασίας, διότι μας τα βάζανε τότε στο ευρωπαϊκό επίπεδο οι αντίπαλοι της χώρας». Άρα, είπε, με αυτή του την εμμονή «μάλλον έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο» στον κ. Μητσοτάκη.
Όσο για το ΚΚΕ, είπε πως έχει μια ιστορία και μια πορεία, «έχει τον σεβασμό των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων» αλλά «ακόμα και το ΚΚΕ σε μια διαδικασία απλής αναλογικής, οφείλει ίσως για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, μετά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, να τοποθετηθεί», εάν έρθουν τα πράγματα έτσι και είναι κρίσιμη η στάση του.
Επανέλαβε πως είναι ανιστόρητο το “τι Πλαστήρας τι Παπάγος” και διερωτήθηκε αν πραγματικά θέλει να πείσει τους εργαζόμενους, αν είναι «το ίδιο πράγμα να έχουμε την επόμενη μέρα μια κυβέρνηση η οποία θα αποκαταστήσει συλλογικές συμβάσεις, θα ξηλώσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, άρα θα επαναφέρει την κανονικότητα στην εργασία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεν θα έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, είναι το ίδιο με μια κυβέρνηση η οποία θα τα συνεχίσει όλα αυτά».
Υποκλοπές: Εκτός κάδρου Προανακριτικής ο Μητσοτάκης
Μιλώντας για τις υποκλοπές και στο ερώτημα της Ράνιας Τζίμα αν στο επίκεντρο της Προανακριτικής για την οποία μιλά ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να βάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με απώτερο στόχο το Ειδικό Δικαστήριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά άφησε με την απάντηση του τον πρωθυπουργό εκτός κάδρου.
Απάντησε πως πρώτα πρέπει να δούμε ποια βήματα θα έχει κάνει μέχρι τότε η Δικαιοσύνη «που δεν έχει καλέσει ούτε έναν ύποπτο μέχρι τη στιγμή που μιλάμε». Αλλά, «ακόμα κι αν δεν έχει κάνει βήμα η Δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι σαφές και ότι πρέπει να λάβουμε την πολιτική ευθύνη μια προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να συγκροτήσει Προανακριτική, με τους βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου αυτού, που είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή».
Στο ερώτημα ποιους θεωρεί βασικούς υπεύθυνους απάντησε ότι αυτοί είναι «μια σειρά από υπουργοί» σε πρώτη φάση ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «που έβαλαν την υπογραφή τους προκειμένου να μην έχει τη δυνατότητα η αρμόδια Επιτροπή, η ΑΔΑΕ, να προσφύγει κάποιος για να μάθει αν παρακολουθείτο ή όχι». Ενδεχομένως, είπε «μπορεί να προκύψουν ευθύνες και από τη διαχείριση που έκαναν σε σχέση με την ΕΥΠ εκείνη την περίοδο και άλλοι υπουργοί μέσα στο Μαξίμου».
Έθεσε εκ νέου θέμα για το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το υλικό των παρακολουθήσεων: «ό,τι έγινε, έγινε σε σχέση με το παρελθόν- τούτη την ώρα που μιλάμε, υπάρχουν χιλιάδες gigabytes, που είναι τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών. Πού βρίσκονται, κ. Πρετεντέρη; Γνωρίζετε;» ρώτησε και στη συνέχεια πρόσθεσε πως αυτό που εννοεί είναι ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα κάποιοι να εκβιάζουν το μισό πολιτικό σύστημα και το μισό επιχειρηματικό σύστημα».
Στο ερώτημα αν πιστεύει πως υπάρχει ενεργός εκβιασμός στη βάση αυτού του υλικού απάντησε «δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ενεργός εκβιασμός σήμερα. Αυτό όμως που μπορώ να ξέρω είναι ότι καμία σοβαρή ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ένα τέτοιο σκάνδαλο θα το άφηνε χωρίς να διαλευκανθεί, χωρίς φως, χωρίς αλήθεια και χωρίς λογοδοσία».
Του Γιώργου Βύρων Δαβού * H εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αναγκάζει…
Στα μόλις 5 ευρώ το κιλό βρίσκεται η τιμή του ελαιόλαδου για τον παραγωγό αυτή τη στιγμή,…
Ένα βίντεο που δείχνει μια «λευκή σφαίρα» UFO να βγαίνει από τον ωκεανό στα ανοιχτά του Κουβέιτ και βρέθηκε…
Πραγματοποιείται συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 19:00 στο ιστορικό καφέ "ΚΗΠΟΣ" για την…
Η Ελλάδα με το ογκώδες έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έχει πλεον απωλέσει και τα τελευταία…
Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι…
This website uses cookies.