Η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας η ανταπόκριση της Βουλής στο αίτημα Ράμμου.
Η επικοινωνία των δύο έρχεται, με αφορμή την επιστολή του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, κ. Ράμμου για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την οποία έστειλε στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπούρα και κοινοποίησε και στον Πρόεδρο της Βουλής.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Τονίζει, πως αν και μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε από τον κ. Τασούλα να επανεξετάσει τη στάση του και του διεμήνυσε πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασης της.
Νωρίτερα, καταγγέλλοντας τα «παιχνίδια» της «γαλάζιας» πλειοψηφίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα ευρήματα της έρευνας σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Τασούλας: Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι
Ερωτηθείς σχετικά, από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, για την επιστολή Ράμμου ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στο περιθώριο της κοπής της πίτας των δημοσιογράφων απάντησε πως «δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι» και πρόσθεσε: «Η επιτροπή καλεί, δεν αυτοπροτασσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα, υπάρχει θεσμική διαδικασία».
Το αίτημα Ράμμου
Σημειώνεται πως ο Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για σύγκληση της Επιτροπής, το οποίο κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΑΔΑΕ, το αίτημα «αφορά την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής».
Υπενθυμίζεται πως σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξετάζει τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 2016. Η συνεδρίαση γίνεται κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, που υποστηρίχθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός για την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.