Στο… παλιό ΠΑΣΟΚ και την «χρυσή εποχή» Σημίτη, επιτέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, με αφορμή το πόρισμα της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η περίοδος αυτή, οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση και την χρεοκοπία την Ελλάδα. Παράλληλα κατηγόρησε για την απουσία τους από την αίθουσα, τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και την Φώφη Γεννηματά, μιλώντας για «φυγή» προκειμένου «να μην συζητηθούν οι ευθύνες του άλλοτε κραταιού δικομματικού συστήματος».

Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε «αντιπερισπασμό» την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική για την υπόθεση των συνομιλιών Καμμένου – Γιαννουσάκη, καθώς όπως είπε «Ο λόγος είναι απλός. Είναι ακριβώς επειδή δεν θέλει να συζητούνται αυτά τα μεγάλα ζητήματα με τις σημαντικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, που αφορούν τα σκάνδαλα της χρυσής περιόδου, της περιόδου των παχέων αγελάδων που όμως αποτελούν και κάποιες από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Και ως αντιπερισπασμό κραδαίνει διαρκώς αιτήματα για ζητήματα δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας, κατά κοινή ομολογία. Βεβαίως σε αυτό το παιχνίδι των αντιπερισπασμών, εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε».

Παράλληλα αναφερόμενος στην απουσία της Φώφης Γεννηματά, σημείωσε «Που είστε να υπερασπιστείτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της χρυσής περιόδου; Μόνο άκουσα την κ. Γεννηματά, στην προχθεσινή της παρέμβαση, να μιλάει για στοχοποίηση και σκευωρία ενάντια στον πρωθυπουργό που μας έβαλε στο ευρώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μας έβαλε στο ευρώ. Αλλά δεν υπάρχει και καμία αμφιβολία ότι ήταν ο πρωθυπουργός που έχει καταγραφεί στην ιστορία, που έβλεπε τις μίζες με τα εκατομμύρια των ευρώ, να περνάνε δίπλα του, χωρίς να αντιδρά», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Δεν θέλω να αναφερθώ σε δημοσιεύματα που θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη, δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αλλά θέλω να αναφερθώ σε όλα όσα πλέον αποτελούν κοινή παραδοχή. Δεν είχε ιδέα ο κ. Σημίτης, για τις πράξεις, για τις παραλείψεις, κυρίως για τις δράσεις τόσο του κ. Τσοχατζόπουλου, του κ. Παπαντωνίου, για τις σακούλες του κ. Τσουκάτου στα κομματικά ταμεία, για τις μίζες στα εξοπλιστικά, στον ΟΤΕ, στο C4I, στους Ολυμπιακούς, τα υποβρύχια, τις φρεγάτες. Ιδέα».

Η «χρυσή εποχή» Σημίτη

«Είναι επιλογή σας να θέλετε να ξαναστήσετε την παράταξή σας στα ίδια πρόσωπα, στα πρόσωπα εκείνα που αποτελούν την αιτία της κατάρρευσης σας. Αλλά αν είναι επιλογή σας μην το βάζετε στα πόδια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο πρωθυπουργός είπε πως πέρα από την ποινική διάσταση, υπάρχει και το κομμάτι τις ηθικής διάστασης διότι σήμερα συζητάμε για μια εποχή που παρουσιάστηκε ως η «χρυσή εποχή» αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια εποχή βαθιάς ηθικής παρακμής και απαξίωσης, μια εποχή αμοραλισμού, και κατάρρευσης κάθε αρχής και αξίας.

«Ήταν αυτή η εποχή που προμήνυε όλα όσα θα ερχόντουσαν το επόμενο διάστημα. Την επερχόμενη κατάρρευση του 2009-2010», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι τότε κάποιοι ασκούσαν κριτική και προειδοποιούσαν πως όλα αυτά που η τότε κυβέρνηση χαρακτήριζε επιτυχία θα αποδεικνύονταν οι άνεμοι που σπέρνεις και θα θερίσεις θύελλες, και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και για την εποχή του εκσυγχρονισμού.