ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία για να νομοθετεί δίχως λογοδοσία – Καταγγέλει «εγκαθίδρυση ανεξέλεγκτου και ολοκληρωτικού καθεστώτος»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η στάση της κυβέρνησης εκπορεύεται από μια ανομολόγητη στρατηγική να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Αντίθετα, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ώστε να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και την επόμενη μέρα, αναφέροντας πως «πορευόμαστε στα τυφλά, με τα μάτια δεμένα», μπροστά στο ενδεχόμενο νέου κύματος του κορονοϊού. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για «ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού», ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση έκανε την κρίση ευκαιρία για να εγκαταστήσει «ένα αντιδημοκρατικό, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα και το αύριο όλων», καθώς η διαχείριση της κρίσης αυτής «απαιτούσε και απαιτεί  σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μια νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας», τονίζοντας ότι «οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη  μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που «περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες» αλλά και σ’ αυτούς που βρέθηκαν “κλεισμένοι” για δύο και πλέον μήνες «με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια  για το αύριο». «Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί “ήρωες”, μέχρι χτες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους».

Επιπλέον, τόνισε ότι όλος αυτός ο κόσμος «έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα» γιατί «ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή» και όχι επειδή ο κ. Μητσοτάκης τους “εμπιστεύτηκε”, όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για «ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό» κατά το προχθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού.Συγ

Συχρόνως, υπογράμμισε ότι ο κόσμος αυτός έδωσε “χρόνο” στην Πολιτεία, μεταξύ άλλων για να διορθώσει «τις αστοχίες και τα λάθη» και να «ενισχύσει το ΕΣΥ», τον οποίο όμως, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τον αξιοποίησε.

Είπε πιο αναλυτικά:

«Η στάση σας εκπορεύεται από μια συνολικότερη στρατηγική, ανομολόγητη φυσικά, αλλά υπαρκτή σε κάθε σας βήμα: Τη στρατηγική να μετατρέψετε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία. Ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, για να νομοθετείτε δίχως λογοδοσία και δίχως έλεγχο. Εδώ και μήνες νομοθετείτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αρνείστε εξακολουθητικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αξιοποιείτε την ειδική και κατά παρέκκλιση κοινοβουλευτική διαδικασία που όλοι συμφωνήσαμε ότι θα αφορά αποκλειστικά τα μέτρα για τον κορονοϊό, για να περνάτε τροπολογίες εξυπηρετήσεων

Ευκαιρία, επίσης, για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν ιδιωτικά συμφέροντα και μεγάλους εργοδότες και στο χώρο της Υγείας. Ευκαιρία για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν κάποιους φίλους σας όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Αλήθεια, ξαφνικά ανακαλύψατε ότι οι ταχυμεταφορές είναι ο πρώτος κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα; Αλλά και ευκαιρία για να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας. Το οποίο, είναι κοινό μυστικά πια, ότι έχει όχι απλώς κομματικές αναφορές, αλλά και απευθείας αναφορές στο πρόσωπό σας. Κι αυτή, πολύ φοβάμαι, είναι η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού, κύριε Μητσοτάκη που βλέπουμε στην Ευρώπη και καταδικάζουμε.

Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε μάλλον εμείς δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις. Αν όμως στο εποικοδόμημα της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση του κυβερνητικού έργου στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη.  Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στα Χανιά ο Κώστας Λαπαβίτσας στις 23 Μαΐου

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Κώστας Λαπαβίτσας θα βρεί στα Χανιά την Πέμπτη 23 Μαΐου.…

8 hours ago

Το γνώθι σ’ αυτόν ή Κρητών «έπαινοι» (αρέσει δεν αρέσει…) – Από αρχαιοτάτων χρόνων σφαζόμασταν μεταξύ μας

Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Οι αρχαίοι  ιστορικοί για την Κρήτη γράφουν: «… γης από…

8 hours ago

Δεκαετίες μετά την δημιουργία επιτροπής για το Μνημειακό Συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης, τίποτα δεν έχει γίνει

Του Νίκου Αγγελάκη 83 χρόνια πέρασαν από την Μάχη της Κρήτης τη συγκλονιστική και ανεπανάληπτη…

8 hours ago

Οι κορυφαίοι του στίβου την Κυριακή στα «Βενιζέλεια»

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και φέτος οι διεθνείς αγώνες στίβου «Βενιζέλεια» που θα φιλοξενηθούν…

9 hours ago

Αντ. Ροκάκης προς Υφυπουργό Εργασίας: Σημαντικές οι προκλήσεις της επιχειρηματικότητας των Χανίων

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων στη σύσκεψη εργασίας έθεσε στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης…

9 hours ago

Κρήτη: Ελεύθερος ο 21χρονος φαντάρος για τον υποτιθέμενο βιασμό

Αξέχαστη θα μείνει για τον 21χρονο Ηρακλειώτη η τραυματική εμπειρία που έζησε μετά την καταγγελία…

9 hours ago

This website uses cookies.