Την εκτίμηση ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να προετοιμάζονται από τώρα αν όντως επιθυμούν να προκύψει μια προοδευτική διακυβέρνηση στις επόμενες εκλογές κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση της εφημερίδας «Το Βήμα» για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης.
Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι είναι απόφαση του να συνεχίσει να παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης, κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για τον προοδευτικό χώρο
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία του στην πολιτική ζωή της χώρας με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «τους πρώην η επικαιρότητα τους κυνηγάει όταν υπάρχει έλλειμμα από τους παρόντες».
Επισήμανε πως «δεν συμφωνώ με την άποψη όταν δεν είσαι στην ενεργό πολιτική δράση κατ’ ανάγκη πρέπει να κάθεσαι βουβός και σιωπηλός» σημειώνοντας πως «αποφάσισα να παραμερίσω από την πρώτη γραμμή αλλά δεν αποφάσισα να αποσυρθώ από την πολιτική η να κλειστώ σε κανένα μοναστήρι». Επισημαίνοντας ότι θα παρεμβαίνει αφού υπάρχει «ανάγκη να διατυπωθεί μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση».
Αναφερόμενος στις προοδευτικές δυνάμεις επισήμανε πως το «το ζήτημα είναι να δεις ποιο είναι το πρόβλημα» και είναι πως «δεν υπάρχει αντιπολίτευση κι αυτό είναι κάκιστο για την κοινωνία».
Μίλησε για την «ανάγκη να υπάρξει μια στοιχειώδης συνεννόηση ανάμεσα στις κατακερματισμένες πολιτικές δυνάμεις» και «αν είναι δυνατόν κι ένας συντονισμός σε κοινοβουλευτικό επίπεδο».
Σχολίασε αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη πως «δεν είμαι και πολύ ευτυχής από την εικόνα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» λέγοντας πως «δεν είναι σήμερα το ζητούμενο η συναίνεση είναι η αντιπολίτευση», επισημαίνοντας πάντως την δήλωση Ανδρουλάκη ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τον Κ. Μητσοτάκη.
Μάλιστα τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να κοιτάξουν την θα γίνει την…επόμενη μέρα, αναφέροντας ότι υπάρχουν 3 σενάρια για τις επόμενες εκλογές: Να συνεργαστεί η Ν.Δ με την ακροδεξιά, να συνεργαστεί η Ν.Δ με το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «το απεύχεται ο κ.Ανδρουλάκης», όμως θα είναι «αυτοεκπληρούμενη προφητεία αν δεν κινηθείς σε μία άλλη κατεύθυνση», ενώ ως τρίτο σενάριο παρουσίασε μια κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων που όμως δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί «αν δεν κινηθούν οι ηγεσίες των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου σε αυτή την κατεύθυνση».
Σχολιάζοντας την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτακη ότι διατηρεί την συζήτηση για την αλλαγή προσώπου. Τάχθηκε κατά τις επιλογής προσώπου με παραταξιακά κριτήρια επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει μείζον θέμα αν η Ν.Δ χρειαστεί «δάνεια» από άλλα κόμματα για να μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Κάνοντας έναν απολογισμό της εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία 50 χρόνια επισήμανε πως «οι κυριότερες θετικές στιγμές στην εξωτερική μας πολιτική ήταν όποιες προσπάθησαν όχι να κλείσουν αλλά να επουλώσουν πληγές».
Επισήμανε ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνεται «η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, αφού η Ελλάδα μετατρέπεται από έναν αντικομμουνιστικό δορυφόρο της δύσης σε ένα άλλο στάτους», συμπληρώνοντας πως «δεύτερη στιγμή ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και «τρίτη σημαντική στιγμή ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών».
Σημείωσε ότι η συμφωνία έκλεισε έναν 27ετή κύκλο ένταση επισημαίνοντας ότι οι επόμενες κυβερνήσεις οφείλουν να διατηρήσουν την εφαρμογή της. Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας «από τον νυν πρωθυπουργό δέχθηκα σκληρότατη και άδικη κριτική» αναφέροντας πως «ούτε ο Αντώνης Σαμαράς δεν μίλησε με αυτόν τον τρόπο» παρότι είναι γνωστές οι απόψεις του.
Αναφορικά με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στην μέση ενός τριγώνου αστάθειας: Λιβύη, Συρία, Ουκρανία». Έτσι επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δύο προσεγγίσεις η πρώτη λέει πως η χώρα «πρέπει η χώρα να είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας», η δεύτερη «να είμαστε οι πρόθυμοι της Δύσης». Διαφωνώντας με την δεύτερη αντίληψη σημείωσε πως «την εύνοια της Δύσης έναντι της Τουρκίας δεν πρόκειται να την αποκτήσουμε, ότι και να κάνουμε», σημειώνοντας πως η αντίληψη αυτή «θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερους κινδύνους». Πρόσθεσε πως ακόμη και κυβερνήσεις της Ν.Δ όπως αυτή του Κ.Καραμανλή δεν είχαν την προσέγγιση του πρόθυμου συμμάχου.
Ελληνοτουρκικά
Ειδικά για τα ελληνοτουρκικά ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως στόχος πρέπει να είναι «διασφαλίζοντας την ειρήνη και την σταθερότητα να μεγαλώνεις την γεωπολιτική δυναμική, το κύρος και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».
Αντιτάχθηκε στην στρατηγική της αναβλητικότητας εκτιμώντας πως ευνοεί την Τουρκία που ισχυροποιείται, ενώ διαφώνησε και με την «στρατηγική του λύση να ‘ναι κι ότι να ‘ναι».
Τάχθηκε υπέρ του να υπάρξει «στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος» επισημαίνοντας πως «το διεθνές δίκαιο είναι ένα μεγάλο εργαλείο» άρα πρέπει «πρέπει να πάμε στην Χάγη» αλλά να πάμε «με κόκκινες γραμμές».
Όσον αφορά στον υπό διεξαγωγή ελληνοτουρκικό διάλογο ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση τηρεί τις κόκκινες γραμμές επισήμανε πως σε αντίθεση με το παρελθόν «τώρα δεν συζητάμε με τους εμπειρογνώμονες συζητάμε σε επίπεδο υπουργών κι αυτό με προβληματίζει» και «δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στην φωτιά».
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.