13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Τσίπρας: Ριζοσπαστικός στο συντηρητισμό του ο Καραμανλής

Ημερομηνία:

«Από έναν ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο του διαμετρήματος του Καραμανλή, έχουμε ακόμα και εμείς οι αριστεροί να αντλήσουμε πολύ χρήσιμα πολιτικά μηνύματα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Μεγάρου Μουσικής, όπου πραγματοποιείται εκδήλωση για τα 15 χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Τον Καραμανλή τον τιμούν σήμερα οι πολιτικοί του αντίπαλοι φοβάμαι μόνο στα λόγια. Εμείς τον τιμούμε πραγματικά γιατι υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μια ομιλία γεμάτη αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Καραμανλής προκαλεί αμηχανία σε κύκλους της ΝΔ, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» στο λεγόμενο καραμανλικό μπλοκ και τους ψηφοφόρους του. Η Κουμουνδούρου αρνείται κάθε κομματική σκοπιμότητα και απαντά ότι απλώς τίμησε την πρόσκληση στην επετειακή εκδήλωση.

«Δεν μπορώ να παραγνωρίσω τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζουν ξεχωριστές προσωπικότητες στη διαπάλη μέσα στις κοινωνίες, στη διαδρομή των εθνών, στην αέναη κίνηση προς τα μπρος», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «κάποτε ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε χαρακτηρίσει τον εν ζωή Κωνσταντίνο Καραμανλή ως ένα σημαντικό ηγέτη της τάξης του».

«Το 1974 στην Ελλάδα επέστρεψε ένας άλλος Καραμανλής», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας: «παραμένοντας μεν συντηρητικός, υπέρμαχος δηλαδή της διατήρησης και της εμπέδωσης του κοινωνικού καθεστώτος στο οποίο πίστευε και το οποίο για μας είναι καθεστώς συντήρησης και κοινωνικής αδικίας, εντούτοις ο Καραμανλής επέδειξε ταυτόχρονα ευαισθησίες, στις νέες πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «είχε συλλάβει πως κάθε μεγάλη προσπάθεια αλλαγής και μεταρρύθμισης μπορεί να ξεκινήσει μόνον από το Δημόσιο και ειδικά από τη δημόσια διοίκηση» και σχολίασε πως «αγορά χωρίς δημόσια παρέμβαση δεν μπορεί να υπάρξει».
«Τον Καραμανλή τον τιμούν ήμερα οι πολιτικοί του αντίπαλοι φοβάμαι μόνο στα λόγια. Εμείς τον τιμούμε πραγματικά γιατί υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Πασχίζουμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε «εμείς υπηρετούμε την χώρα και έτσι τιμούμε το έργο του». «Όταν ακούμε λαϊκίστικα συνθήματα απέναντι μας τότε ήμαστε σίγουροι ότι τιμούμε την βαριά κληρονομιά του», σημείωσε.

«Ο Καραμανλής ήξερε να υπόμένει και να επιμένει για αυτό κέρδισε και μαζί του κέρδισε και η Ελλάδα. Από τις παρακαταθήκες που άφησε ωφελήθηκε ολόκληρη η Ελλάδα. Δεν οφείλουμε μόνο σεβασμό στον Καραμανλή αλλά και να συνεχίσουμε το έργο του, όπως ο ίδιος συνέχισε τα βήματα των προηγούμενων καταφέρνοντας να κάνει άλματα απίστευτα για την εποχή του», δήλωσε.

«Ήταν άνθρωπος δυτικός, δεν πλανήθηκε σε τριτοκοσμικά μονοπάτια. Δύση ήταν όμως για εκείνον στάση ευθύνης και όχι καιροσκοπισμός. Έριχνε γέφυρες χτίζοντας πολυδιάστατη διεθνή πολιτική, αλλά πετούσε σε στέρεες βάσεις. Δεν έπαιζε με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και εφήμερους τακτικισμούς. Κοιτούσε το αύριο. Φρόντισε να βάλει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία όταν άλλοι φώναζαν συνθήματα έξω που δεν πρέπει σήμερα να επαναλάβουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Σημάδεψε την γενιά του. Ήξερε ότι ευθύνη των νικητών είναι να αναπλάσουν την χώρα και να μην κάνουν τα ίδια λάθη. Ο Καραμανλής αγκάλιασε όλες τις παρατάξεις που σέβονται την δημοκρατία που εκείνος έστησε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου βρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (θερμή χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα) και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Από το ΣΥΡΙΖΑ, εντόπιζε κανείς τον βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του έκανε λόγο για «αποφασιστική συμβολή» του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Χαρακτήρισε «τεράστια» την παρακαταθήκη που άφησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, απαριθμώντας τους σταθμούς της πολιτικής του διαδρομής, που, όπως είπε, επηρέασαν καθοριστικά την πορεία της χώρας.

«Δικό του το σημαντικό και σπουδαίο επίτευγμα, η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, όραμα ζωής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του οποίου τη διορατικότητα οφείλουμε να εξάρουμε», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.

Παράλληλα επισήμανε τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή «στην οικονομική ανάπτυξη τη δεκαετία του 1950, κατά την πρώτη πρωθυπουργική του θητεία, στην επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα και τη δημοκρατία μετά την περιπέτεια της επταετούς χούντας», αλλά και στην «εμπέδωση του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και τη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κινήματος».

Υπογράμμισε επίσης ότι ο Καραμανλής «έκανε πράξη» τον πολιτικό πολιτισμό και στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι και σήμερα είναι αναγκαία μια δημόσια συζήτηση «για να απελευθερώσουμε το δημόσιο πολιτικό διάλογο από τις πελατειακές σχέσεις και τη στείρα πολιτική αντιπαράθεση που δεν αφορά στην ουσία των προβλημάτων της κοινωνίας και της χώρας».

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ