Κριτική στην κυβέρνηση για τα εργασιακά αλλά και τις επιλογές της όσον αφορά την οικονομία, προ και μετά πανδημίας έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνοντας στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «προβάδισμα στην επόμενη μέρα έχει πάντα αυτός που δρα, αυτός που παίρνει πρωτοβουλίες για να περιορίσει τη ζημιά και άρα να φτάσει πιο γρήγορα στη γραμμή της επανεκκίνησης.
Επικαλέστηκε τις παρεμβάσεις ευρωπαϊκών κρατών στις εθνικές τους οικονομίες αλλά και την Ευρώπη κεντρικά για την οποία είπε πως « αυτή τη φορά μοιάζει έτοιμη να επέμβει έγκαιρα και να περιορίσει τις ζημιές» σε αντίθεση» με τη στάση που κράτησε την περασμένη δεκαετία, όταν αντιμετώπισε τελείως διαφορετικά τη χρηματοπιστωτική κρίση».
Η στήριξη τη εργασίας ως αναπτυξιακό μέτρο
Ο ίδιος υποστήριξε ότι κατά τη θεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ η ανάπτυξη και η ενίσχυση της εργασίας πάνε μαζί και αυτό είπε δεν είναι μόνο θέση αρχής αλλά και ρεαλιστική διαπίστωση.
Ειδικότερα ανέφερε ότι από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται οι πολιτικές απορρύθμισης της εργασίας, σε εναρμόνιση με τα αιτήματα του ΣΕΒ με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε μέσα από έναν «έντιμο διάλογο», η οι κονομία που παραδόθηκε σε ρυθμούς ανάπτυξης, άρχισε να μπαίνει σε πορεία ύφεσης.
Τα αποτελέσματα είναι ορατά σήμερα, υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
Από τη μία, ως την έναρξη της πανδημίας:
•Η απασχόληση μειωνόταν για τέσσερις μήνες.
•Η χώρα είχε εισέλθει στη φάση της ύφεσης, από τον Οκτώβρη του 2019.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για την ίδια πολιτική που εφαρμόστηκε την περίοδο 2010-2015, περίοδος κατά την οποία η χώρα κατρακυλούσε στην ύφεση και την ανεργία.
Από την άλλη, είπε, είναι η περίοδος μετά το 2015 «όταν αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τα ακριβώς αντίθετα», δηλαδή « προστασία και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αύξηση του κατώτατου μισθού και άλλα». Είναι η περίοδος, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «κατά την οποία η Ελλάδα άρχισε να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας».
Και πρόσθεσε: «Το 2019 παραδώσαμε τη διακυβέρνηση, όντας δικαιωμένοι από τις επιλογές μας, με την οικονομία να αναπτύσσεται με 2,8%. Τα 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες και η δημιουργία 450 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας πιστοποιούν ότι κάναμε την ορθή επιλογή».
Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι πολιτικές στήριξης της εργασίας και του εισοδήματος βοηθούν ουσιαστικά την κίνηση της αγοράς κι διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.
«Η επίθεση στους μικρομεσαίους βλάπτει και τους μεγάλους»
Ασκώντας κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης ως την έναρξη της πανδημίας ουσιαστικά ανέπτυξε το επιχείρημα γιατί κατά τη θεώρησή του η στρατηγική Μητσοτάκη βλάπτει και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
• Σημείωσε καταρχάς ότι μέχρι την έναρξη της πανδημίας η οικονομία επί σειρά μηνών από το καλοκαίρι και μετά κατέγραψε πτώση σε σημαντικούς κλάδους όπως η βιομηχανική παραγωγή.
• Είπε, ότι οι επιλογές της κυβέρνησης μετά την πανδημία (μη στήριξη της εργασίας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αδιαφορία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) στρέφονται ουσιαστικά και κατά των μεγάλων επιχειρήσεων: « σε μια οικονομία που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι άμεσα εξαρτημένες και από αυτές. Προμηθευτές, πελάτες και φυσικά οι ίδιοι οι καταναλωτές των προϊόντων σας, είναι άνθρωποι που ανήκουν κατά βάση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».
• Απέδωσε στην κυβέρνηση επιλογή μη δυναμικής στήριξη της οικονομίας «όταν πανευρωπαϊκά έχουν ανοίξει οι κρουνοί της κρατικής ενίσχυσης, αποδυναμώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα, τη δουλειά όλων μας». «Χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα, χάνουμε συνολικά ως οικονομία» τόνισε.
Κάλεσε να υπάρξει σήμερα μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια και να μην γίνει ξανά «η πολιτική επιλογή την κρίση να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τότε οι συνέπειες της, θα μας ακολουθήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και μετά το τέλος του 2020».
«Το μόνο πλάνο που έχουν είναι η επικοινωνία»
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση σήμερα δεν έχει πλάνο για την ανάπτυξη, και απεύθυνε το- μάλλον ρητορικό – ερώτημα αν το πλάνο που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ το αξιοποίησε ή το πέταξε στα σκουπίδια.
Στον αντίποδα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι το μόνο πλάνο που έχουν είναι η επικοινωνιακή πολιτική, «η διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας από μια κυβέρνηση που επενδύει τα πάντα στην επικοινωνία».
Συγκρίνοντας με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αναφέρθηκε τόσο στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» που κατέθεσε πρόσφατα, όσο και στα έργα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε δικαίωσαν πολιτικές αλλά και όσους από τον κόσμο των επιχειρήσεων «τις αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό»: «Τα ρεκόρ που επιτύχαμε στις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τον τουρισμό, είναι ενδεικτικά μιας αλλαγής πορείας που δυστυχώς διακόπηκε από τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης της ΝΔ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επίθεση στις τράπεζες: Αποκλεισμός των μικρομεσαίων από τη ρευστότητα
Όσον αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων:
•Την συγκρότηση ενός «σχεδίου Ηρακλής για τις επιχειρήσεις», ενός εγγυοδοτικού προγράμματος δηλαδή με εγγυήσεις από 80 ως και 100%, σε ειδικές περιπτώσεις.
•Την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία είχε δρομολογήσει ή υλοποιούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ( Ε65, Πατρών-Πύργου, βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας).
Έργα, είπε «τα οποία με ευθύνη της κυβέρνησης πάνε 2,5 χρόνια πίσω και θα στερήσουν από τη χώρα 40 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και εισροή ευρωπαϊκών πόρων, με συνέπειες και στην παραγωγικότητα της οικονομίας».
Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων λέγοντας πως είναι « αδιανόητο» να τα θεωρεί πετυχημένα όταν:
•Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ενταχθεί μόλις 2.000 επιχειρήσεις και στην επιστρεπτέα προκαταβολή (που αποτελεί κρατικό δάνειο) μόνο 53.000 από το σύνολο των 750.000 επιχειρήσεων της χώρας.
•Οι τράπεζες ενεργούν με βάση κριτήρια που αφορούν τους καιρούς της «ομαλότητας» για να αποκλείσουν την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας και οι υπουργοί τους ενθαρρύνουν μιλώντας για επιχειρήσεις – «ζόμπι» και επιχειρηματίες – «μπαταχτσήδες».
•Όταν οι τράπεζες εν τέλει ενθυλακώνουν χρήμα από τα προγράμματα στήριξης για να τα διοχετεύουν μόνο στο πελατειακό τους φιλέτο. Ως τον Μάιο, είπε επεξηγηματικά, οι τράπεζες είχαν πάρει συνολικά 28 δισ. αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες.
«Ναι» στον τουρισμό χωρίς μονοκαλλιέργεια – Ενίσχυση της βιομηχανίας και στροφή στις ΑΠΕ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε από τη μία να συνεχίσει η χώρα να επενδύει στα βαριά της χαρτιά, όπως πχ ο τουρισμός, χωρίς όμως « λογική μονοκαλλιέργειας» που όπως πρόσθεσε η πανδημία απέδειξε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Γι’ αυτό, τόνισε από την άλλη, «είναι σημαντικό να επενδύσουμε και στη βιομηχανία», έναντι της οποίας υπερτερεί ο τριτογενής τομέας, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, και εν τέλει η εξωστρέφεια της οικονομίας.
Πρότεινε επίσης, επένδυση στην καινοτομία, την τεχνολογία, τo software, για «να είναι η χώρα παρούσα στις εξελίξεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».
Σημείωσε, τέλος, ότι πρέπει να έρθουν επενδύσεις με σχέδιο και με συγκεκριμένες πολιτικές και όχι «με συνθηματολογία για «μπουλντόζες, που περιμένουν με τις μηχανές αναμμένες την πολιτική αλλαγή, και μετά να γίνονται ανέκδοτο» ή «με τροπολογίες που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα».
Διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να είναι επενδύσεις που ενισχύουν τις υποδομές της χώρας, τα δίκτυα, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο και που επιταχύνουν την ενεργειακή της μετάβαση, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.